ΚΟΣΜΟΣ

Στα… πρότυπα της επίθεσης στο Παρίσι

Ο καμικάζι της Σουλταναχμέτ σχεδίαζε μακελειό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Μακελειό στα πρότυπα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι σχεδίαζε ο 28χρονος καμικάζι που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στην ιστορική πλατεία Σουλταναχμέτ στην Κωνσταντινούπολη σκορπώντας το θάνατο σε δέκα Γερμανούς τουρίστες.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο Ναμπίλ Φαντλί από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος είχε ζητήσει άσυλο από την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, σκόπευε να θέσει σε εφαρμογή τα φονικά πλάνα του στην Άγκυρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο, τα σχέδιά του άλλαξαν όταν διαπίστωσε πως οι αστυνομικές δυνάμεις της τουρκικής πρωτεύουσας ήταν ισχυρές και μετά τη σύλληψη δύο συνεργών του.

Ο Φαντλί που γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία όπου ο πατέρας του ήταν δάσκαλος, πολέμησε στη Συρία στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, ο 28χρονος κρατήθηκε και βασανίστηκε από Κούρδους μαχητές πριν δραπετεύσει και μεταβεί στην Τουρκία.

Εντούτοις, Κούρδοι αξιωματούχοι στη Συρία απορρίπτουν το σενάριο ότι ο τρομοκράτης έπεσε στα χέρια τους.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ για τις κινήσεις του Φαντλί πριν εκείνος ανατιναχθεί στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, ενώ προς το παρόν η αστυνομία υποστηρίζει ότι άλλαξε το σχέδιό του για αιματοκύλισμα στην Άγκυρα όταν δύο συνεργοί του συνελήφθησαν ενώ ετοίμαζαν επίθεση αυτοκτονίας σε πλατεία της τουρκικής πρωτεύουσας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

«Συμμετείχε σε ομάδα που σχεδίασε μεγάλη επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Άγκυρα. Μετά το έργο της αστυνομίας της Άγκυρας πιστεύουμε ότι άλλαξε τα σχέδιά του και προτίμησε να εξαπολύσει διαφορετική επίθεση», εξήγησαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Υπενθυμίζεται πως δύο τζιχαντιστές συνελήφθησαν την 30η Δεκεμβρίου στην Άγκυρα, ενώ προετοίμαζαν επίθεση στην πλατεία Κιζιλάι.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.