ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ(;) ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Αναμφίβολα οι δύο μεγάλοι μονομάχοι της πολιτικής ζωής είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η σύγκρουση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις, τέσσερεις μόλις μήνες μετά τις εκλογές, δίνουν προβάδισμα στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει ανακατέψει για τα καλά την τράπουλα του πολιτικού παιχνιδιού. Η κυβέρνηση αμφισβητείται. Έντονα. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες τελούν σε αναβρασμό λόγω ασφαλιστικού και φορολογίας. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενδέχεται να καταρρεύσει. Πλέον όλα είναι ανοιχτά. Η ρευστότητα είναι το χαρακτηριστικό της περιόδου. Όσοι είναι αντίθετοι με τον Τσίπρα και τα έργα και ημέρες της κυβέρνησής του ποντάρουν στον Μητσοτάκη για να αλλάξει χέρια το γκουβέρνο. Οι παραδοσιακές, και ιστορικές, διαχωριστικές γραμμές μεταξύ πράσινων και γαλάζιων έχουν καταργηθεί. Οι ιδεολογικές αντιθέσεις και οι πολιτικές διαφορές έχουν εξαερωθεί. Το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι διχαστικό και πολωτικό. Από τη μια η κυβέρνηση, μόνη της και χωρίς συμμαχίες, και από την άλλη η αντιπολίτευση. Τα στρατεύματα εκατέρωθεν ετοιμάζονται για σύγκρουση, η οποία είναι πιθανό να έλθει ίσως και πολύ ενωρίτερον απ' ότι ορισμένοι θεωρούν.

Τα πάντα θα κριθούν από το ασφαλιστικό-φορολογικό. Αν η αξιωματική αντιπολίτευση αρνηθεί να παράσχει συναίνεση τότε δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε ακόμη και την αλλαγή κυβερνήσεως είτε μέσω προσφυγής στις κάλπες είτε από την παρούσα Βουλή. Μόνη της η κυβέρνηση είναι δύσκολο έως αδύνατο να σηκώσει το βάρος της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και μάλιστα με τον τρόπο που επιχειρείται από τον υπουργό Κατρούγκαλο. Η αξιωματική αντιπολίτευση εάν βοηθήσει την κυβέρνηση να ξεπεράσει το πρόβλημα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή των ψηφοφόρων της. Η δυναμική του Μητσοτάκη θα ανακοπεί. "Αυτό το δώρο ο Κυριάκος στον Αλέξη δεν πρόκειται να το κάνει. Ο Τσίπρας θα πιεί το πικρό ποτήρι μέχρι και την τελευταία σταγόνα" μας λέει ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του νεοεκλεγέντος Προέδρου της συντηρητικής παράταξης.

Ούτε και το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να παράσχουν στήριξη στην κυβέρνηση. Εκτός κι αν ο Τσίπρας αποφασίσει να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο διάλογο για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, που προωθεί η Φώφη Γεννηματά ή του Ευρωπαϊκού Μεταρρυθμιστικού Τόξου που ονειρεύεται ο Σταύρος Θεοδωράκης, και να θέσει υποψηφιότητα και αυτός για να ηγηθεί του νέου σχήματος. Κάποιοι μπορεί να το θεωρήσουν ως ανέκδοτο, όμως στο παρασκήνιο ορισμένοι το συζητούν σοβαρά, ενώ κάποιοι το προετοιμάζουν. Όχι βέβαια με τις συνεδριακές διαδικασίες που δρομολογούν αυτή την περίοδο ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, αλλά με τη λογική του Προοδευτικού Πόλου (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) απέναντι στον Συντηρητικό της Ν.Δ., που προ δεκαπενθημέρου περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας σε άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Προοδευτικός Πόλος που η συγκρότησή του θα γίνει με όρους κυβερνητικής εξουσίας και η αποτύπωσή του θα καταγραφεί και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σε κάθε πάντως περίπτωση οι συζητήσεις για την αναδιοργάνωση των υφιστάμενων κομματικών σχηματισμών έχει ξεκινήσει. Και κυρίως της Κεντροαριστεράς αφού η Κεντροδεξιά παραμένει ισχυρή εκλογικά δύναμη και μάλιστα με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ευελπιστεί βασίμως να επιστρέψει στην κυβέρνηση. Το πρόβλημα το έχουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τα δύο κόμματα που βρίσκονται στον ενδιάμεσο, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, χώρο. Η επανεκλογή του Τσίπρα στην πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο, η εκδίωξη της αριστερής του πτέρυγας, η στροφή στον ρεαλισμό και η αποδοχή της μνημονιακής πραγματικότητας σε συνδυασμό με την εκλογή του "κεντρώου μεταρρυθμιστή" Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ψηφοφόροι, στελέχη ακόμη και βουλευτές των δύο κομμάτων ετοιμάζονται να μετακομίσουν, άλλοι στη Ν.Δ. και άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι τόσον σφοδρή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, που τα ενδιάμεσα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Λεβέντης) δύσκολα θα αντέξουν την πίεση και ενδεχομένως θα μείνουν εκτός Βουλής.

