ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό προϋποθέσεις

ΣΕΒ: Σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομίας το 2016

Το 2016 υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας με την παροχή σημαντικής ρευστότητας από το κράτος προς την ιδιωτική οικονομία, με απαραίτητη προϋπόθεση την απαρέγκλιτη υλοποίηση του προϋπολογισμού, του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο 3ο Μνημόνιο.

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, το 2016 θα αποδειχθεί «annus horribilis» (φρικτό έτος) για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, καθώς θα συνεχισθεί η συμπίεση του διαθεσίμου εισοδήματος λόγω υπερφορολόγησης, χωρίς την ελάφρυνση που θα επέφερε η εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

«Τα καλά νέα και το στοίχημα για το 2016 είναι ότι, εάν επιταχυνθεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όπως και αναμένεται, τότε η χρηματοδότηση κατά το 2016 από τους θεσμούς, μπορεί να ανέλθει από περίπου 13 δισ. ευρώ, όπως έχει προγραμματισθεί, σε 17-18 δισ. ευρώ», αναφέρει ο ΣΕΒ. Σύμφωνα με το δελτίο, το ποσόν αυτό θα επιτρέψει τη δημιουργία ταμειακών διαθεσίμων στα επιθυμητά επίπεδα (γύρω στα 5 δισ. ευρώ) και την εξόφληση όλων σχεδόν των ληξιπρόθεσμων οφειλών (γύρω στα 7 δισ. ευρώ), ενώ το χρηματοδοτικό πρόγραμμα απαιτεί την εισροή και εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 4,8 δισ. ευρώ (1,2 δισ. ευρώ μεταφερόμενο από το 2015 και 3,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με το πρόγραμμα του 2016).

Ο Σύνδεσμος τονίζει ιδιαίτερα την σημασία της συσσώρευσης ταμειακών διαθεσίμων ύψους 8 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος (τον Αύγουστο του 2018), ώστε «να μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να προσφύγει με αξιώσεις στις αγορές για δανεισμό, έχοντας “αποτοξινωθεί” από τις δόσεις του χρηματοδοτικού προγράμματος προσαρμογής». Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα 770 εκατ. που το ελληνικό Δημόσιο απέσυρε τον Μάιο του 2015 για εξυπηρέτηση χρέους, από τον καταθετικό λογαριασμό σε SDR που διέθετε στο ΔΝΤ.

Το δελτίο σημειώνει τέλος ότι οι πόροι της χρηματοδοτικής βοήθειας θα πρέπει, πέραν της εξυπηρέτησης του χρέους, «να βοηθήσουν επιτέλους την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και της αύξησης της ρευστότητας με την εξόφληση των χρεών του κράτους προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν επιβαρυνθεί από τη φοροεπιδρομή του 2016 και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.