ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενώπιον πολιτικών αποφάσεων η κυβέρνηση

Η «ώρα της αλήθειας» για Τσίπρα-Λαγκάρντ

Την κρισιμότερη συνάντηση από τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας: ο λόγος, φυσικά, για την συνάντησή του με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθούν οι «μείζονες πολιτικές αποφάσεις» που ετοιμάζεται να πάρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός σήμερα θέλει να διακριβώσει αν έχουμε... 2016 ή... 2014. Μ' άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να διερευνήσει τις προθέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ελληνικό πρόγραμμα και την ελληνική οικονομία: αν, δηλαδή, το ΔΝΤ θέλει να «βγει» το πρόγραμμα και να συνεργαστεί με την παρούσα κυβέρνηση ή αν θα κάνει ό,τι έκανε και το 2014 σε βάρος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν την «άδειασε» με παράλογες απαιτήσεις και την οδήγησε στην αδυναμία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και στο πρόωρο πολιτικό της τέλος.

Ο χρόνος της αξιολόγησης

Ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές συναντήσεις που είχε με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, θέτει ως υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ξεκινήσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις και, εντός 4-5 εβδομάδων, να δώσουν οι δύο πλευρές τα χέρια για το Ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το Αγροτικό και όλα τα εκκρεμή θέματα που θα οδηγήσουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε χθες σε όλους τους συνομιλητές του αυτό τον στόχο του, δείχνοντας πως η Αθήνα... επείγεται, για πολύ συγκεκριμένους λόγους: καταρχάς διότι, όπως τονίζει πλέον και δημοσίως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο αργεί η αξιολόγηση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να τιναχτεί το πρόγραμμα στον αέρα. Κατά δεύτερον, διότι όσο νωρίτερα ολοκληρωθεί χωρίς... επεισόδια η αξιολόγηση, τόσο νωρίτερα θα παρουσιαστούν και τα πολυαναμενόμενα «σημάδια σταθεροποίησης» στην ελληνική οικονομία -τα οποία, συνεπικουρούμενα από μία καλή τουριστική σεζόν, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη και στην αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο 6μηνο του 2016. Μ' άλλα λόγια, από τον χρόνο της αξιολόγησης εξαρτάται το κατά πόσον το «αφήγημα» της κυβέρνησης, όπως αυτό παρουσιάστηκε στους πολίτες στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, μπορεί να βγει ή είναι στον αέρα.
«Δε θα γίνω Σαμαράς»

Με δεδομένη, λοιπόν, την φημολογούμενη σκληρή στάση του ΔΝΤ, αλλά και τις διεργασίες μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για κυριαρχία του Ταμείου στις σκληρές απαιτήσεις για το Ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει μία συζήτηση εφ' όλης της ύλης με την Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας να μάθει τις πραγματικές προθέσεις της «σιδηράς κυρίας» του Ταμείου: δηλαδή, ο πρωθυπουργός θα θελήσει να μάθει αν θέλουν όλες οι πλευρές του τραπεζιού την έγκαιρη και γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και, αν η απάντηση της κ. Λαγκάρντ είναι θετική, τότε θα τής επισημάνει ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να ζητήσει «απραγματοποίητα πράγματα», υποστηρίζοντας ότι καμία πολιτική δύναμη της Ελλάδας «δε θα μπορούσε να φέρει ένα τόσο βαθύ Ασφαλιστικό». Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η Κριστίν Λαγκάρντ αφήσει να διαφανεί η πρόθεσή της να υποβάλει την κυβέρνηση στο «μαρτύριο της σταγόνας», τότε ο πρωθυπουργός θα κληθεί να πάρει άλλου τύπου πολιτικές αποφάσεις. Αποφάσεις που θα υπαγορεύονται από τη φράση την οποία του αποδίδουν συνομιλητές του, δηλαδή ότι «δε θα γίνει Σαμαράς»...

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. N Bράχος 10:24 21/01/2016

    Τότε που ο Σαμαράς έλεγε τα ίδια με όσα λέει τώρα ο Τσίπρας
    Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014.
    =========================
    Βουλή των Ελλήνων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Είναι κατηγορηματικός και σαφέστατος: «Αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους, θα πάρουν εκ νέου την απάντηση που πήραν και την προηγούμενη φορά. Ψάξτε αλλού για συνένοχους στο έγκλημα! Εμείς ούτε τις επικύψεις συνηθίζουμε ούτε μας κρατάνε από πουθενά για να μας εκβιάζουν και να απαιτούν την υπογραφή και τη συναίνεσή μας στην πολιτική που καταστρέφει τη χώρα!» διακηρύσσει χωρίς περιστροφές.

    Βουλή των Ελλήνων και πάλι.
    =======================
    Αυτή τη φορά, αίθουσα της ολομέλειας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι λάβρος κατά της κυβέρνησης: «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι! Oπως απορρίψαμε το μνημόνιο 1, έτσι θα απορρίψουμε και αυτά που προεξοφλούνται με το μνημόνιο 2… Τα μνημόνια είναι η πολιτική δέσμευση για μια επ’ άπειρον ασφυξία της οικονομίας. Αν θέλετε συναίνεση στην ασφυξία, να τη βρείτε αλλού! Πέρυσι βρήκατε άλλους να σας στηρίξουν, φέτος θα είναι πιο δύσκολο λόγω λαϊκής κατακραυγής» δηλώνει αταλάντευτος. Αν όμως νομίζετε ότι αυτός που είπε τα παραπάνω λόγια ήταν ο Αλέξης Τσίπρας σε κάποια προηγούμενη παρέμβασή του στη Βουλή, κάνετε λάθος.
    Η σκηνή που σας περιγράψαμε στο κοινοβούλιο έχει λάβει χώρα πριν από τρία χρόνια.
    ————————————————————————————————
    Την Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011.
    ————————————————————
    Τότε όμως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν ο Τσίπρας, ήταν ο… Αντώνης Σαμαράς!
    ————————————————————————————————————————————————
    Ο Σαμαράς είπε λοιπόν τα όσα προαναφέρθηκαν!
    —————————————————————————
    Το τι έκανε ο ίδιος όταν ανέλαβε την εξουσία είναι μια άλλη, θλιβερή ιστορία, αλλά δύσκολα μπορεί κάποιος
    —————————————————————————————————————————————————
    να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε αυτά που έλεγε τότε ο Αντώνης
    ————————————————————————————
    Σαμαράς και σε αυτά που λέει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας!
    ===========================================

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.