Το φάσμα της επερχόμενης, εκ δεξιών και εξ ευωνύμων, λεηλασίας του πολιτικού Κέντρου και επομένως της περαιτέρω συρρίκνωσης έως και εξαφανίσεως του ΠΑΣΟΚ ήταν ο βασικός λόγος που η Φώφη Γεννηματά επανέφερε την ιδέα της ανασυγκρότησης εκ βάθρων και χωρίς αποκλεισμούς της Κεντροαριστεράς με τη δημιουργία ενός σοσιαλδημοκρατικού μετώπου και την εκλογή ηγεσίας από τη βάση. Είναι η τρίτη προσπάθεια, μετά την Ελιά (ευρωεκλογές 2014) και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (Σεπτέμβριος 2015), να υπάρξει ένα ισχυρό κεντρώο κόμμα. Θα είναι πιο τυχερή η Φώφη Γεννηματά από τον Βαγγέλη Βενιζέλο και θα τα καταφέρει; Δύσκολο. Παρότι οι περισσότεροι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να υπάρξει ένας ενδιάμεσος, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., πολιτικός φορέας είναι επιφυλακτικοί ως προς την ικανότητα, την αξιοπιστία ακόμη και την ειλικρίνεια των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται.

Τα πρόσωπα, τα κόμματα, οι κινήσεις που πρωταγωνιστούν είναι, εναλλασσόμενα, πάντα τα ίδια και στη συνείδηση των πολιτών και κυρίως στο ακροατήριο της Κεντροαριστεράς οι περισσότεροι θεωρούνται πολιτικά χρεωκοπημένοι. Ο επιπλέον λόγος που όλες αυτές οι κινήσεις αναδιοργάνωσης της Κεντροαριστεράς αντιμετωπίζονται με καχυποψία είναι και το γεγονός ότι περισσότερο εκφράζουν την αγωνία κάποιων στελεχών και πολιτευτών να παραμείνουν ή να επανακάμψουν "στα πράγματα". Όταν αυτές οι πρωτοβουλίες είναι απλώς κινήσεις κορυφής, χωρίς κοινωνική αντιστοίχηση είναι λογικό η εμβέλειά τους να είναι περιορισμένη και τελικά να μην ευδοκιμούν. Όποιος διαχειρίζεται απλώς το παρελθόν, και στο ΠΑΣΟΚ αυτό κάνουν, δεν έχει μέλλον. Όποιος θεωρεί ότι μπορεί μια πολιτική δημογεροντία να καλύψει την απουσία των κοινωνικών υποκειμένων και της Νεολαίας από τις διεργασίες ανασύνθεσης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου είναι λογικό να μην έχει ακροατήριο πέραν των σελίδων των εφημερίδων και της τηλοψίας.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, το κόμμα του οποίου είναι καινούργιο και δεν βαρύνεται με τις αμαρτίες του παρελθόντος, όπως το ΠΑΣΟΚ, παρότι η εκλογή Μητσοτάκη το συμπιέζει έτι περαιτέρω δεν πρόκειται να ενταχθεί στο σχήμα που προωθεί η Φώφη Γεννηματά. Θα κάνει το δικό του συνέδριο στις 27-29 Φεβρουαρίου, θα συμμετέχει γενικά στο διάλογο για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου, αλλά μέχρι εκεί. Ούτε στη Συνδιάσκεψη του Μαρτίου που έχει εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει ούτε στην εκλογή αρχηγού, τον Ιούνιο. Και χωρίς το Ποτάμι η εμβέλεια του εγχειρήματος της Φώφης περιορίζεται δραστικά. Και πιθανότατα ο μόνος της σύμμαχος θα παραμείνει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ. Βεβαίως στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως αν τελικά, και παρά τις πιέσεις, ο Θεοδωράκης αρνηθεί να συμμετάσχει τότε ο Σπ. Λυκούδης θα είναι αυτός που πιθανότητα θα εκπροσωπήσει τον κεντροαριστερό κόσμο του Ποταμιού στην ιδρυτική Συνδιάσκεψη του Μαρτίου.

