ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιάζεται η ηλεκτρονική πληρωμή τους μέσω taxisnet

Περισσότεροι από 289.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν λάθος φόρους

Περισσότεροι από 289.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν λάθος φόρους το 2015.

Το μεγαλύτερο τμήμα εξ αυτών κατέβαλαν στην εφορία από δικό τους λάθος υψηλότερους φόρους και τώρα περιμένουν η εφορία να τους τα επιστρέψει. Προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την πληρωμή των φόρων με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας απευθείας μέσω του συστήματος. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η εφαρμογή για την πληρωμή φόρων με χρέωση καρτών μέσω του Taxisnet θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Έτσι οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν απευθείας από την οθόνη του υπολογιστή τους την οφειλή και το ποσό που θέλουν να πληρώσουν με την πιστωτική ή την χρεωστική τους κάρτα.

Με τον τρόπο αυτόν, αναμένεται να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι αλλά και να απαλειφθεί το φαινόμενο των υπερεισπράξεων που παρατηρείται σήμερα, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί φορολογούμενοι κάνουν λάθος στην ταυτότητα οφειλής, με αποτέλεσμα να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά φόρων από αυτά που οφείλουν.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σε ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, η ΓΓΔΕ και ειδικότερα η Διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχει προχωρήσει ήδη σε συμψηφισμό 268.980 υπερεισπράξεων που αφορούν σε 210.297 ΑΦΜ, με το ποσό που συμψηφίστηκε να φτάνει τα 10,37 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερεισπράξεων αυτών, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, οφείλεται στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν με λανθασμένη «Ταυτότητα Οφειλής».

Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να αντιμετωπιστεί με την απευθείας χρέωση της κάρτας του φορολογούμενου μέσα από το σύστημα ΤΑΧΙSNET, χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογήσει τον πολυψήφιο κωδικό της «Ταυτότητας Οφειλής», οπότε η πιθανότητα χρέωσης του ποσού με λάθος κωδικό θα έχει εκμηδενιστεί.

Επίσης ο κ. Αλεξιάδης απαντώντας χθες σε ερωτήσεις βουλευτών ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν εξετάζει νέα τροποποίηση του ακατάσχετου ορίου μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, επί κατασχέσεων απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.

Το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό έχει οριστεί στα 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.