ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καρφί» του Σόιμπλε: Είναι η εφαρμογή ηλίθιε!

Ο Αλ. Τσίπρας στο Νταβός: Για να προχωρήσει η Ευρώπη πρέπει να μπει μπροστά η ατζέντα της ανάπτυξης

Η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση. Την οικονομική κρίση από όπου η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγική κρίση και την κρίση αστάθειας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε πάνελ, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης. Είναι καιρός, η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, επανέλαβε ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά. Μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα της χώρας να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις.

Για να προχωρήσει η Ευρώπη, πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας ενώ τόνισε και την ανάγκη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα ανεργίας. O πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη  μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται να υπάρξουν πολιτικές που θα οικοδομούν ξανά το κοινωνικό κράτος που επλήγη τα τελευταία χρόνια από τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες να πετύχει μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Όμως, αυτή η προσαρμογή ήταν δυστυχώς μονόπλευρη για κάποιες κοινωνικές κατηγορίες, για κάποιες κοινωνικές ομάδες που έχουν σηκώσει όλο το βάρος» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Αυτή η προσαρμογή είχε ως αποτέλεσμα να μειώσουμε τα ελλείμματα, αλλά, ταυτόχρονα, να απολέσουμε περίπου 25%του ΑΕΠ, είχαμε μία τρομακτική αποανάπτυξη και ταυτόχρονα μία τρομακτική διόγκωση της ανεργίας, όπου από το 7% το 2008 που είχαμε περίπου ίδια ανεργία με τη Γερμανία, τώρα έχουμε πάει στο 25%, ενώ η Γερμανία έχει πάει στο 4,5%».

«Η Ελλάδα χρειάζεται, λοιπόν, σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται όλοι να καταλάβουμε ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πρέπει να έχουμε και ανάπτυξη. Και για να έχουμε ανάπτυξη χρειάζονται ευρωπαϊκές επενδύσεις και ιδιωτικές επενδύσεις. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, κίνητρα για επενδύσεις και ταυτόχρονα, όμως, και πολιτικές που θα ξαναχτίζουν σιγά-σιγά και το κοινωνικό κράτος».

Β.Σόιμπλε: Είναι η εφαρμογή ηλίθιε

Εάν κάποιος ζητούσε από την Γερμανική Βουλή να αλλάξει την συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας υπό τον όρο της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν «σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, μαζί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Να βγάλουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε κερί».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαχειριστεί το πρόγραμμα μόνη της, αλλά αποδέχεται ότι άλλοι εταίροι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Υπάρχει μια μακρά συζήτηση, έχουμε ακούσει διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι εταίροι ζήτησαν την εμπλοκή του ΔΝΤ και συμφωνήσαμε προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία. Τώρα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε.

Ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου επιφύλαξε ένα «καρφί» για την ελληνική κυβέρνηση, παρόντος του πρωθυπουργού. Παραφράζοντας τη γνωστή φράση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον είπε χαρακτηριστικά: Είναι η εφαρμογή ηλίθιε! Αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε, πως είναι σημαντικό να χρηματοδοτήσουμε επιτέλους πολύ γρήγορα τις περιοχές απ΄ όπου προέρχονται αυτές οι εισροές μεταναστών.

Μ. Βαλς: Κίνδυνος αποσύνθεσης της ΕΕ

Η ΕΕ αντιμετωπίζει έναν κίνδυνο «αποσύνθεσης του ευρωπαϊκού σχεδίου βραχυπρόθεσμα, μέσα στους επόμενους μήνες» εξαιτίας των διαφόρων κρίσεων που την απειλούν, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς αναφέροντας κυρίως την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία, την πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Βαλς βρίσκεται στο διάσημο ελβετικό χωριό για να μιλήσει για «όλους τους κινδύνους που μπορούν να οδηγήσουν σε μια αποσύνθεση του ευρωπαϊκού σχεδίου, όχι σε μερικά χρόνια, ούτε σε μερικές δεκαετίες, αλλά τους προσεχείς μήνες», αναφέροντας συγκεκριμένα «την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία, την άνοδο του λαϊκισμού» και «ανάμεσα στους κινδύνους, υπάρχει βέβαια το Brexit».

Ο Βαλς θέλει να αποτραπεί μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο θα ήταν λάθος, όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Ένα Brexit ««θα ήταν αδιαμφισβήτητα κάτι κακό, πολύ κακό», δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ ώστε να αποτραπεί (το ενδεχόμενο) αυτό, αλλά όχι με οποιαδήποτε τίμημα».

