ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Γιατί.. οι γυναίκες στη Κολωνία;

Στη Γερμανία το Χειμώνα νυχτώνει το απόγευμα. Η Έλεν είναι ανταποκρίτρια μιας μεγάλης αγγλόφωνης εφημερίδας.
Γεννημένη στη Βοστώνη, έχει ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό .

Έχει περάσει πάμπολλες ώρες σε σταθμούς και μέσα μεταφοράς και έχει λιώσει αμέτρητα ζευγάρια παπούτσια στους δρόμους και τις πλατείες των ευρωπαϊκών πόλεων.

Αν κάτι, η Έλεν, λάτρευε στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν η αίσθηση της ελευθερίας. Μπορούσε ανά πάσα στιγμή να σηκωθεί από τον καναπέ της, να βάλει τα αθλητικά της και να κάνει μια βόλτα στο πάρκο.
Και ναι, ήταν τόσο αφελής… που νόμιζε ότι η ανεξέλεγκτη σεξιστική βία εναντίον γυναικών ποτέ δεν θα χτύπαγε τις κόρες της Ευρώπης . Είναι δυνατόν , να είναι αλήθεια;

Παραμονή πρωτοχρονιάς . Αργά, το απόγευμα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας , ακροδεξιοί επιτίθενται σε μετανάστες. Λίγα μέτρα πιο πέρα δυο νέες γυναίκες δέχονται σεξουαλική επίθεση από μια ομάδα μεταναστών.
Μέσα σε μια νύχτα σημειώθηκαν πάνω από 500 σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον των γυναικών σε κάθε γωνιά της πόλης.
Σοκ στη Γερμανία. Το διαδίκτυο παίρνει φωτιά με τους χρήστες να συγκρούονται και οι αναρτήσεις στο Face book να πυροδοτούν νέες κόντρες και σχόλια .

Όλοι εναντίον όλων. Οι πολιτικοί στρέφονται εναντίον της αστυνομίας, οι αρχές εναντίον των ΜΜΕ, ενώ την ίδια στιγμή, οι γυναικείες οργανώσεις καταγγέλλουν τη βία, οι μουσουλμάνοι ζουν μέσα σε ξενοφοβική ατμόσφαιρα και οι ακροδεξιοί τρίβουν τα χέρια τους.

« Ήταν κάτι τρομακτικό, ένας ομαδικός εφιάλτης που νόμιζες ότι δεν θα τελειώσει ποτέ!», θα πει ένα από τα θύματα. Η «καταιγίδα της Κολωνίας» έγινε επιδημία , γρήγορα πέρασε τα γερμανικά σύνορα.

Ήδη η Σλοβακία συνέδεσε την «καταιγίδα της Κολωνίας» με το προσφυγικό και μάλιστα ζήτησε να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η Τσεχία ζήτησε την επιτάχυνση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Γιατί οι γυναίκες; Εκδίκηση, άραγε; Πώς συνέβη αυτό; Ξαφνικά ο φεμινισμός μπαίνει στο στόμα όλων κι ας ζούμε σε μια μετα-φεμινιστική εποχή όπου σταρ του Χόλυγουντ απομυθοποιούν με το γάντι το μύθο της αθώας σταχτοπούτας.

H δημοσιογράφος Λόρα Μπέιτς, παρότρυνε τις γυναίκες μέσω της καμπάνια Everyday Sexism Project, να αποκαλύψουν τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που έχουν δεχτεί κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Πάνω από 25.000 γυναίκες επισκέφτηκαν το site, από 15 χώρες ,και κατήγγειλαν τις σεξιστικές επιθέσεις που είχαν δεχτεί, στο δρόμο, στη γειτονιά, στο γραφείο, ακόμη και μέσα στο σπίτι τους.

Ο φεμινισμός ξαναγεννιέται στο internet . Ποια είναι σήμερα τα σύγχρονα φεμινιστικά είδωλα;

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι αλλάζουν σελίδα και μόνο με τη λέξη φεμινισμός.

Έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας από τότε που οι φεμινίστριες έκαιγαν τα σουτιέν τους.

Μετά την απομαζικοποίηση της δεκαετίας του `90, το φεμινιστικό κίνημα αναπτύσσεται ως κομμάτι του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος. Ένας διάλογος ξεκινά σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Σχολές. Η Αραβική Άνοιξη θα στρέψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στις γυναικείες ομάδες των αραβικών χωρών που προσπαθούν να αυτοπροσδιοριστούν και να ανατρέψουν το προκαθορισμένο κοινωνικό τους ρόλο.

Πριν ένα χρόνο, η γνωστή ηθοποιός Έμα Γουότσον, καταχειροκροτείται σε ημερίδα των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των δύο φύλων , προσκαλώντας τους άντρες στη συζήτηση : «ο φεμινισμός είναι και δικός σας ζήτημα».

Η 25χρονη ηθοποιός , η Ερμιόνη του Χάρι Πότερ, κλήθηκε να συμμετάσχει στη καμπάνια που είχε ως στόχο να εκπαιδεύσει τα αγόρια να σταματήσουν να βλέπουν τα θέματα ανισότητας των δύο φύλων, ως πρόβλημα των γυναικών, αλλά να προβληματιστούν και να τοποθετηθούν απέναντι στα ζητήματα ως πολίτες του κόσμου.

«Θέλουμε να μειώσουμε αισθητά τον αριθμό των προσφύγων φέτος, γιατί πρέπει να τους ενσωματώσουμε», ήταν η απάντηση της Μέρκελ στις παραινέσεις «κλείσε τα σύνορα».

Παρόλο που ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ , προειδοποίησε ότι τα γεγονότα της Κολωνίας δεν πρέπει να οδηγήσουν σε γενικευμένη αντίδραση εναντίον των μεταναστών , οι επιθέσεις αντεκδίκησης εναντίον ξένων από ομάδες ακροδεξιών πολλαπλασιάζονται καθημερινά στη Κολωνία.

Η εφημερίδα «Ζιντόιτσε» ζήτησε συγγνώμη από τους αναγνώστες της για το σκίτσο που είχε δημοσιεύσει στην πρώτη σελίδα , στο οποίο ένα μαύρο χέρι εμφανιζόταν ανάμεσα σε δύο λευκά γυναικεία πόδια.

Οι γυναικείες οργανώσεις κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα κατά της σεξουαλικής βίας και του ρατσισμού απ’όπου κι αν προέρχεται.

Βάζοντας το μαχαίρι στο κόκκαλο, οι γυναίκες βγαίνουν μπροστά , εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για όσα έγιναν την παραμονή της πρωτοχρονιάς ,διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση για τη σεξουαλική βία εναντίον των γυναικών δεν θα πρέπει να είναι μόνο για τους μετανάστες και θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι είναι υπεύθυνοι γι’αυτό που συνέβη: είτε είναι πρόσφυγες, είτε Γερμανοί πολίτες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.