ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Στρατηγικής σημασίας η Σύνοδος

Τριμερής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου: Υπεγράφη η «Διακήρυξη των Αθηνών»

Τη «Διακήρυξη της Αθήνας» υπέγραψαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, Αλέξης Τσίπρας, Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης, με την οποία επισφραγίζεται η συνεργασία των τριών χωρών, στο πλαίσιο της τρίτης κατά σειρά τριμερούς συνεργασίας.

«Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στη σχέση των τριών χωρών και, θέλω να ελπίζω, στέλνουμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα φιλίας, συνεργασίας για την προκοπή και την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν ξεκινήσει η κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «αυτά που θα αποφασίσουμε σήμερα και θα συνυπογράψουμε, θα είναι πολύ σημαντικά, θα είναι ουσιαστικά βήμα προς τα εμπρός».

Υπογράμμισε ότι αυτή η τρίτη κατά σειρά τριμερής συνάντηση των τριών χωρών «διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο, περίοδο όπου βλέπουμε αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή και άρα εμείς ως θεματοφύλακες της καλής συνεργασίας, της ειρήνης και της σταθερότητας έχουμε να κάνουμε πάρα πολύ σημαντικά βήματα για να εξασφαλίσουμε την ειρηνική συνύπαρξη, αλλά και την ευημερία και τη συνανάπτυξη των κρατών μας, δίνοντας το μήνυμα της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, συζήτησαν την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσσίων ζωνών των τριών χωρών, όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Τόνισε ότι ξεκαθαρίζουν οτι η συνεργασία τους αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας, ένα συμβούλιο που θα συναντάται τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. Συμφώνησαν, είπε, στη δημιορυγία εξειδικευμένεης επιτροπής για θέματα γαλάζιας οικονομίας που αφορά σε τομείς συνεργασίας ναυτικού περιεχομένου, όπως και της διαλιμενικής συνεργασίας.

Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει και ότι στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του Αλ Σισι θα γίνει στο Κάιρο τον επομενο χρόνο, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών».

Αναφερόμενος στα επίπεδα συνεργασίας των τριών χωρών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «όλα αυτά τα επίπεδα συνεργασίας έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που βγαίνουμε σταδιακά αλλά με αυτοπεποίθηση από διαφορετικού τύπου, βαθύτατες όμως, κρίσεις στις χώρες μας. Κρίσεις που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και από τις οποίες οι λαοί μας βγαίουν με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι «τη στιγμή που η περιοχή μαστίζεται από αποσταθεροποίηση και αντιμετωπίζει την τρομοκρατία, την ίδια στιγμή υπάρχουν χώρες οι οποίες συζητάνε συνεργασία, προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη». 'Εκανε λόγο για πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά και πολλά προνόμια «τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των χωρών, των λαών μας, δίνοντας έτσι ένα παράδειγμα προς μίμηση για την καλή συνεργασία με σκοπό την επίτευξη της ανάπτυξης».

«Το κοινό όραμα και των τριών για ειρήνη, σταθερότητα στην περιοχή και -μέσα από τη συνεργασία- ευημερία των λαών μας, και γενικότερα των χωρών της περιοχής, δίνει την ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι αυτή η συνεργασία στόχο και σκοπό έχει την σταθερότητα και την ειρήνη και δεν στρέφεται εναντίον κανενός» τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Και αυτό είναι το πιο σημαντικό» συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης «ότι μέσα από τις συνέργειες, μέσα από την οριοθέτηση και τη θεσμοθέτηση του τρόπου συνεργασίας των τριών και όχι μόνο, δημιουργούνται ακριβώς οι προοπτικές επιτυχούς έκβασης αυτού του εγχειρήματος».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.