Η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη επίσης δεν θα ανταποκριθεί στο προσκλητήριο της Φώφης. Εξάλλου ούτε η ίδια έχει στο μυαλό της τον Λεβέντη ως συνοδοιπόρο της στην ανασύσταση της Κεντροαριστεράς. Μπορεί να μην τον θέλει η Φώφη τον θέλει όμως ο Βενιζέλος, ο οποίος έθεσε ως μέτρο επιτυχίας του εγχειρήματος τη συμμετοχή του Ποταμιού και ρήση Ένωσης Κεντρώων. Η τοποθέτηση αυτή του τέως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει δυσφορία στη Φώφη Γεννηματά και τους συνεργάτες της καθώς θεωρούν πως ο Βενιζέλος με αυτή του τη δήλωση, και έχοντας προεξοφλήσει την άρνηση των Θεοδωράκη - Λεβέντη, έχει ως στόχο  να μειώσει τη διάδοχό του και να υποβαθμίσει την πρωτοβουλία της, ιδίως μετά τη διαγραφή του Βενιζελικού βουλευτή Γρηγοράκου από το ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηματικό πάντως είναι τι θα κάνει ο Γ. Παπανδρέου. Από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά δεν θέτει πλέον ως όρο συνεργασίας τη διάλυση του Κινήματός του ούτε βάζει προσκόμματα στην εκλογή ηγεσίας από τη βάση ορισμένοι εισηγούνται στον Παπανδρέου να συμμετάσχει στη συζήτηση, κάποιοι άλλοι, όπως και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, είναι πιο επιφυλακτικοί καθώς αναμένουν τις επόμενες λίγες εβδομάδες να υπάρξουν ραγδαίες και εντυπωσιακές εξελίξεις που θα αλλάξουν εντελώς τα σημερινά δεδομένα, τις συμμαχίες και τους όρους συνεργασίας των κομμάτων. Η Φώφη Γεννηματά είναι σίγουρο πως θα ήθελε να έχει στο πλάϊ της τους Παπανδρεϊκούς, έστω και ως αντίβαρο στους μητσοτακίζοντες και στους βενιζελικούς του ΠΑΣΟΚ.

Να σημειώσουμε εδώ πως οι (εναπομείναντες) Σημιτικοί θεωρούν πως επικεφαλής της ανασυγκροτημένης Κεντροαριστεράς πρέπει να τεθεί ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ενώ πρώην υπουργοί όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Φλωρίδης συνεχίζουν να κρατούν αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ καθώς είναι της γνώμης πως αυτό πρέπει να διαλυθεί και η νέα Κεντροαριστερά να φτιαχτεί από μηδενική βάση. Την ίδια άποψη περί "ενταφιασμού του ΠΑΣΟΚ" και δημιουργίας από νέους ανθρώπους ενός κόμματος του Κέντρου έχει και ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος όπως και οι προηγούμενοι δηλώνουν πως δεν θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της Φώφης.

