ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάκαμψη της οικονομίας «βλέπει» η κυβέρνηση

Μαξίμου: «Τα εφόδια του πρωθυπουργού στο Νταβός»

Τα επιχειρήματα τα οποία θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να πείσει τους συνομιλητές του στο Νταβός ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και ότι αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό αποκαλύπτει το Μέγαρο Μαξίμου, με αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα.

Επί της ουσίας, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει στοιχεία που δείχνουν την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και συγκεντρώνει τις «θετικές ειδήσεις» για τον προϋπολογισμό και τα οικονομικά μεγέθη. Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές εξηγούν πώς και πόσο κοινοτικό χρήμα θα εισρεύσει στην πραγματική οικονομία φέτος, για να θεμελιώσουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης πως κάτι αρχίζει να αλλάζει.
Αναλυτικά, το σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου έχει ως εξής:

«Τα εφόδια του Πρωθυπουργού στο Νταβός

Α) Υπερεκτέλεση εσόδων σε ταμειακή βάση της τάξης των 1.942 εκατομμυρίων Ευρώ
-Συγκεκριμένα, η εκτίμηση για το 2015 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 ως προς το σύνολο των φορολογικών εσόδων ήταν 42.762 και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 43.479 δηλαδή 717 εκ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού

- Σε ότι αφορά το σύνολο των μη φορολογικών εσόδων (απολήψεις από ΕΕ και λοιπά μη φορολογικά έσοδα), ο στόχος σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.550 εκ.ευρώ και νέα εκτίμηση σήμερα είναι 3.993 εκ. ευρώ, δηλαδή 443 πάνω από το στόχο

-Σε ότι αφορά τις επιστροφές φόρων, η εκτίμηση σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.370 εκ. ευρώ και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 2.921 εκ.ευρώ επομένως προκύπτει εξοικονόμηση 449 εκ. ευρώ

-Παρά το γεγονός ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της χρηματοοικονομικής ασφυξίας και των κεφαλαιακών ελέγχων, οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα περισσότερο από θετικό.

-Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, το 2015 για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θα κλείσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να επιτυγχάνει τους στόχους αλλά υπάρχει η βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα.
Β) Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας – Βάσιμες προσδοκίες για ανάπτυξη το 2016

-Αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής: Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση ρεκόρ τον Νοέμβριο της τάξεως του 3,3%, η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη.

-Αύξηση των εξαγωγών: Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τους 11 πρώτους μήνες του 2015, οι εξαγωγές προϊόντων της χώρας έφτασαν σε καθαρή αξία 16,66 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επίδοση ρεκόρ από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ.

-Ύφεση: Σε κοινή τους έκθεση τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ εκτιμούσαν ότι για το 2015 η ύφεση θα κυμαίνονταν στο 2-4%. Τα στοιχεία του Γ' τριμήνου που εξέδωσε η Eurostat, όμως, δείχνουν ύφεση 0.9%, πολύ μικρότερη δηλαδή από το αναμενόμενο. Τα διαθέσιμα στοιχεία σήμερα δείχνουν ότι το 2015 θα κλείσει χωρίς ύφεση επομένως είναι βάσιμη η προσδοκία ότι το 2016 θα κλείσει με ανάπτυξη και μάλιστα όχι οριακή.
Γ) Πρώτη η Ελλάδα από τα 28 κράτη μέλη στην απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2007-2013. Τι σημαίνει αυτό για την πραγματική οικονομία;
-Πλήρης εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (100%) του 2015 που ισοδυναμεί με διοχέτευση 6,4 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία εκ των οποίων 5 δισ. το τελευταίο τετράμηνο.

-Εισροή πόρων από την ΕΕ ύψους 2,3 δισ. ευρώ (έσοδα για τον προϋπολογισμό) για το ΕΣΠΑ 2007-2013, δηλαδή 250 εκ. ευρώ περισσότερα από όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός 2015 που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

-Πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που πέτυχε ήδη εισροή πόρων από αιτήματα πληρωμής για το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δ) Γιατί αυτή η πρωτιά είναι επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης;
-Γιατί κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση υπερδέσμευση σε συμβάσεις 6 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί με ένα ετήσιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

-Γιατί αντιμετωπίσαμε αυτή την κακοδιαχείριση αποτελεσματικά μέσω εξυγίανσης των προγραμμάτων, δηλαδή μέσω απένταξης έργων, μεταφοράς έργων στην νέα περίοδο, διασφάλισης πόρων για την ολοκλήρωση των υπολοίπων έργων.

-Γιατί το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού με τα προβλήματα ρευστότητας εξασφαλίσαμε πρόσθετους πόρους μέσω δανεισμού από την ΕΤΕπ.

