ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία

Ανησυχία για κύμα ξενοφοβίας μετά τα περιστατικά βίας στην Κολωνία

Φόβοι για ξενοφοβικά αντίποινα εγείρονται στη Γερμανία έπειτα από μια σειρά επιθέσεων το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία (δυτική Γερμανία), καθώς σχεδόν όλοι οι ύποπτοι για τα περιστατικά βίας είναι ξένης καταγωγής, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές.

Με περισσότερες από 500 καταγγελίες, το 40% των οποίων αφορούν σεξουαλικές επιθέσεις, που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου, οι εξελίξεις αυτές έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και την πολιτική του ανοίγματος προς τους πρόσφυγες που εφαρμόζει. Η καγκελάριος αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι, με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Αλγερίας Αμπντελμαλέκ Σελάλ.

Ο Ραλφ Γέγκερ, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, δήλωσε ότι οι επιθέσεις στην Κολωνία διαπράχθηκαν "σχεδόν αποκλειστικά" από "μετανάστες", που προέρχονται κυρίως από το Μάγρεμπ και άλλες αραβικές χώρες.

"Υπάρχουν επίσης ανάμεσα στους ύποπτους, πρόσφυγες που ήρθαν στη χώρα μας πέρυσι", είπε. Η Γερμανία κατέγραψε 1,1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο το 2015. Δεκατέσσερις από τους 19 ύποπτους που ταυτοποιήθηκαν είναι από το Μαρόκο και την Αλγερία, πρόσθεσε.

Συνολικά, σχεδόν χίλιοι άνδρες συγκεντρώθηκαν το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας, εξήγησε ο Γέγκερ. Ταραχές ξέσπασαν εκεί και σεξουαλικές επιθέσεις διαπράχθηκαν πριν εκκενωθεί η περιοχή, μέτρο ωστόσο που δεν εμπόδισε νέα περιστατικά βίας.

Ο υπουργός εξέφρασε ανησυχία για τον "κίνδυνο να στιγματιστούν" οι αλλοδαποί, υπό το φως αυτών των περιστατικών: "Αυτό είναι που κάνουν τα κοράκια της άκρας δεξιάς", τόνισε.

Μια ανησυχία ακόμη πιο ισχυρή καθώς ρατσιστικές επιθέσεις είχαν ως στόχο Πακιστανούς, Αφρικανούς και Σύρους τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα. Αυτές οι "βιαιότητες" δείχνουν να έχουν οργανωθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την αστυνομία στην Κολωνία. Οι τοπικές εφημερίδες κάνουν λόγο για επιχείρηση τιμωρίας.

"Βλέπω αυτές τις εξελίξεις, αυτό που συμβαίνει με το μίσος της άκρας δεξιάς, με μεγάλη ανησυχία", σχολίασε ο Γέγκερ. Ο ίδιος χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις ελλείψεις της αστυνομίας, αλλά διέψευσε οιαδήποτε βούληση για "απόκρυψη" των γεγονότων, μιλώντας για επικοινωνιακά λάθη και υποσχέθηκε "περισσότερη αστυνομική παρουσία, περισσότερες κάμερες παρακολούθησης".

Στη Σουηδία, η αστυνομία παραδέχθηκε χθες ότι δεν είχε δημοσιοποιήσει πληροφορίες για δεκάδες σεξουαλικές επιθέσεις που αποδόθηκαν σε ξένους κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής το 2014 και το 2015 του φεστιβάλ "We Are Sthlm", που πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη τον Αύγουστο και παρουσιάζεται ως το μεγαλύτερο νεανικό φεστιβάλ στην Ευρώπη.

Οι Γερμανοί ανησυχούν

Εάν οι δηλώσεις του Γέγκερ ξεχωρίζουν μέσα στη συγκεχυμένη μέχρι τώρα επικοινωνία των αρχών για την Πρωτοχρονιά, γκρίζες ζώνες παραμένουν: πώς οι επιθέσεις μπόρεσαν να λάβουν τέτοιες διαστάσεις χωρίς η αστυνομία να επέμβει; Είχαν σχεδιαστεί από πριν;

Παρότι τίποτε δεν αποδεικνύει μέχρι τώρα την ενοχή προσφύγων στα περιστατικά της Κολωνίας, αυτά έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη αμφιβολία στην κοινή γνώμη για την ικανότητα της χώρας να ενσωματώσει το εκατομμύριο αυτών που αιτήθηκαν άσυλο το 2015 και προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Βόρεια Αφρική.

Σχεδόν το 57% των Γερμανών φοβάται αύξηση της εγκληματικότητας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου RTL.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ στη Λειψία, στην ανατολική χώρα, για να διαμαρτυρηθούν για την άφιξη των προσφύγων, ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο του τοπικού παραρτήματος του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida, έπειτα από μια συγκέντρωση στην Κολωνία το Σαββατοκύριακο που σημαδεύτηκε από συγκρούσεις με την αστυνομία.

"Απελάστε!", "Αντισταθείτε!", "Η Μέρκελ πρέπει να φύγει", φώναζαν διαδηλωτές, οι οποίοι χωρίζονταν από αντι-διαδηλωτές από μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Οι δυνάμεις της τάξης επενέβησαν σε περιοχή που είναι γνωστή για τις αριστερές πεποιθήσεις των κατοίκων της για να διαλύσει ένθερμους ακροδεξιούς διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες σε βιτρίνες καταστημάτων, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο κλίμα αυτό και λιγότερο δύο χρόνια πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η καγκελάριος αναγκάστηκε να εξετάσει το Σαββατοκύριακο την πολιτική του ανοίγματος προς τους μετανάστες ανακοινώνοντας μια απλουστευμένη διαδικασία απέλασης των αιτούντων άσυλο που παραβιάζουν τον νόμο.

Αξιωματούχοι θέλουν να επιβάλουν τον τόπο διαμονής τους στους πρόσφυγες για να αποφευχθεί η συγκέντρωση στις μεγάλες πόλεις.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην "ενδώσουν στο φόβο", επικαλούμενος παράλληλα το "καθήκον" (των μεταναστών) να επιδεικνύουν σεβασμό στις αξίες (...) και τους νόμους της κοινότητας που τους φιλοξενεί".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.