ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο γγ του ΚΚΕ στο μνημείο της μάχης της Φλώρινας

Koυτσούμπας: Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του ομιλία στη Φλώρινα σε εκδήλωση για την ομώνυμη μάχη «όπου, από τις 11 έως τις 13 Φλεβάρη του 1949, uπογράμμισε ότι σε αυτήν τη μάχη, μια από τις δυσκολότερες και πολύνεκρες μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ, «παρά την ήττα και τις πολύ μεγάλες απώλειες (πάνω από 800 ήταν οι νεκροί και πάνω από 1.000 οι τραυματίες), αναδείχθηκε περίτρανα η ηθική, πολιτική ανωτερότητα και το ακατάβλητο σθένος του ΔΣΕ».

«Μετά το τέλος των επιχειρήσεων, ο αστικός στρατός διέπραξε ένα μεγάλο ανοσιούργημα. Μάζεψε τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ μαζί με πολλούς τραυματίες και όλους μαζί, ζωντανούς και νεκρούς, τους παράχωσε με μπουλντόζες σε ένα λάκκο που άνοιξε σε χωράφι στη νοτιανατολική πλευρά της πόλης, στην περιοχή Άγιος Γεώργιος, ακριβώς δηλαδή στον χώρο που βρισκόμαστε σήμερα» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Τον χώρο αυτόν αγόρασε το ΚΚΕ το 2009 προκειμένου να ανεγερθεί το μνημείο των ηρωϊκών και τιμημένων νεκρών της Φλώρινας, το οποίο εγκαινιάστηκε σήμερα.

«Το μνημείο είναι έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη Μέμου Μακρή του οποίου τα δικαιώματα παραχώρησε η κόρη του Κλειώ Μάκρη. Η κατασκευή και τοποθέτησή του έγινε με την καθοριστική συμβολή συντρόφων και φίλων του ΚΚΕ από την Ουγγαρία. Σημαντική ήταν η οικονομική συμβολή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και πολλών αγωνιστών του ΔΣΕ, των απογόνων τους, καθώς και φίλων του Κόμματος, για την εξασφάλιση του χώρου τη διαμόρφωσή του και την ανέγερση του μνημείου που αναδεικνύει τη μεγάλη θυσία των τιμημένων νεκρών μας» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας ευχαριστώντας όλους θερμά για τη συμβολή τους.

«Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν πέρα για πέρα δίκαιος. Αποτέλεσε τη μαζική λαϊκή ένοπλη απάντηση στην αδίστακτη επιχείρηση της αστικής τάξης να υποδουλώσει ή να εξοντώσει το μεγάλο ΕΑΜικό κίνημα, προκειμένου να στερεώσει την αντιλαϊκή της εξουσία. Για να το πετύχει, χρησιμοποίησε κυριολεκτικά όλα τα μέσα με κύριο όπλο τη δολοφονική βία και την ωμή μαζική τρομοκρατία έχοντας την καθοριστική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και στήριξη αρχικά από τον βρετανικό και στη συνέχεια από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό» είπε στη συνέχεια της ομιλίας του.

Αναφέρθηκε στις δολοφονίες, τραυματισμούς, βασανισμούς, λεηλασίες, φυλακίσεις, απόπειρες φόνου και βιασμούς γυναικών εις βάρος του ΚΚΕ και του ΕΑΜικού κινήματος που ακολούθησαν την «απαράδεκτη "Συμφωνία της Βάρκιζας"» και υπογράμμισε ότι «το αμείλικτο δίλημμα για το Κόμμα και το κίνημα ήταν: υποταγή ή ένας νέος ξεσηκωμός. Επέλεξε, έστω με καθυστερήσεις, να βαδίσει τον δρόμο της σύγκρουσης και όχι αυτόν της υποταγής και της ταπείνωσης».