-Γιατί διαπραγματευθήκαμε και πετύχαμε αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα, διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη, που εξασφάλισε αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 100% για το 2007-2013 καθώς και αυξημένη προκαταβολή για το νέο ΕΣΠΑ (συνολικό όφελος 2 δισ. ευρώ).

-Γιατί παραλάβαμε την χώρα στην 6η θέση από τα 28 κράτη μέλη στην κατάταξη της απορρόφησης και την φθάσαμε στην 1η θέση.

-Γιατί είμαστε η μόνη χώρα που κατάφερε να ολοκληρώσει το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, διαδικασία απαραίτητη για την πλήρη ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων.
Ε) Πόροι που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία μέσα στο 2016 8 δισ. ευρώ εκ των οποίων:

-6,75 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (6 δισ.συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 750 εκατ. Εθνικό, αύξηση 5,5% σε σχέση με το 2015).

-1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κλπ».

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΜ 21:44 20/01/2016

    Συνελήφθη 92χρονος καστανάς και κατασχέθηκαν κάστανα και φουφού
    =====================================================
    Επιχείρηση-σκούπα έκανε η αστυνομία στη Θεσσαλία και στα χέρια της βρίσκεται πλέον και ένας 92χρονος καστανάς.
    Ο υπερήλικος συνελήφθη γιατί δεν είχε ταμειακή μηχανή, ενώ οι αστυνομικοί του κατέσχεσαν τα κάστανα και τη φουφού. Ο 92χρονος είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της «άνευ αδείας εμπορίας», του «αθέμιτου ανταγωνισμού», «της μη ύπαρξης ταμειακής μηχανής» και «της παράνομης χρήσης ρυπαίνοντος μηχανισμού» (δηλαδή της φουφούς).
    Σύμφωνα με το thessalianews.gr αυτή φαίνεται πως είναι η δεύτερη φορά που θα δικαστεί για τον ίδιο λόγο.

  2. ΝΒ 21:40 20/01/2016

    Ντροπή Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε υπέργηρη που πουλούσε μαϊντανό
    ========================================
    Πολύ ακριβά καλείται να πληρώσει μια 79χρονη Τρικαλινή το «έγκλημά» της να βγάλει ένα μικρό μεροκάματο πουλώντας… μερικά καρότα και λίγο μαϊντανό!

    Ο λόγος για μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων, στην οποία επεβλήθη βαρύ πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, επειδή τόλμησε να διαθέσει μερικά λαχανικά προς πώληση χωρίς άδεια…
    Η άτυχη γιαγιά καλείται να πληρώσει 5.000 ευρώ για τα επτά κιλά σπανάκι, τα πέντε ματσάκια παντζαριών, τα επτά ματσάκια μαϊντανού, τα δύο κιλά καρότα, τα οκτώ μπρόκολα, τα επτά ματσάκια σέσκουλα, τα τρία λάχανα και τα πέντε κιλά αντίδια που είχε στήσει σε πάγκο λαϊκής αγοράς χωρίς να έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια.
    Το πρόστιμο βεβαιώθηκε και έτσι η Σ.Π πρέπει να εμφανιστεί στην Δ.Ο.Υ. Τρικάλων για την πληρωμή του…

  3. Πάνος Μ. 21:26 20/01/2016

    ΣΥΡΙΖΑ: Άλλη μια θεατρική παράσταση με απολύτως υποκριτικές αντιδράσεις
    =====================================================
    Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προέβη στο εξής σχόλιο:

    «Η ελληνική κοινωνία παρακολούθησε και σήμερα άλλη μία θεατρική παράσταση σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους.

    Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου και συνεργάζεται στενά με την τρόικα για μείωση μισθών και συντάξεων, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, κατεδάφιση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

    Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιακών μέτρων έχει ήδη ψηφιστεί και συμφωνηθεί από το Φεβρουάριο του 2012 και άρα οι όποιες πρόσκαιρες αντιδράσεις είναι απολύτως υποκριτικές.»

