ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου

«Ο Δρόμος του Μεταξιού» του ζωγράφου Jamal στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

«Ο Δρόμος του Μεταξιού» είναι ο τίτλος της έκθεσης με έργα του Jamal που παρουσιάζεται στο Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μια ποιητική μεταφορά του Δρόμου του Μεταξιού, που συνδέει επί αιώνες την Κίνα με την Δύση. Πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη αποτελεί η αγάπη του προς τους πολιτισμούς που ανέδειξαν την ομορφιά, τη δύναμη και την πνευματικότητα του ανθρώπου. Ο ίδιος ακολουθεί στη ζωή και έργο του την ίδια πορεία. Προέρχεται από την Ανατολή -γεννήθηκε στη Salamia της Συρίας- αλλά ζει και δημιουργεί στη δύση, υπηρετώντας με την τέχνη του την πολιτισμική συνάντηση.

«Στην εικονοποιία του Jamal, η ανθρώπινη μορφή, είτε ως πρόσωπο του εσώτερου κάλλους, είτε ως προσωπείο ενός ανομολόγητου φόβου, του φόβου του θανάτου, κυριαρχεί αναζητώντας νέες ταυτότητες και ρόλους και λειτουργώντας ως σταθερό σχόλιο για την ωριμότητα και την τρυφερότητα των πραγμάτων - με αφορμή και αφετηρία τον μυθικό δρόμο του μεταξιού. Στους πίνακές του, τους εμπνευσμένους από τον Πήλινο Στρατό, οι μορφές, φασματικές και ονειρώδεις, στο όριο της ύπαρξης και της ανυπαρξίας, έρχονται παρηγορητικές από το απώτερο παρελθόν σαν για να φωτίσουν τα βήματα των σύγχρονων προς ένα αβέβαιο και δυσοίωνο μέλλον» αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης ο Μάνος Στεφανίδης.

jamal-joratli-100x150-0

Η έκθεση περιλαμβάνει 15 ζωγραφικά έργα που προβάλλουν στο σήμερα τους μύθους και τη γοητεία του μεταξιού, τους ανθρώπους και τα πράγματα των ερήμων και των δύσβατων βουνών, τα ρίσκα της διαδρομής, τα άλογα που μετέφεραν -εκτός από το ακριβό εμπόρευμα- το βάρος της ελπίδας ότι ο αντίξοος δρόμος και οι καιροί μπορούν να νικηθούν. Αραβικά άλογα, διατρέχουν τις ερήμους, μοτίβο του καλλιτέχνη που επανέρχεται σε όλη την εικαστική του διαδρομή και είναι ένας φόρος τιμής στους συντρόφους του ανθρώπου και στη συμβολή τους στην αλλαγή του κόσμου.

«Η Ελλάδα είναι η μάνα του πολιτισμού για ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι μια χώρα με όμορφη αύρα. Το φως, το χρώμα καθώς και η διαφάνεια των χρωμάτων είναι μοναδικά» είπε ο καλλιτέχνης μιλώντας για την χώρα μας στην οποία ήρθε για πρώτη φορά το 1988 και ζει τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ συμπλήρωσε: «αρνούμαι να ονομάσω αυτό που γίνεται στη Συρία εμφύλιο πόλεμο, είναι άλλο πράγμα. Δεν νομίζω ότι μαλώνουν οι Σύριοι μεταξύ τους, ούτε οι Χριστιανοί με τους Μουσουλμάνους, ούτε οι αριστεροί με τους δεξιούς. Αυτό που γίνεται στη Συρία είναι κάτι άλλο».

Η έκθεση εμπλουτίζεται με σχέδια από τη διαδρομή του καλλιτέχνη προς το θέμα του, καθώς και με οπτικοακουστικό υλικό από τις σημερινές χρήσεις του δρόμου και την παλιά του δόξα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.