ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Εκκίνηση από την Ανάβυσσο

Αναμενόμενο. Η εκλογή ενός μετριοπαθούς προέδρου στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί πονοκεφάλους, προβληματισμούς και νευρικότητα στα φιλοευρωπαϊκά και προοδευτικά κόμματα της Αντιπολίτευσης. Η ξεκάθαρη στροφή προς το κέντρο, ο σαφής ευρωπαϊκός προσανατολισμός και οι συγκεκριμένες θέσεις του φιλελεύθερου Μητσοτάκη-, ανεξάρτητα αν ανταποκριθεί στις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει -διεγείρουν το ένστικτο κομματικής επιβίωσης σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Προφανώς, αμφότερα διαισθάνονται ότι αν συνεχίσουν να πορεύονται με δηθενιές και στρογγυλέματα ή να ποντάρουν στη στασιμότητα και στην αδράνεια, τα περιμένει ο εκλογικός σκουπιδοτενεκές. Αναπόφευκτα, στη παρούσα φάση, είναι υποχρεωμένα να προβούν σε μάλλον αμυντικές-προληπτικές κινήσεις ενόψει μιας πρόσκλησης για διεύρυνση -όποτε και αν αυτή γίνει - από την ηγεσία της ΝΔ.

Να σου λοιπόν ο Σταύρος Θεοδωράκης να κάνει επώνυμο άνοιγμα σε προσωπικότητες «που έχουν δείξει ότι τολμούν», όπως ο Τάσος Γιαννίτσης, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Να σου και η Φώφη Γεννηματά να προτείνει τη διεξαγωγή συνδιάσκεψης τον Μάρτιο που θα αποφασίσει την ιδρυτική διακήρυξη νέου φορέα στα πλαίσια της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας.

Η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όμως, πέρα από τη Μανιχαϊστική ρητορική της που συγκροτεί έναν ιδιότυπο διμέτωπο απέναντι στο βασικό δίπολο του πολιτικού σκηνικού, πάει ακόμα πιο μακριά. Προτείνει ο αρχηγός της νέας αυτής παράταξης να εκλεγεί από τη βάση τον ερχόμενο Μάιο, ενώ τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στο νέο σχήμα θα διατηρήσουν την αυτονομία τους. Σαν κάτι , όχι και τόσο φρέσκο οργανωτικά, που θα παρέπεμπε σε μια εκδοχή ανάμεσα στην « Ελιά» και τις συνιστώσες του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ.

Από μια άποψη, όμως, η τελευταία και μάλλον πιο θαρραλέα πρόταση εμπεριέχει μια διέξοδο στο κόμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ώστε να θέσεις προοπτικές ανασύνταξης και επανασυσπείρωσης, άρα και επιβίωσης, εντός του χώρου της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Και ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό να απαλλαγεί από την εσωκομματική καχυποψία για το ποιος είναι εντός των γραμμών της, λιγότερο ή περισσότερο, κρυφοΣΥΡΙΖΑ ή κρυφοΝΔ.
Πράγμα που μοιάζει ανώφελο για το Ποτάμι του οποίου, πέρα από τον ασαφή ιδεολογική του φυσιογνωμία και τον ακαθόριστο πολιτικό του προσανατολισμό, οι θαμπές εκατέρωθεν όχθες του πιθανόν να μετακινούνταν προς πιο ευδιάκριτους πολιτικούς πόλους. Υπό μια τέτοια απειλή και για λόγους κομματικού πατριωτισμού ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν φανερό ότι δεν θα συναινούσε στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ. Όπως και έκανε, ψελλίζοντας κάτι ακατανόητα προσχήματα.

Πόσο μάλλον θα ενέδιδε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο πραγματικό κίνδυνο της αυτοδιάλυσης του φυλλοροούντος κόμματος του υπό ενιαία πολιτική έκφραση και εκλεγμένη από τα λαό ηγεσία στα πλαίσια μιας ευρύτερης παράταξης; Πράγμα που ενδεχομένως θα αποδεχόταν το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου στη βάση του αξιακού σοσιαλδημοκρατικού πυρήνα του. Εκεί που εδράζεται ο σεβασμός του διαλόγου και της διαφορετικότητας των απόψεων στο πλαίσιο των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών και της κοινωνικής λογοδοσίας.

Κακά τα ψέματα. Στη πιο δύσκολη συγκυρία για το τόπο, όπου ο φανφαρονισμός αριστεροακροδεξιάς κυβερνητικής συμμαχία, ο οπορτουνισμός και ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να ηγεμονεύσουν στο πολιτικό σκηνικό, τα σοσιαλδημοκρατικά ρεύματα, οι ριζοσπάστες κεντρώοι, οι εκσυγχρονιστικοί φορείς σοβαρών μεταρρυθμιστικών προτάσεων οφείλουν να βρουν άμεσα πεδίο ρεαλιστικής σύγκλισης.

Δεν έχουν πλέον τη πολυτέλεια για μικροεγωισμούς, βλαχοπαραγοντισμούς, παρωχημένες αγκυλώσεις , μισόλογα και προσχηματικές αρνήσεις. Έχει τελειώσει οριστικά η φάση της διερεύνησης προθέσεων και έχει φτάσει η ώρα της συμπόρευσης υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Στο κάτω κάτω όλους αυτούς δεν τους χωρίζει και καμία άβυσσος. Αντίθετα, συμβολικά μπορεί να τους ενώσει η Ανάβυσσος. Η παραλία της, άλλωστε, αποτελεί σημείο εκκίνησης για τους λάτρεις των φουσκωτών που επιπλέουν τολμηρά στα ταραγμένα κύματα που τα χτυπούν λυσσασμένα από δεξιά και αριστερά

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.