«Οι δύο εντελώς αντίθετοι και εχθρικοί κόσμοι που αναμετρήθηκαν τότε, παραμένουν το ίδιο εχθρικοί και ασυμφιλίωτοι και σήμερα. Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι νέοι και οι νέες υποφέρουν από την επίθεση διαρκείας σε βάρος των πιο βασικών δικαιωμάτων τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η υψηλή κερδοφορία των μονοπωλίων» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι «με τη στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου και της ΕΕ επιχειρεί να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά σε βάρος του λαού μας».
Επισήμανε ότι «οι κοινωνικές αντιθέσεις δεν χωράνε στα ιδεολογήματα της δήθεν εθνικής ομοψυχίας», εξέφρασε την βαθιά πίστη του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και στις ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις και κάλεσε σε ισχυροποίηση της πάλης για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και σε αποφασιστική ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ενίσχυση του ΚΚΕ, ώστε να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία μια νέας μεγάλης Κοινωνικής Αντικαπιταλιστικής Αντιμονοπωλιακής Συμμαχίας για την εργατική- λαϊκή εξουσία που είναι η μοναδική διέξοδος για τον λαό.

Αναφέρθηκε στους απολογητές του συστήματος που «ξορκίζουν τον εμφύλιο ως κατάρα» με σκοπό τόσο «να δικαιολογήσουν την βαρβαρότητα του καπιταλισμού που οργανώνει και διεξάγει τον καθημερινό εμφύλιο πόλεμο κατά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων», όσο και να «καταδικάσουν το νόμιμο δικαίωμα των λαών να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους με όλες τις μορφές πάλης που διαθέτουν».

«Ταξικό μίσος δεν υπάρχει ούτε πρέπει να υπάρχει για τα παιδιά της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, για τον λαό, τους Έλληνες και τις Έλληνίδες που επιστρατεύθηκαν και πολέμησαν στον εμφύλιο, αδελφός εναντίον αδελφού, κάτω από τις τάξεις του αστικού στρατού. Το ταξικό μίσος και οι διαχωριστικές γραμμές, δεν στρέφονται ενάντια στον εργαζόμενο λαό, είτε ψήφισαν "δεξιά" είτε "αριστερά", είτε νοιώθουν έτσι είτε αλλιώς. Ταξικό μίσος υπάρχει και πρέπει να ισχυροποιείται απέναντι σε ένα σύστημα, μια τάξη, ένα κράτος, και τις ιμπεριαλιστικές πολεμοχαρείς λυκοσυμμαχίες τους που ματοκυλάνε τους λαούς» υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χαρακτήρισε «καθαρή συκοφαντία» τον ισχυρισμό ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για τα άμεσα λαϊκά προβλήματα και παραπέμπει τα πάντα στο μακρινό σοσιαλιστικό μέλλον, τονίζοντας ότι «η σχέση του ΚΚΕ με το λαό οικοδομήθηκε στο γεγονός ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της πάλης για όλες τις κοινωνικές ανάγκες όπως εκφράζονται σε κάθε ιστορική περίοδο».

«Στην πορεία για τον μεγάλο γιορτασμό των 100 χρόνων του μέλλοντός μας, το 2018, ορκιζόμαστε στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων ηρώων του λαού μας ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια ταξική γραμμή πάλης για το δίκιο του μισθωτού εργάτη, εργαζόμενου και της οικογένειάς του» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταλήγοντας ότι το Κόμμα δεσμεύεται να παλέψει για την υπεράσπιση των αναγκών των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των προσφύγων και μεταναστών, να εντείνει τις πρωτοβουλίες για τον συντονισμό της κομμουνιστικής γραμμής πάλης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και με όπλο της μαρξιστική μόρφωση, την ιστορική γνώση της ταξικής πάλης και την εμπειρία του αγώνα να συμβάλει «ώστε να απομακρυνθεί από την ιστορική αλήθεια η στάχτη της ταξικής σκοπιμότητας του κεφαλαίου αλλά και της ηττοπαθούς ψευτοαριστερής προσαρμογής σε αυτήν».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.