  4. Πάνος Μ 21:22 20/01/2016

    Ο Τσίπρας κάποτε αποτιμούσε στο 1 δισ. τον Αστέρα Βουλιαγμένης, τώρα τον πούλησε 400 εκατ. ευρώ
    =======================================================================
    Πριν μεταλλαχθεί σε θλιμμένο εφαρμοστή του Μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε ένας σπουδαίος επαναστάτης, τέτοιος που έμοιαζε έτοιμος να συντρίψει τον καπιταλισμό ανά τον πλανήτη.
    Στις 19 Απριλίου του 2013, μιλώντας στη Βουλή
    Με βάση τα ως τώρα γνωρίζουμε, μονάχα η χρηματιστηριακή αξία, όχι των παιγνιομηχανημάτων, του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ είναι στα 800 περίπου εκατομμύρια ευρώ, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ προσφάτως, στην πρώτη ενδεικτική προσφορά, υπήρξε προσφορά που άγγιξε τα 1,9, ο Αστέρας αποτιμάται 1 δις. Μόνο αυτά δηλαδή κοντά στα 4 δις. Μόνο τα 4 από τα 15 που έχετε εδώ κοντά στα 4 δις. Ενώ εσείς τα έχετε αποτιμήσει και τα 15 στα 2,557 δις.
    Τι ακριβώς κάνετε; Τι ακριβώς κάνουν οι κύριοι του Ταμείου και δεν μας δίνουν και τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στην εκτίμηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου που πάτε να την ξεπουλήσετε όπως-όπως και όσο-όσο;
    (…)Δηλαδή τα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος είναι η υποεκτίμηση των προσδοκώμενων εσόδων, είναι 60 φορές παρακάτω από την χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ, από την προσφορά που έγινε για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ και από την αποτίμηση αντικειμενικών εκτιμητών του ΑΣΤΕΡΑ. Ε, μετά από αυτό κύριε υπουργέ αν δεν έχετε την ευθιξία να εγκαλέσετε αυτούς που έκαναν αυτήν την αποτίμηση και να διορθώστε αυτό το τραγικό λάθος σε βάρος του ελληνικού λαού, τότε τι να σας πω».
    Αναρωτιέμαι: θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας την ποινική δίωξη του Αλέξη Τσίπρα για το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης για μόλις 400 εκατομμύρια ευρώ

  5. Πάνος Μ 21:19 20/01/2016

    Το άσυλο της ΑΣΟΕΕ: ΣΥΡΙΖΑ! ΣΥΡΙΖΑ και όπως ξέρω σφύριζα…

    Επιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ στη γνωστή παραλλαγή του συνθήματος: «ΣΥΡΙΖΑ! ΣΥΡΙΖΑ! Και όπως μου κατέβει σφύριζα!» Μάλιστα βάλθηκαν να δικαιώσουν και τον Κερκυραίο φαλάκρα με τις ανοησίες τους περί του δήθεν ασύλου που παραβιάστηκε στην ΑΣΟΕΕ, όπου εκδιώχθηκαν διάφοροι που καμιά σχέση δεν έχουν με την πανεπιστημιακή κοινότητα.
    Ποια άραγε σχέση έχουν τα παρανόμως διακινούμενα «προϊόντα» με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών; Καμία! Δυστυχώς όμως κάποιοι ανόητοι στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να την βρίσκουν και να πάνε κόντρα και στη στοιχειώδη λογική.
    Σύριζα, Σύριζα και όπως θέλω σφύριζα…

  6. Πάνος Μ. 21:14 20/01/2016

    ΚΟΛΟΜΒΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ! H CREDIT AGRICOLE επιστρέφει και αγοράζει δυο τράπεζες στην τιμή της μιας…

    EIMAΣΤΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ Ο,ΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ.

    Αφού λοιπόν η CREDIT AGRICOLE πούλησε την Εμπορική τράπεζα στην ALPHA BANK η οποία την αγόρασε με τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης που πλήρωσε ο μ@λ@κας Ελληνας φορολογούμενος, έφυγε από την χώρα και ξαφνικά επέστρεψε γιατί κατάλαβε πως η πρώτη φορά αριστερά θα την δώσει επενδυτικές ευκαιρίες και πως να μην συμβεί άλλωστε τώρα που θα αγοράσει τις δυο τράπεζες στην τιμή της μιας.

  7. Mνήμων 21:02 20/01/2016

    ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ …ΑΛΕΞΗΗΗΗ ???

    Ποιος είσαι και πως βρέθηκες σε αυτή τη θέση Αλέξη?
    Μήπως είσαι ΕΣΥ το ‘’αμερικανάκι’’, το..πρακτοράκι, ο..προδοτάκος?
    Μήπως, από τότε σε προετοιμάζανε μια και τόσο ο ‘’μπαμπάς’’ σου ,όσο και ο ‘’μπαμπάς’’ του Πάκη ήταν φιλαράκια της αμερικανοκίνητης ΧΟΥΝΤΑΣ?
    Πάντως είσαι ‘’αστέρι’’ της αμερικάνικης …σημαίας και κατάφερες να ΠΡΟΔΩΣΕΙΣ όλη την αριστερά και όλη την Ελλάδα.
    Μπράβο ..’’προδοτάκο’’ που θα σου έλεγε και το Ντοράκι ο Βαγγέλας..

