ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αθήνας και θεσμών

Το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά «καίνε» τις Βρυξέλλες

Να κλείσει άμεσα το πακέτο των προαπαιτούμενων θέλουν οι δανειστές...

του Βαγγέλη Δουράκη

Όλα στο … τραπέζι: Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρέφερ, Ντέλια Βελκουλέσκου, Νικολά Τζιαμαρόλι, πατούν και πάλι ελληνικό έδαφος και πέρα από τα 13 προαπαιτούμενα θα βάλουν στο μικροσκόπιο και το ασφαλιστικό, αλλά και κάθε ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την αξιολόγηση από τις αρχές Ιανουαρίου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διεμήνυσε στους ομολόγους του την πρόθεση της Αθήνας να φέρει στην Βουλή τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την δόση του 1 δισ. ευρώ: Ζητήματα που κρύβουν «παγίδες» για την ελληνική πλευρά. Οι δανειστές πάντως δεν μένουν σε αυτά. Το κουαρτέτο των θεσμών που από σήμερα θα βρίσκεται και πάλι στην ελληνική πρωτεύουσα να καλεί έναν προς έναν τους αρμόδιους υπουργούς για να «ανοίξει» από τώρα την ατζέντα με τα «καυτά» μέτωπα, που θα απασχολήσουν την «μεγάλη αξιολόγηση» η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου με στόχο να «κλείσει» μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση στις δηλώσεις τους κατά την είσοδό τους στην σύνοδο  του Eurogroup οι αξιωματούχοι της ΕΕ σκιαγραφούσαν τα ζητούμενα για τους Ευρωπαίους. Και σε αυτά, δεν περιλαμβάνονταν μόνο τα 13 προαπαιτούμενα για το 1 δισ. ευρώ, αλλά και η προετοιμασία για μεγάλη διαπραγμάτευση της πρώτης αξιολόγησης όπου δεσπόζει το ασφαλιστικό.

Αλλά και μετά την συνεδρίαση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έριξε το μπαλάκι στην Αθήνα λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πρέπει να τελειώσει άμεσα με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενα για να ασχοληθεί με το φλέγον ζήτημα του συνταξιοδοτικού και γενικότερα της αξιολόγησης.

«Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου σετ προαπαιτουμένων εξετάσαμε το δεύτερο σετ που συνδέεται με το 1 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός έχει γίνει και καλέσαμε την Αθήνα να ολοκληρώσει όσο πιο γρήγορα», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Όπως είπε, «συμφωνήθηκε αυτό να γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου ώστε να στραφούμε στα μεγάλα δημοσιονομικά θέματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση. Είχαμε επιτυχία με την ανακεφαλαιοποίηση που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες με το κόστος να κινείται στα 5,5 δισ. ευρώ πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις. Είχαμε μια σημαντική συζήτηση για το ασφαλιστικό σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό θέμα για την οικονομική βιωσιμότητα», σημείωσε.

Σε ότι αφορά τα χρήματα που θα περισσέψουν από τα 10 δισ. ευρώ υποστήριξε ότι αν δεν χρειαστούν δεν θα διατεθούν, και αυτό είναι καλό για την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και το εάν θα μειωθεί ο στόχος δεδομένου ότι από τα 50 δισ. ευρώ τα 25 δισ. προορίζονταν για την εξασφάλιση του ποσού που σχετίζονταν για τις τράπεζες είπε ότι αυτό θα είναι «μέρος της σχεδίασης του Ταμείου και θα εξεταστεί».

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό είπε ότι αποτελεί μέρος της πρώτης αξιολόγησης. «Είναι ίσως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έμεινε ανοικτή. Δεν μιλήσαμε για ευρύτερη πολιτική συναίνεση αν και αυτό έχει πολύ νόημα, δεδομένου ότι αφορά αλλαγές σε μεγάλο βάθος χρόνου. Δεν συζητήσαμε όμως το θέμα, είναι κάτι που θα γίνει την επόμενη χρονιά».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε για ενθαρρυντικά νέα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς δεν θα χρειαστούν όλα τα κεφάλαια που τέθηκαν τον Αύγουστο. Στα θετικά ανήκει και η ψήφιση του προϋπολογισμού αλλά και το γεγονός ότι οι προβλέψεις για το ΑΕΠ δεν είναι όσο κακές αναμένονταν αρχικά.

«Υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν του χρόνου στο ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Η Ελλάδα προχώρησε σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις παραδέχτηκε και ο Κλάους Ρέγκλινκ, σημειώνοντας ότι ήδη διατέθηκαν σημαντικά ποσά για την Ελλάδα. Ωστόσο η καθυστέρηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων οδήγησε και σε καθυστέρηση εκταμιεύσεων.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.