ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιώργος Σταθάκης

«Για τρία χρόνια δεν αμφισβητείται η σταθερότητα της κυβέρνησης»

Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και θα ολοκληρώσει την τετραετία, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «δεν χάνουμε εκλογές με τίποτα, μπορούμε να πάμε και σε δύο και σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά για τρία χρόνια δεν αμφισβητείται η σταθερότητα της κυβέρνησης».

Ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ακόμη ότι η οικονομία δείχνει δυναμισμό, στη μεταποίηση, στις εξαγωγές και στον τουρισμό και σημείωσε ότι η ύφεση το 2015, αναμένεται να κλείσει στο 0,7% ή 0,6%, άρα το 2016 θα είναι μία χρονιά με θετικό πρόσημο.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες για την πορεία προς τη ανάπτυξη. Υπογράμμισε ότι η οικονομία βρέθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον, με ένα πρόγραμμα που αναδιάρθρωσε το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. «Επέτρεψε μια συμφωνία με χαμηλά πλεονάσματα και ένα πλαίσιο με σημεία-σταθμούς που θα διασφαλίσουν τη επιστροφή την ανάπτυξη» ανέφερε.

Το πρώτο σημείο, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που προχωράει επιτυχώς. Η ένταξη των τραπεζών στο ευρωπαϊκό σύστημα ήταν επίσης μία επιτυχής διαδικασία και το τρίτο κομβικό σημείο είναι οι αποκρατικοποιήσεις και το ταμείο που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος είναι να προχωρήσουν οι εννέα αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες υπάρχει ήδη σε εξέλιξη διαδικασία και η μεταφορά 23 επιχειρήσεων που θα μεταφερθούν στο νέο ταμείο, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στόχο «να χτίσουμε την αξία της κρατικής περιουσίας».

Το τελευταίο κομβικό σημείο, κατά τον κ. Σταθάκη, είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη όσο το δυνατόν νωρίτερα: «Ελπίζουμε να συμβεί αυτό το 2016 - και γύρω από αυτό υπάρχουν μέτρα, όπως η ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων φιλικών προς τις επιχειρήσεις, νέοι χρηματοδοτικοί πόροι κλπ.».

«Για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013 πετύχαμε πρωτιά σε όλη την Ευρώπη για το 2015», υπενθύμισε ο υπουργός και σημείωσε ότι αυτό δημιουργεί αισιοδοξία για την απορροφητικότητα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Υπενθύμισε ακόμη, ότι η οικονομία δείχνει δυναμισμό και στη μεταποίηση και στις εξαγωγές και στον τουρισμό, ενώ η ύφεση το 2015 αναμένεται να κλείσει στο 0,7% ή 0,6% άρα το 2016 θα είναι μία χρονιά με θετικό πρόσημο.

Για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Σταθάκης είπε ότι είναι πολύ διαφορετικός από τους προηγούμενους, με καινοτομίες στα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και στους κλάδους που στηρίζει, ενώ για τις παραγωγικές ξένες επενδύσεις, είπε ότι θα προσφέρεται σταθερό περιβάλλον για επτά χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.

Η απλοποίηση της γραφειοκρατίας συνιστά ακόμα ένα στοιχείο αλλαγής ενώ το νέο σύστημα ηλεκτρονικών συμβάσεων αποτελεί τομή που ολοκληρώνεται με ειδική μέριμνα για να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, συνεχίζεται και προσπάθεια για ένα φιλικότερο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, ενώ χονδρεμπόριο, κατασκευές, μέσα ενημέρωσης, τομείς μεταποίησης είναι οι κλάδοι των οποίων το πλαίσιο θα αναμορφωθεί σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, και παράλληλα θα γίνει επαναξιολόγηση των όσων μέτρων έχουν εφαρμοστεί στην οικονομία με τη συνεργασία του ΟΟΣΑ.

Η ίδρυση αναπτυξιακού ταμείου με την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την καλύτερη τόνωση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Τελευταίος σταθμός είναι οι εξαγωγές. Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας μας - και αυτό το φάσμα των δραστηριοτήτων μας θα αποτελέσει το τεστ για το μετασχηματισμό της οικονομίας μας».

Ο υπουργός έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι η χώρα μας είναι πόλος σταθερότητας στην περιοχή, και με τον τρόπο που αντιμετώπισε τα προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, θυμίζοντας σε όλους τις υψηλές αξίες του ανθρωπισμού, η Ελλάδα θα παραμείνει παράγοντας σταθερότητας.

Στην υποστήριξη της Γερμανίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, αναφέρθηκε ο γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Πέτερ Σόοφ:

«Αναζητούμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, και για το 2016 προγραμματίζεται σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων για τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών, την προσέλκυση επενδύσεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τη Γερμανία» ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλης, ο οποίος σημείωσε ότι η χρονιά ξεκινάει με μεγάλες προκλήσεις στη διεθνή οικονομία, οι οποίες σηματοδοτούν κινδύνους.

Η κρίση συνεχίζεται, τα προβλήματα επιδεινώνονται και η χώρα βρίσκεται σε σκληρή διαπραγμάτευση συνέχισε ο κ. Μαΐλης. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα - αλλά η μεγάλη φορολόγηση δημιουργεί αμφιβολίες και ανησυχία, ότι μπορεί να φέρουν τα μέτρα μεγαλύτερη ύφεση. Με αύξηση παραγωγής εξαγωγών και αύξηση του ΑΕΠ, θα υπάρξουν προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξης.

«Μετά από μία γρήγορη και θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα μπορούμε να προχωρήσουμε με αισιοδοξία» τόνισε ο κ. Μαΐλης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.