    Είναι αλήθεια ότι είσαι ο άνθρωπος, που δεν έχει καμιά σχέση με την αληθινή ζωή, τη ζωή του μέσου Έλληνα, τη ζωή ανθρώπων του μεροκάματου και του έντιμου ιδρώτα?
    Πως ‘’έγινες’’ αριστερίζων, από αντίδραση στα πολλά και εύκολα εκατομμύρια που απέκτησε ο πατέρας σου από την χουντοσυνεργασία και την παραεκκλησιαστική εκμετάλλευση του οβολού των πτωχών και απελπισμένων θρησκόληπτων, ΄Η , σε εκπαίδευσε το σύστημα για αυτήν την ώρα?
    *ΠΩΣ(?) με 3% ‘’εγινες’’ κυβέρνηση? Ποιος σε ‘’έβαλε’’ σε αυτή τη θέση?
    *Τι βρώμικα και άθλια συμφέροντα εκπροσωπείς και σε ‘’κρατάνε’’ ..όρθιο?
    *Όλοι αυτοί οι μετανάστες, που ακούραστα και ύπουλα ‘’προσκαλούσες’’ στην Ελλάδα, είναι ΘΥΜΑΤΑ των αμερικάνικων επιδρομών και καταστροφών στις χώρες τους.
    *ΙΡΑΚ…ΠΑΚΙΣΤΑΝ…ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ…ΣΥΡΙΑ..ΛΙΒΑΝΟΣ..ΑΙΓΥΠΤΟΣ.. ΛΙΒΥΗ…ΑΦΡΙΚΗ .
    *Ποιος δημιούργησε αυτά τα εκατομμύρια της προσφυγιάς, αυτό το θολό ποτάμι που ζητά ΕΚΔΙΚΗΣΗ για όσα διέπραξαν οι ΟΜΠΑΜΗΔΕΣ στις πατρίδες τους? Γιατί το προωθούν με κάθε μέσο και κάθε τρόπο στην Ευρώπη ΜΕΣΩ Ελλάδας? Ποιοι συμμετέχουν και κινούν τα ‘’ νήματα’’ στα ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΑΚΙΑ των ‘’αριστερών’’ μισθοφόρων πρακτόρων? *
    Ποιος ‘’έφερε’’, μεθόδευσε την ‘’παρουσία’’ της Λίστας Λαγκαρντ, ποιος είχε επαφές με τους Γάλλους επί κυβερνήσεως Καραμανλή και πως και από ποιον την ‘’ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΚΕ’’ ο Βαξεβάνης στις 8 Αυγούστου 2010, δηλαδή ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ πρίν την στείλουν οι Γάλλοι στην Ελλάδα?
    Ποιο ρόλο έπαιξε ο καΜένος εντελώς ακροδεξιός , μέλος του συλλόγου ‘’φίλων Σαρκοζί’’ στην Ελλάδα?
    *Ποιοι ‘’Σαρκοζίδες ‘’ μεθόδευσαν την εξαφάνιση του ΣΤΡΟΣ –ΚΑΝ από το ΔΝΤ και από την πολιτική ζωή της Γαλλίας και της Ευρώπης γενικότερα?
    * Ποιοι Έλληνες προδότες μεθόδευσαν την αποστολή της Λίστας στην Ελλάδα και την ‘’ανάμειξη’’ όλης της οικογένειας Παπανδρέου και των εντίμων υπουργών, που επέβαλαν πρόστιμα 1.2 Δις Ευρώ σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες?
    ΣΗΜΕΡΑ, που ΟΛΑ αποκαλύφτηκαν και κατέρρευσαν, γιατί ΚΑΝΕΙΣ δημοσιογράφος δεν έχει τα αρχίδια να ζητήσει ΠΡΩΤΟΣ συγγνώμη από όλους εκείνους που το 2010 ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ για να σώσουν την Ελλάδα?
    Κύριε Τσίπρα
    Δεν έχεις δουλέψει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ! στην ψεύτικη και επιτηδευμένη ζωή σου σαν γιος εκατομμυριούχου συνεργάτη της ‘’εθνοσωτηρίου ’’ Απριλιανής κατάρας.
    Ένοιωσες ποτέ ,οργή, μίσος , αηδία για τα πολλά χρήματα που απέκτησε η οικογένειά σου από την εκμετάλλευση του δόγματος ‘’εξόριστων κομμουνιστών θυμάτων’’, σε πολλά νησιά και άλλους μαρτυρικούς τόπους, μιας ακόμη ελληνικής τραγωδίας? Όταν δηλαδή εσείς ΘΗΣΑΥΡΙΖΑΤΕ, οι άλλοι πραγματικοί σύντροφοι ‘’έπιναν ‘’ το αίμα τους ή, το κάτουρό τους για να ξεδιψάσουν, και τα παιδιά πέθαιναν στις γωνιές του δρόμου νηστικά και κυνηγημένα από το χαφιεδότσουρμο !!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.