ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ

Kόντρα Ομπάμα - Γερουσίας για τον αντικαταστάτη του εκλιπόντος προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Ο συντηρητικός δικαστής Αντονίν Σκάλια πέθανε αιφνιδίως χθες σε ηλικία 79 ετών, με τον θάνατο του να πυροδοτεί μια έντονη πολιτική αναμέτρηση μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της Γερουσίας, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, σχετικά με τον ορισμό του αντικαταστάτη του στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, λίγους μήνες πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Με ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τζον Ρόμπερτς επιβεβαίωσε το θάνατο του Σκάλια, εκφράζοντας εκ μέρους των δικαστικών αρχών τη θλίψη για την απώλεια του, χαρακτηρίζοντας τον έναν "εξαίρετο άνθρωπο και δικαστή".

Σύμφωνα με αξιωματούχους ο Σκάλια πέθανε στον ύπνο του κατά τη διάρκεια ενός κυνηγετικού ταξιδιού στο δυτικό Τέξας. Διορισμένος στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1986 από τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο Σκάλια ήταν γνωστός για τις έντονες συντηρητικές του απόψεις και για το θεατρικό του ταλέντο στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Σκάλια και αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη για να κερδίσει την επικύρωση του υποψηφίου για την αντικατάσταση του Σκάλια, με τους Ρεπουμπλικάνους ενδεχομένως να να καθυστερήσουν τη διαδικασία με την ελπίδα πως θα επικρατήσουν στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει την ευθύνη να ορίσει υποψήφιους δικαστές και η Γερουσία την ευθύνη της επικύρωσης.
Σύμφωνα με το CNN, ανώνυμες πηγές ανέφεραν πως ο Ομπάμα προτίθεται να ορίσει υποψήφιο για το διάδοχο του Σκάλια.

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας Μιτς Μακ Κόνελ με ανακοίνωση του δήλωσε πως η κενή θέση δεν πρέπει να καλυφθεί μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2016, ώστε οι ψηφοφόροι να μπορούν να έχουν λόγο στην επιλογή.

Ο Ομπάμα μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο Ανώτατο Δικαστήριο, η σύνθεση του οποίου τώρα αποτελείται από τέσσερις συντηρητικούς και τέσσερις φιλελεύθερους δικαστές.

"Ο δικαστής Σκάλια ήταν ένας Αμερικανός ήρωας. Οφείλουμε στον ίδιο και στο έθνος, για τη Γερουσία να εξασφαλίσουμε ότι ο επόμενος πρόεδρος θα επιλέξει τον αντικαταστάτη του", δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter ο υπερσυντηρητικός γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ, υποψηφίος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.