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για την πιθανότητα να υπάρξει μια συμφωνία τον προσεχή μήνα, ο Βαλς απάντησε: «'Οχι, νομίζω ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Οι συνομιλίες άρχισαν πριν από λίγο. Πέρα από τις ομιλίες, πρέπει να μπορεί να γίνει αυτό πάνω σε ειδικές συγκεκριμένες βάσεις. Η Γαλλία θέλει μια συμφωνία να καθίσταται δυνατή αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

 

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Mνήμων 13:54 21/01/2016

    Τι θυμάμαι και γω καμιά φορά;;
    =======================
    Με αφορμή την αξιολόγηση της διαπραγμάτευσης του Α. Τσίπρα, από το Harvard. όπου την κατατάσσει ως την χειρότερη που έχει γίνει, θυμήθηκα τότε που το ίδιο το πανεπιστήμιο καλούσε τον Γ.Α. Παπανδρέου να μιλήσει σε φοιτητές πολιτικών επιστημών για την δική του διαπραγμάτευση το 2010 και για τον επανασχεδιασμό της Ευρώπης, η οποία έχει μετατραπεί από Ευρώπη των λαών σε Ευρώπη των αγορών.

    Αλλά…τι πάω και θυμάμαι και γω καμιά φορά;; #Πυρηνική_φυσική
    ======================================================

  2. N Bράχος 13:48 21/01/2016

    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗ ΚΑΙ ΨΕΥΤΗ…

    ‘’Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα ‘’–Από την σκύλα στη Χάρυβδη οι Έλληνες

    Στους χειρότερους διαπραγματευτές ο Αλέξης ,
    στους πλέον αστοιχείωτους, (ακόμη γελάνε οι Αμερικάνοι)
    και στους πλέον ‘’ ευλύγιστους ’’ σφουγγοκωλάριους της πολιτικής πιάτσας.

    Έρευνα της Νομικής Σχολής
    Χάρβαρντ: Στους χειρότερους διαπραγματευτές για το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας
    Στην κορυφή της λίστας με τις χειρότερες διαπραγματεύσεις για το 2015 τοποθέτησε η Νομική Σχολή του Χάρβαρντ την τακτική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο χρόνο.
    «Καθώς προσέγγισε τους Ευρωπαίους πιστωτές το καλοκαίρι για ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε ένα μαχητικό τόνο που δεν είχε τόσο ευτυχή κατάληξη. Δυσαρεστημένος με τη συμφωνία που είχε στο τραπέζι ο Τσίπρας ζήτησε δημοψήφισμα. Μετά την απόρριψη της συμφωνίας από τους Έλληνες, η ελληνική οικονομία βυθίστηκε ακόμα περισσότερο και ο Τσίπρας και η ομάδα του υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν ένα ακόμα χειρότερο πακέτο από την Ευρώπη.
    Το μάθημα; Ένας συμβιβαστικός τόνος θα σε φέρει πιο μπροστά από ό,τι η μικροπολιτική όταν υποβάλεις τολμηρά αιτήματα» περιγράφει τη διαπραγμάτευση του Έλληνα πρωθυπουργού το κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού πανεπιστημίου.
    ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ !!!
    «go back madam Merkel»
    Δεν υπάρχει πιο προσβλητική και ταυτόχρονα πιο δίκαιη κριτική από αυτή του Ρέντσι. Πράγματι, αν δει κανείς τις προεκλογικές δηλώσεις του Τσίπρα σε ύφος «go back madam Merkel» και την αρχική μετεκλογική του συμπεριφορά που γύριζε γύρω από τη Μέρκελ χωρίς να την συναντά, μαζί με τα τωρινά συνεχή ραντεβού και τηλεφωνικές συνομιλίες, , νιώθει το δούλεμα στο πετσί του. Αν ο Ρέντσι ήξερε ελληνικές παροιμίες, θα έλεγε για τον Τσίπρα «εκεί που έφτυνε, τώρα γλείφει». Βέβαια, καλώς συναντά ο Τσίπρας την Μέρκελ• O τρόπος συναντήσεων είναι το μεμπτό της υπόθεσης. Η σημερινή κυβέρνηση τσαλαπατά κάθε θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., αναγνωρίζει, νομιμοποιεί και αναβαθμίζει το λεγόμενο διευθυντήριο (ποιος θα το περίμενε από μία αριστερή κυβέρνηση) και ευτελίζει τις υπόλοιπες χώρες μέλη.
    Η κριτική έρχεται από την πραγματική αριστερά, αυτή που προσαρμόζεται στην πραγματικότητα, κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό είναι που πονάει πιότερο όλων.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.