ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Τούρτα λεμόνι

Υλικά
...για το παντεσπάνι
3 μεγάλα αβγά χωρισμένα
100 γρ. ζάχαρη
(1/2 φλ.) ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
60 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες χρήσεις (1/2 φλ.)
15 γρ. κορν φλάουρ (1 κ.σ.)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
25 γρ. λιωμένο βούτυρο κρύο
...για την επικάλυψη λεμονιού
1 φλ. νερό
1 κ.σ. γεμάτη κορν φλάουρ
1/4 κ.γ. κουρκουμά - κιτρινόριζα
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη
1 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
3 κ.σ. κρέμα λεμόνι
...για το μοντάρισμα
1/4 φλ. κρέμα λεμόνι
150 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα ή σαντιγί
Εκτέλεση
...για το παντεσπάνι
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
Βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψάκι 22 εκ. ή σε 2 μικρά 18 ή 20 εκ. Με το 22 εκ. θα βγει χαμηλή τούρτα αλλά 8 κομμάτια, με τα 2 μικρότερα θα βγει πολύ ψηλή κι εντυπωσιακή αλλά λιγότερα κομμάτια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε με μίξερ τους 3 κρόκους με το 2/3 της συνολικής ζάχαρης μέχρι να ασπρίσει, να κρεμώσει και να αφρατέψει. Περίπου 3'.
Σε καθαρό μπολ με πολύ καθαρά εργαλεία, χτυπάμε τα ασπράδια με 1 πρέζα αλάτι, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστούν μαλακές απαλές κορυφές. Τότε, βροχηδόν ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη που περίσσεψε και χτυπάμε την μαρέγκα για 1' στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να γυαλίσει.
Ρίχνουμε στο μίγμα με τους κρόκους, το ξύσμα και τη μαρέγκα και απαλά ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενωθούν τα δυο μίγματα. Τέλος, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ. Δεν ανακατεύουμε πολύ το μίγμα γιατί θα χάσουμε τον όγκο. Το βάζουμε στο έτοιμο ταψί ή ισομοιράζουμε σε δυο μικρότερα.
Το μεν μεγάλο 22 εκ. θέλει ψήσιμο για περίπου 25' να φουσκώσει, να σταθεροποιηθεί, να πάρει ελαφρά ρόδινο χρώμα και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Τα δε 2 μικρότερα θέλουν περίπου 20' ψήσιμο. Δεν τα βγάζουμε από τον φούρνο αν δεν ελέγξουμε αν ψήθηκαν στο κέντρο τους μπήγοντας την λάμα ενός μαχαιριού.
Το παντεσπάνι αφού κρυώσει τελείως μπορείτε να το τυλίξετε πολύ καλά με μεμβράνη και να το συντηρήσετε 1 εβδομάδα στο ψυγείο ή αρκετές εβδομάδες στην κατάψυξη.
Μόλις τα βγάλουμε αφήνουμε 5'-6' να γίνουν χλιαρά και τα σιροπιάζουμε με την κρέμα λεμόνι τρυπώντας ελαφρά την επιφάνεια με οδοντογλυφίδα. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως σε σχάρα.
...για την επικάλυψη λεμονιού
Βάζουμε νερό, κορν φλάουρ, κουρκουμά ή λίγο χρώμα κίτρινο ζαχαροπλαστικής, το ξύσμα, και τη ζάχαρη και ανακατεύοντας βράζουμε για λίγο να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα λεμόνι. Αν θέλετε ρίξτε και λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι για περισσότερη οξύτητα. Το αφήνω σε εσάς αυτό.
...για τη γέμιση
Ανακατεύουμε ένα οποιοδήποτε τυρί κρέμα με κρέμα λεμόνι και ξύσμα λεμονιού. Ή θα γεμίσουμε με σαντιγί.
Μοντάρισμα τούρτας
Αν κάνουμε μεγάλο παντεσπάνι το κόβουμε στη μέση οριζόντια. Βαζουμε σε σχάρα το ένα παντεσπάνι και σιροπιάζουμε είτε με κρέμα λεμόνι, είτε με σιρόπι απλό. Γεμίζουμε με την κρέμα τυριού. Σκεπάζουμε την τούρτα με το υπόλοιπο παντεσπάνι σε σάντουιτς. Περιχύνουμε με λίγη από τη ζεστή επικάλυψη λεμονιού ώστε, επειδή είναι ακόμα αραιή, να κυλήσει στην επιφάνεια του γλυκού και να το ντύσει ομοιόμορφα κάνοντας το ολόγυρα κίτρινο.
Αφού περάσουν λίγα λεπτά και σταθεροποιηθεί, περιχύνουμε σιγά με την υπόλοιπη επικάλυψη λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Μπορείτε αν θέλετε να διπλασιάσετε την ποσότητα επικάλυψης λεμονιού και να γεμίσετε την τούρτα με αυτή, καθώς και να ρίξετε σταδιακά πολλά λεπτά στρώματα πάνω στην επιφάνεια της τούρτας.

Πηγή : www.argiro.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.