ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγή 42 μεταναστών

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η υπόθεση της Μανωλάδας

Μετά τις 20 Ιανουαρίου 2016, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αναμένεται να εξετάσει την προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπαγκλαντές κατά της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας), ανακοίνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται «ελληνική υπόθεση» για το συγκεκριμένο άρθρο και η πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αναφέρεται σε ένα τόσο μεγάλης κλίμακας φαινόμενο καταναγκαστικής εργασίας. Παράλληλα τέσσερις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα έκαναν παρέμβαση τρίτου στη δίκη, αναφέρει το ΕΣΠ. Οι ελληνικές αρχές καλούνται έως τις 20 Ιανουαρίου 2016 να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την παράβαση των θετικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το άρθρο 4.

Τα γεγονότα στη Μανωλάδα, τον Απρίλιο του 2013, καθώς και η αντίδραση από την ελληνική κοινωνία και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου, κατέδειξαν τα προβλήματα αποτελεσματικής αντιμετώπισης εκ μέρους του ελληνικού κράτους φαινομένων εργασιακής εκμετάλλευσης και συνθηκών εργασίας, που δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές, τονίζει το ΕΣΠ, το οποίο υποστήριξε ως πολιτική αγωγή τα θύματα της Μανωλάδας και στα ελληνικά δικαστήρια.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, επισημαίνει το ΕΣΠ, απαιτείται νομοθετική παρέμβαση και ορθή εφαρμογή στηn πράξη ενός σχεδίου δράσης για την αποτροπή των χειρότερων μορφών της καταναγκαστικής εργασίας, τηn τιμωρία των δραστών και την προστασία των θυμάτων.

«Η προσφυγή ενώπιον του ΕΔΔΑ ελπίζουμε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την αποτροπή μελλοντικών “Μανωλάδων”», καταλήγει το ΕΣΠ.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. GKP. 12:39 09/01/2016

    Μια ειναι η λυση.Μυνηση απο ολους τους Ελληνες που εχουν θυματα απο λαθρομεταναστες, εναντιον του Ελληνικου Δημοσιου.Και αφηνουν τους παρανομους εισβολεις ισλαμιστες να μπαινουν στην Ελλαδα και στην συνεχεια τους ακριβοπληρωνει το Ελληνικο Δημοσιο.Για δυο υποτιθεμενα χαστουκια απο αστυνομικους δυο Πακιστανοι κερδισαν απο το Ελληνικο Δημοσιο 150.000 Ευρω.Να θυμισουμε οτι η υποθεση της Μανωλαδας ελαβε χωρα με κυβερνηση Σαμαρα-Βενιζελου και Υπουργο ΠΡΟ.ΠΟ τον ευαισθητο και ανθρωπιστη για τους λαθρομεταναστες ισλαμιστες Ν.Δενδια.Τετοιοι γελοιοι και καραγκιοζηδες ηταν και ειν αι αυτοι που κυβερνουν την Ελλαδα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.