ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «λίστα» του 1 δισ. στο «τραπέζι» του EuroWorking Group

Τι κατέγραψαν οι δανειστές για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης

Τι σχολιάζει η Αθήνα για την «βόμβα» Ντομπρόβσκις.

του Βαγγέλη Δουράκη

«Σφραγίδα» στην επιταγή του 1 δισ. ευρώ για την Αθήνα, βάζει σήμερα το EuroWorking Group: Στα χέρια τους οι τεχνοκράτες- σύμβουλοι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν λεπτομερή λίστα με τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της ελληνικής Κυβέρνησης.

Συνεδριάζουν σήμερα οι τεχνοκράτες από τα υπουργεία οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group), για να επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα υλοποίησε το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων και ότι, συνεπώς, μπορεί να αποδεσμευθεί η τελευταία εκκρεμής υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ,.

Οι επικεφαλής του «κουαρτέτου» των δανειστών προετοίμασαν την έκθεση αξιολόγησής τους για τα 13 προαπαιτούμενα, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ και η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια των μελών του EuroWorking Group.

Στην έκθεση αυτή αποτυπώνεται αναλυτικά ο τρόπος και ο βαθμός που εφαρμόστηκε κάθε προαπαιτούμενο. Επίσης, θα επισημαίνονται τα επόμενα βήματα τα οποία απαιτούνται για την πλήρη υλοποίηση παρεμβάσεων που περιλαμβάνονταν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων αλλά η ολοκλήρωσή τους θα γίνει σταδιακά, όπως για παράδειγμα η στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια).

Όπως διαβεβαίωναν  πηγές των δανειστών, η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ είναι δεδομένη και αναμένεται αύριο Παρασκευή, καθώς η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τον κύριο όγκο των προαπαιτούμενων και η δημοσίευση σειράς υπουργικών αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έχουν ανοίξει τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.

Μάλιστα, για τον ΑΔΜΗΕ και το «Κατοχικό Ταμείο» αποκρατικοποιήσεων κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει ότι δεν χρειάζονται ακόμα νομοθετικές παρεμβάσεις και οι σχετικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης τον επόμενο μήνα.

Βόμβα μεγατόνων έριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ ότι είναι πιθανό να υπάρξουν στο μέλλον συμπληρωματικά Μνημόνια για την Ελλάδα και ότι, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ενδέχεται να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα από τη χώρα μας.

«Επειδή το πρόγραμμα είναι τριετές, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού Μνημονίου κάποια στιγμή στο μέλλον», ανέφερε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Όσον αφορά στην πρώτη αξιολόγηση, τόνισε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά μπορεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση. Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε πως η Ε.Ε. επιθυμεί την εμπλοκή του Ταμείου, αλλά δεν μπορεί να το υποχρεώσει να δώσει πρόσθετα δάνεια.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Ντομπρόβσκις, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στη τοποθέτηση - βόμβα περί πρόσθετων Μνημονίων, φρόντισε όμως να τονίσει πως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ, αλλά και εξεύρεσης ισοδύναμων για το ασφαλιστικό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.