ΚΟΣΜΟΣ

Πάντως ο Τζο Μπάιντεν δεν αποκλείει νίκη του μεγιστάνα

Ομπάμα: Φαντάζομαι τον Τραμπ να εκφωνεί ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης, αλλά σε ένα... κωμικό σκετς

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα μπορούσε να φανταστεί τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ να εκφωνεί την ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης, αλλά κατά τη διάρκεια ενός κωμικού σκετς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του, Τζο Μπάιντεν, παραχώρησαν συνεντεύξεις στην εκπομπή Today του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, οι οποίες προβλήθηκαν λίγες ώρες προτού ο Μπαράκ Ομπάμα εκφωνήσει την όγδοη και τελευταία τέτοια ομιλία της προεδρίας του.

«Λοιπόν, μπορώ να το φανταστώ – σε ένα σκετς της εκπομπής Saturday Night» είπε ο επικεφαλής του αμερικανικού Κράτους, αναφερόμενος στο πετυχημένο κωμικό σόου Saturday Night Live.

«Κοιτάξτε, τα πάντα είναι δυνατά. Και νομίζω (...) ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νίκης του μεγιστάνα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

«Ναι, πιστεύω ότι είναι δυνατό» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ελπίζει ότι ο Τραμπ «θα σοβαρευτεί περισσότερο όσον αφορά τα ζητήματα» που απασχολούν την χώρα.

«Είναι διχαστικός. Νομίζω ότι πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό, ότι είναι πολύ διχαστικός κι αυτό δεν είναι υγιές», σημείωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

«Πάντα τα καταφέρνουμε καλύτερα όταν ενεργούμε όλοι μαζί, ως μια ενωμένη Αμερική. Οι επιδόσεις μας είναι κακές όταν επικαλούμαστε τους φόβους μας και τις διαφορές μας».

Στη συνέντευξη, που μαγνητοσκοπήθηκε χθες Δευτέρα, ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι λυπάται που δεν υλοποίησε τον στόχο που είχε να ενώσει τους Αμερικανούς, ειδικά στην Ουάσιγκτον και την αμερικανική γερουσία.

Ακόμη κι έτσι, έσπευσε να προσθέσει ότι δεν πιστεύει ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα πειστούν από την διχαστική ρητορεία του Τραμπ.

«Είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών αναζητά το είδος των πολιτικών που τρέφουν τις ελπίδες μας και όχι τους φόβους μας, εργάζονται σε κλίμα ενότητας και δεν επιχειρούν να μας διχάσουν. (Τους πολιτικούς που) δεν αναζητούν απλοϊκές λύσεις και αποδιοπομπαίους τράγους» δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Στις 9 το βράδυ τοπική ώρα (05.00 το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των μελών του Κογκρέσου, της κυβέρνησης και του Ανώτατου Δικαστηρίου όπου θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές του την τελευταία του χρονιά στον προεδρικό θώκο.

Μεταξύ αυτών, όπως επισημαίνεται από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, είναι να επιτύχει τη συναίνεση σχετικά με τo Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Parternship, TPP), να επιβάλει αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή αλλά και να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο.

Ο Ομπάμα, ο οποίος εξελέγη το 2008 και επανεξελέγη το 2012, θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.