ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσε τα κράτη-μέλη να στηρίξουν την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή

Ξεκαθαρίζει ο Γιούνκερ: Η ζώνη Σένγκεν είναι εδώ και θα παραμείνει!

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η ζώνη Σένγκεν «είναι εδώ και θα παραμείνει» και κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να ταχθούν υπέρ της πρότασής του για ένα ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Γιούνκερ σημείωσε ότι δεν υπάρχει «πλέον χρόνος για χάσιμο» την ώρα που συνεχίζεται το προσφυγικό κύμα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Εμείς οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν έχουμε πλέον σύνορα: έχουμε μία μεθόριο και μοιραζόμαστε την ευθύνη για την προστασία της», επέμεινε.

Για τον πρόεδρο της Κομισιόν, «ένα ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής θα επιτρέψει να επιδιορθωθεί μια αδυναμία στο σύστημα της Σένγκεν. Κάνουμε αυτό που οφείλαμε να έχουμε κάνει από την αρχή».

«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής: υπό την προεδρία μου, θα κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό για να προστατεύσουμε το οικοδόμημά μας και να το καταστήσουμε καλύτερο και πιο ισχυρό», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η «Σένγκεν είναι εδώ και θα παραμείνει».

Η μεταναστευτική κρίση οδήγησε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία, να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα εθνικά τους σύνορα, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε προειδοποιήσει πριν από μερικές εβδομάδες ότι μια μικρή ομάδα χωρών της δυτικής Ευρώπης μπορεί να εξωθούνταν στον σχηματισμό μιας «μίνι- Σένγκεν» αν η ΕΕ αποτύγχανε να βρει μια λύση στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Βάινια 18:47 15/01/2016

    Aντε τυχερέ Ν.Β Ννημωνιακέ σού αφησαν τόπο πάλι, η δέν γράφεις σήμερα;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.