Τέλος, ένα πρόβλημα που στην πορεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς. Μπορεί η ίδια να έχει πει πως ο επικεφαλής της θα εκλεγεί από τη βάση τον Ιούνιο και υποψήφιος μπορεί να είναι όποιος επιθυμεί, όμως κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως η Φώφη δεν πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για τη μεγάλη Κεντροαριστερά. Πρέπει, λένε, να παραμείνει πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή που τα κόμματα που θα συμμετέχουν στη νέα Ελιά δεν πρόκειται να διαλυθούν θα πρέπει οι ηγεσίες τους να μην θέσουν υποψηφιότητα. Ο Πρόεδρος της Κεντροαριστεράς θα πρέπει, λένε, να είναι ένα τρίτο πρόσωπο. Εναλλακτικά προτείνουν αν κάποιος αρχηγός θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος του ομοσπονδιακού κόμματος θα πρέπει να παραιτηθεί από επικεφαλής του κόμματος του, αν δηλαδή η Φώφη θέλει να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να παραιτηθεί από Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ένας που λέγεται ότι ορέγεται τη θέση του επικεφαλής είτε της Κεντροαριστεράς είτε του ΠΑΣΟΚ, εφόσον αποφασιστεί ότι υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο θέσεων, είναι ο ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Πάντως και ανεξάρτητα του τι θα συμβεί με την Κεντροαριστερά ή όπως αλλιώς ονομαστεί ο φορέας του πολιτικού Κέντρου, το σίγουρο είναι πως η Φώφη Γεννηματά κατάφερε με την πρότασή της να συνεχίσει να υπάρχει, έστω και μηντιακό, ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν είναι εύκολο, ιδίως μετά την εκλογή Μητσοτάκη και την αυξανόμενη πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι που της το πιστώνουν ακόμη και όσοι διαφωνούν μαζί της. Το Μάρτιο πάντως θα ξέρουμε αν η νέα Ελιά θα καρποφορήσει τον Ιούνιο ή θα ξηραθεί όπως η προηγούμενη...

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Μητσος 8:48 26/01/2016

    Την πιο σοβαρή θέση την έχουν οι εκσυγχρονιστές που είναι και σοβαροί άνθρωποι. Ανασυγκρότηση με πρόεδρο τη Φωφη και αντιπρόεδρο τον Λαλιώτη είναι για τα πανηγύρια. Κατάντια για την κεντροαριστερά να στηρίζεται ακόμα στο θείον βρεφος!

  2. 2. ΔΑΝΕΙΚΑ ΤΑ ΚΟΥΡΤΑΛΑ , ΑΛΕΞΗ.
    ==============================
    »Ο λαός σας ψήφησε να κυβερνήσετε εσείς και όχι να συνεργαστείτε με τους καΜένους εντελώς χουντικούς , κύριε Τσίπρα »
    ΕΛΕΓΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ :
    Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «εξουσιομανή, γατζωμένο από την καρέκλα του Μαξίμου» τον πρωθυπουργό. «Όχι αντιεξουσιαστής αλλά είστε εξουσιομανής στην εξουσία. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ γέμιζε τις πλατείες έχοντας τον λαό υπέρ του, ενώ εσείς τις γεμίζετε έχοντας το λαό εναντίον σας. Ο κόσμος ζητά να φύγετε εσείς και το μνημόνιο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Μην μας σώσετε άλλο, έλεος, φτάνει τόσο σώσιμο ένα χρόνο τώρα».
    Παράλληλα, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «κολπάκια και τερτίπια» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα και ζήτησε εκλογές. «Λέτε ότι θα πάτε σε δημοψηφίσματα για να παρακάμψετε το αίτημα του λαού για πραγματική δημοκρατία…. Τι δημοψήφισμα κύριε πρωθυπουργέ; Αν θέλετε να δώσετε πολιτική λύση και να βάλετε το λαό να επιλέξει το μέλλον του έχετε και μία και μοναδική λύση, να προχωρήσετε στη λαϊκή κρίση» είπε χαρακτηριστικά.
    Μάλιστα, αφού κατήγγειλε τον κ. Παπανδρέου για ασυνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων, μίλησε και για «δημοκρατική εκτροπή» λέγοντας πως ο κόσμος τον ψήφισε για να κυβερνήσει ο ίδιος και «όχι με τον κ. Καρατζαφέρη και την κα Μπακογιάννη και τους τραπεζίτες».

  3. »Δανεικά τα κούρταλα» , Αλέξη.

