ΕΛΛΑΔΑ

Το εξορυκτικό έργο της Eldorado

Κ. Παπαζάχος: Χτίζεται φράγμα πάνω σε επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα στις Σκουριές!

Το εξορυκτικό έργο της Eldorado στις Σκουριές βρίσκεται πάνω σε επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα, όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, σχολιάζοντας την κατασκευή ενός από τα φράγματα για τις ανάγκες των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, ο οποίος  μίλησε στo ραδιόφωνο του ΑΠΕ, ένα από τα φράγματα που κατασκευάζονται για τις ανάγκες των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στις Σκουριές ανεγείρεται ακριβώς επάνω σε ένα από τα πιο επικίνδυνα στον ελλαδικό χώρο σεισμικά ρήγματα, στο λεγόμενο «Ρήγμα της Ιερισσού».

Υπό αυτές τις συνθήκες, χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη για την κατασκευή τεχνητών φραγμάτων την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής όπου τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται η επένδυση.

«Το πρόβλημα είναι ότι τα φράγματα αυτά κατασκευάζονται σε πολύ μικρή απόσταση και το ένα απ' αυτά -και είναι μάλλον το πιο επικίνδυνο- κατασκευάζεται ακριβώς επάνω στο ρήγμα», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι «πρόκειται για ένα φράγμα που κατασκευάζεται πάνω σε ενεργό ρήγμα, το οποίο στο παρελθόν, σε πρόσφατους ιστορικούς χρόνους, έχει δώσει σημαντικές μετατοπίσεις.

»Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί μια παραμόρφωση της τάξης των δύο, δυόμισι ή τριών μέτρων που θα μετακινήσει ένα ολόκληρο φράγμα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο επονομαζόμενο «ρήγμα της Ιερισσού», κατέθεσε ότι είναι από τα λίγα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο για τα οποία οι επιστήμονες γνωρίζουν με σιγουριά ότι η εκδήλωση ισχυρών σεισμών συνοδεύεται από πολύ μεγάλες μετατοπίσεις. «Από πολύ μεγάλες μετατοπίσεις, οι οποίες τοπικά ξεπέρασαν τα δύο μέτρα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, όλα αυτά αποτελούν καθαρά επιστημονική άποψη που στηρίζεται -όπως είπε- πάνω σε υφιστάμενες μελέτες, ενώ υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν και άλλα φράγματα σε σεισμικά ρήγματα, αναφερόμενος στις τεχνητές λίμνες Σεβαλιέ της Χαλκιδικής.

«Η δική μου παρέμβαση αφορά αυτό ακριβώς, δηλαδή το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες υφιστάμενες μελέτες, οι οποίες παρουσιάζουν κάποια στοιχεία, τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι από ατελή έως υπερβολικά ελλιπή -να το πω χαριτολογώντας- και που τα ίδια τα στοιχεία δείχνουν πάρα πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα φράγματα αυτά από τις σεισμικές μετακινήσεις», επισήμανε ο καθηγητής σχετικά με την κατασκευή φραγμάτων στις Σκουριές από την εταιρεία.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.