ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία από ΝΔ

Την Τρίτη προς ψήφιση η τροπολογία Νίκου Παππά για το ΕΣΡ

Τροπολογία κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς για την ενίσχυση της σύνθεσης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου η οποία θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζήτησε η ΝΔ, αύριο στις 18;00 στην Ολομέλεια.

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Κύρωση των διορθωτικών τροποποιήσεων της Σύμβασης Έκδοσης μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Καναδά, δι’ ανταλλαγής ρηματικών διακοινώσεων» η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει ενίσχυση της σύνθεσης του ΕΣΡ σε εννιά μέλη αντί επτά, εκ των οποίων ένα θα ορίζεται ως πρόεδρος και ένα ως αντιπρόεδρος. Επίσης, αντικαθίσταται το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 5 του ν. 2863/2000 (Α’2620) και έτσι, το ΕΣΡ θα συνεδριάζει νόμιμα εφόσον σε αυτό θα μετέχει ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος και τέσσερα τουλάχιστον μέλη, και θα αποφασίζει κατά πλειοψηφία.

Ο υπουργός Επικρατείας, ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι, επειδή η κυβέρνηση έχει συνέπεια, για να προχωρήσει η διαδικασία με τις ευρύτατες συναινέσεις και να ενσωματωθούν οι προτάσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε μία πολυκομματική βουλή για την πολιτική θωράκιση του ΕΣΡ, κατατίθεται η συγκεκριμένη τροπολογία και ευχήθηκε να γίνει δεκτή και από τη ΝΔ.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης είπε ότι αύριο θα είναι σαφή όλα με την κατάθεση των ονομάτων για το ΕΣΡ, ενώ για την τροπολογία σημείωσε ήταν ενήμεροι όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής εκτός της ΧΑ επειδή δεν θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία. Δεν δικαιολογείται κανείς να μιλά για αιφνιδιασμό, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής λέγοντας ότι το θέμα είναι θέμα ουσίας, καθώς έχουμε 2,5 και παραπάνω μήνες από την ψήφιση του ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες και χρειαζόμαστε -βάσει του Συντάγματος- ευρείες συναινέσεις, πράγμα το οποίο είναι δύσκολο με μία οκτακομματική Βουλή. Σημείωσε ότι σεβάστηκε όλες τις διαδικασίες μέχρι να εκλεγεί αρχηγός στη ΝΔ, και με μεγάλη διακριτικότητα διαμόρφωσε πρόταση την οποία έδωσε στους αρχηγούς, καθώς ήταν το μόνο ουσιαστικό εμπόδιο για να καταλήξουμε σε συμφωνία και όχι σε βέτο. Θα δεχθούμε μετά από 3 μήνες ψήφισης του νομοσχεδίου να παραμείνει το θολό και διαπλεκόμενο το τηλεοπτικό τοπίο; αναρωτήθηκε. Τέλος, δήλωσε ότι αύριο θα τελειώσει η διαδικασία εκλογής μελών του ΕΣΡ ενώ χαρακτήρισε άδικες τις βολές προς τον υπουργό Επικρατείας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας είπε ότι εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ‘’γύφτικο παζάρι’’ βάζοντας άλλες δύο θέσεις στο ΕΣΡ για να πετύχουμε την ψήφιση από τα 4/5 για να έχει ‘’ ο καθένας τους δικούς του’’. Αυτό είναι το ήθος της ‘’πρώτης φοράς αριστερά’’ αναρωτήθηκε. Είπε ότι στη ΝΔ αποκρούουν συγκεκριμένες λογικές και χαρακτήρισε έκθετη τη διάταξη η οποία δεν αποτελεί θεμέλιο συναίνεσης και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει σε τέτοιες διατάξεις ντροπής.

Από το Ποτάμι ο Γ. Αμυράς είπε ότι θα πρέπει να συζητηθεί η εκπρόθεσμη τροπολογία έχοντας στο μυαλό μας τις πραγματικές δυνατότητες του ΕΣΡ, που ουσιαστικά με τον νόμο Παππά είναι κομπάρσος χωρίς αποφασιστικό ρόλο. Η αρμοδιότητα για τις άδειες έπρεπε να ήταν στο ΕΣΡ και όχι στον υπουργό, σημείωσε. Η συναίνεση για το ΕΣΡ δεν πρέπει να είναι ποσοτική αλλά ποιοτική, τόνισε.

Ο Παπαθεοδώρου από το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την τροπολογία, διερωτήθηκε πότε η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι το ΕΣΡ χρειάζεται ενίσχυση, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει ότι η κατάσταση θα έφθανε σε αδιέξοδο. Επίσης, χαρακτήρισε παιδαριώδες ότι την τελευταία στιγμή επιχειρείται με τροπολογία ενίσχυση του ΕΣΡ απέναντι στην ψηφιακή εποχή.

Ο Εμ. Συντυχάκης από το ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα του δεν καταλαβαίνει τις συγκεκριμένες πρακτικές αύξησης μελών του ΕΣΡ και το ΚΚΕ θα ψηφίσει παρών.

Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ο Δ. Καβαδέλλας δήλωσε ότι το κόμμα του είναι θετικό ως προς την διεύρυνση των μελών του ΕΣΡ, αλλά εξέφρασε αντιρρήσεις για τον τρόπο που θα δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες, ζητώντας κοινωνικά κριτήρια για αυτό το θέμα.

Από την ΧΑ ο Ευ. Καρακώστας είπε ότι η Χρυσή Αυγή έχει αποκλειστεί από τα ΜΜΕ και έτσι το κόμμα του θα ψηφίσει παρών επί της τροπολογίας, χαρακτηρίζοντας μη αγαθές τις προθέσεις της κυβέρνησης για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

Κλείνοντας, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης η συγκρότηση μελών του ΕΣΡ και σημείωσε ότι δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος στη ΝΔ να ολοκληρώσει τις εσωκομματικές της διαδικασίες και έτσι αύριο η Διάσκεψη των Προέδρων να μπορέσει να συγκροτήσει τα μέλη του ΕΣΡ. Τέλος, κάλεσε τη ΝΔ να αναλογιστεί αν αυτή η τροπολογία διευκολύνει ή εμποδίζει τη συναίνεση λέγοντας ότι εδώ θα κριθούν όλοι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.