    **Ας θυμηθούμε όμως τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας στις 24 Μαΐου του 2011,
    ————————————————————————————————————-
    όταν τον κάλεσε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να του ζητήσει τη στήριξή του μπροστά στα
    ————————————————————————————————————————————————————
    δύσκολα, που έρχονται, αφού εάν έπεφτε τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τότε τα πράγματα θα έπαιρναν πολύ
    ————————————————————————————————————————————————————–
    επικίνδυνη τροπή, όπως και έγινε τελικά…

    Τώρα όμως, εν έτει 2016,
    ————————————–
    ζητάει τη συναίνεση από τις πολιτικές δυνάμεις, που ο ίδιος δεν έδινε ως
    αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια…!
    Αναλυτικά η δήλωσή του κ. Τσίπρα, μετά το πέρας της συνάντησης:
    «Δεν ήρθα για να συζητήσω με τον κ. Παπανδρέου τη λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας. Ήρθα για να του πω ότι δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού.

    Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του με τις επιλογές του ενάμισι χρόνο τώρα έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή καταστροφή. Δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί την αποτυχία, επιμένει σ’ αυτή την εγκληματική πολιτική, ψάχνει για συνένοχους και όχι για συναίνεση. Δεν μπορούμε να τη δώσουμε.
    Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Παπανδρέου είναι να φύγει .
    —————————————————————————–
    Αυτός ο λαός χρειάζεται να ζει με αξιοπρέπεια.
    —————————————————————————
    Και πιστεύουμε ότι οι νέοι άνθρωποι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της νεολαίας και στην Ισπανία και αλλού και θα διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.
    ———————————————————————–
    Αν αυτό που μας ζητάνε είναι να ξεπουλήσουμε μέχρι και την Ακρόπολη, τότε αρμόδιοι για να απαντήσουν
    ———————————————————————————————-
    είναι οι Έλληνες κι όχι ο κ. Παπανδρέου»
    ——————————————————————

    ΣΧΟΛΙΟ: »Δανεικά τα κούρταλα» Αλέξη…

  4. Θ.Τ. 10:45 25/01/2016

    Οι παλιές ταμπέλες κ.λπ. και ΒΕΒΑΙΑ έχουν ξεπεραστεί, Κε Φελνίκο μας .
    Αφού ο νέος ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΣ δικομματισμός πάει να στηθεί :
    * με παλιούς, έμπειρους πελατειακούς ( δεξιά και «πασόκοι» που «τσίριξαν ) καθώς και
    * με ιδεοληπτικούς, «νέους», αλμπάνηδες, εν μέρει στερημένους πελατειακούς
    ( «αριστερά» ΠΦΑ κ.λπ. άκρα ) .
    οι πρώτοι βολικοί σε – πανίσχυρους – ευρωπαίους εντελώς τοκογλύφους
    οι δεύτεροι ΜΟΝΟ ενοχλητικοί , καταστροφικοί γιά την Ελλάδα
    κάθε άλλο παρά απειλητικοί γι΄αυτούς .

    Απο το βαθύ πήγάδι της δραχμής/grexit κ.λπ. μας έσωσε ο ΓΑΠ το 2009 – 2011
    και μας σώνουν – γιά δικούς τους λόγους -,
    κάποιοι καθόλου είτε όχι τόσο νεοφιλελεύθεροι συνεταίροι, φίλοι και «φίλοι» .

    Γιατί πλανητάρχης δεν είναι ο Ομπάμα, αλλά η Wall St. τα funds, οι όλιγάρχες κ.λπ.
    δηλ. ο νεοφιλελευθερισμός, που είναι ΚΑΙ ευρωπάρχης .
    Και η νεοφιλελευθερη παγκοσμιοποίηση είναι η λαμογιά σε πλανητικό επίπεδο,
    μάνα και τροφοδότης και της δικής μας λαμογιάς
    που περνάει μέσα από τους ολιγάρχες αλλά
    μέσω κρατικού μηχανισμού και «συνδικαλιστών» ΔΕΚΟ κ.λπ.
    έχει διαχυθεί υπερβολικά προς τα κάτω
    ( η ελληνική ιδιαιτερότητα ! ) .

    ΣΥνέχεια των αντιπελατειακών μεταρρυθμίσεων του 2009 – 2011 .
    Ολα τα άλλα είναι παρηγοριά στον άρρωστο
    γιά τους μη ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ
    συνέχεια στο σκυλάδικο της λαμογιάς .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.