ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν ελήφθησαν υπόψη οι εμπορικές αξίες

Με πολιτικά κριτήρια οι νέες αντικειμενικές αξίες

Με πολιτικά και μόνο κριτήρια αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να τις διατηρήσει αμετάβλητες ή να τις μειώσεις στις «φθηνές» περιοχές και να κρατήσει σταθερές στις ακριβότερες περιοχές ή να περιορίσει τις μειώσεις.

Τη σημαίνει αυτό; Τα τελευταία χρόνια οι αντικειμενικές αξίες στις ακριβές περιοχές όπως για παράδειγμα το Ψυχικό, τη Φιλοθέη κ.λ.π. είναι υψηλότερες έως και 50% από τις εμπορικές, με αποτέλεσμα σε όποιες μεταβιβάσεις διενεργούνται να καταβάλλεται πολύ υψηλότερος φόρος δεδομένου ότι ο φόρος υπολογίζεται με βάση ις αντικειμενικές αξίες. Αντίθετα στις φθηνές περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και οι εμπορικές είναι έως και διπλάσιες ο φόρος είναι πολύ μικρότερος. Σε αυτές τις περιοχές που κανονικά θα έπρεπε να αυξηθούν έστω και λίγο οι τιμές της εφορίας, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όπως προαναφέρθηκε αποφάσισε να τις κρατήσει αμετάβλητες ή να μειώσει ελαφρώς. Δηλαδή δεν έλαβαν υπόψη του τις συνθήκες στην κτηματαγορά και κατ’ επέκταση τις εμπορικές τιμές που ισχύουν σήμερα.
Με τα νέα δεδομένα ένα στα δύο ακίνητα σε ολόκληρη της επικράτεια θα διατηρήσει τις ίδιες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2007. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στο 43% των ακινήτων όπου η τιμή ζώνης δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες όπως επίσης και και στο 0,25% όπου οι τιμές ζώνης ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι όλοι οι φόροι που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες θα τροποποιηθούν εκτός από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Για παράδειγμα στις περιπτώσεις που πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση ακινήτου μετά την 22α Μαίου 2015 θα επιστραφεί ο σχετικός φόρος. Επί της ουσίας ο επιπλέον φόρος που καταβλήθηκε από τον υπόχρεο θα συμψηφιστεί με νέες υποχρεώσεις του. Αντίστοιχες διαδικασίες θα ακολουθηθούν από τις φορολογικές αρχές και σε άλλες περιπτώσεις φόρων που υπολογίζονται με τις αντικειμενικές αξίες.

Οι νέες τιμές αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις προσεχείς μέρες και να τεθούν όπως προαναφέρθηκε αναδρομικά σε ισχύ. Οι μειώσεις στις τιμές ξεκινούν από το 5,5% και φθάνουν μέχρι το 19%. Ειδικότερα οι νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

1. Σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 600 ευρώ οι αντικειμενικές αξίες θα παραμείνουν αμετάβλητές. τα ακίνητα με τιμή έως και 600 ευρώ αποτελούν το 43% του συνόλου των ακινήτων.
2. Εως 7% μειωμένες θα είναι οι τιμές της εφορίας σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης κυμαίνεται από 600 έως 1000 ευρώ το τετραγωνικό
3. Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1000 έως 1500 ευρώ η μείωση θα είναι της τάξης του 15,5%
4. Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1500 έως 2000 ευρώ η μείωση θα είναι της τάξης του 19%
5. Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2000 έως 2500 ευρώ το τετραγωνικό η μείωση θα είναι 18,5%
6. Σε περιοχές από 2500 έως 3000 ευρώ το τετραγωνικό η μείωση θα είναι 16,5%
7. Σε περιοχές από 3000 έως 3500 ευρώ το τετραγωνικό μειώση 9%
8. Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 3500 έως 4000 ευρώ η μείωση δεν θα ξεπερνά το 5,5%
9. Από τις 4000 ευρώ και πάνω οι αντικειμενικές αξίες διατηρούνται στα ίδια επίπεδα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.