ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Σταθάκης

«Στόχος της κυβέρνησης να απομειωθούν τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Υπό διαμόρφωση είναι οι υπουργικές αποφάσεις για τη δημιουργία, σε όλη τη χώρα, 30 εξειδικευμένων Κέντρων Πληροφόρησης για δανειολήπτες.

Όπως είπε σε συνέντευξή του σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό "κόκκινο" ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης πρόκειται για Κέντρα Πληροφόρησης που θα συστηματοποιήσουν τα νέα εργαλεία που θα παρέχει το Δημόσιο για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας έτσι ώστε και οι δανειολήπτες να μην είναι δέσμιοι της νομικής συμβουλής.

Σε σχετική ερώτηση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα σε αυτά που εμπλέκεται πρώτη κατοικία, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη, ο υπουργός τόνισε ότι επίκειται διαπραγμάτευση, αλλά είναι πολύ δύσκολο νομικά το θέμα, να συνδυάζεται εμπορική δραστηριότητα και υπερχρεωμένο νοικοκυριό και ο λόγος είναι η απολύτως διακριτή φύση των δύο Δικαίων.

Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός, είναι να απομειωθούν τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς είναι και για τις τράπεζες μεγάλο πρόβλημα και πρόσθεσε ότι θα επιδιωχθεί να εντοπιστούν επιμέρους ομάδες, με ανάγκη υψηλότατου δείκτη προστασίας, αλλά και τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς επιπτώσεις στο παραγωγικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η θωράκιση των νοικοκυριών που ανήκουν στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά ομάδα, με εισοδήματα των 20.000 ως 35.000 ευρώ, το κράτος δεν συμμετέχει στο κόστος, αλλά παρέχει εργαλεία στον δανειολήπτη προκειμένου να βελτιώσει τη θέση του έναντι των τραπεζών και τελικά να πληρώσει την οφειλή του με βάση την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου και τις δυνατότητες που του παρέχει το εισόδημά του. Παράλληλα, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του δικαστικού συστήματος από τον τεράστιο όγκο υποθέσεων με ενίσχυση της εξωδικαστικής και προδικαστικής επίλυσης των υποθέσεων.

- Το πρώτο είναι ο νέος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, που αναγνωρίζει ότι υφίσταται για τον δανειολήπτη ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και την υποχρέωση του ιδρύματος να αναπροσαρμόσει την οφειλή.

- Το δεύτερο είναι η ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής τεκμηρίωσης της δυνατότητας αποπληρωμής, στην οποία θα μπορεί να προσφύγει ακόμη και ο ίδιος ο δανειολήπτης ή το δικαστήριο, προκειμένου η οφειλή να αναπροσαρμόζεται από δικαστή, που θα λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη την θέση της Αρχής.

- Το τρίτο είναι τα 30 κέντρα πληροφόρησης που ιδρύονται ανά την επικράτεια, τα οποία θα συστηματοποιήσουν την ενημέρωση για τα παραπάνω εργαλεία και τον τρόπο προσέγγισης του προβλήματος, με βάση την νέα νομοθεσία. Θα πρόκειται ουσιαστικά για εξειδικευμένα ΚΕΠ για δανειολήπτες. Το κράτος οφείλει να συστήσει έναν θεσμό 100% έγκυρο, ώστε οι δανειολήπτες να μην είναι δέσμιοι της νομικής συμβουλής, είπε ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος στην πιθανότητα να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων και να επηρεαστεί η στόχευση της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «αν χρειαστεί παρέμβαση, θα κάνουμε», σημείωσε ωστόσο ότι με το υφιστάμενο όριο των 200.000 ευρώ η προστασία φτάνει το 85%-90% των δανειοληπτών, οπότε δεν είναι αυτό το σημαντικό κριτήριο, αλλά το εισοδηματικό. Με το 20% να καλύπτεται από το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ, ο στόχος είναι η αύξησή του μέσω της θωράκισης δανειοληπτών της εισοδηματικής ομάδας 20.000-35.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.