ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες άνθρωποι στο νοσοκομείο

Κούρδοι καταγγέλλουν επίθεση με χημικά από το Ισλαμικό Κράτος

Οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν ερευνούν άλλη μία "ύποπτη" επίθεση με χημικά που φέρεται να εξαπέλυσε την Πέμπτη το Ισλαμικό Κράτος εναντίον των πεσμεργκά, των Κούρδων πολιτοφυλάκων, στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Δεκάδες πεσμεργκά και άμαχοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες καθώς αισθάνθηκαν ναυτία και έκαναν εμετό όταν αυτοσχέδιοι πύραυλοι, που πιθανόν περιείχαν κάποια χημική ουσία, εκτοξεύτηκαν εναντίον τους στην περιοχή του Σιντζάρ, στις 25 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε μέσω του Twitter το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις έρευνες μετέχει και ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Λίγο νωρίτερα, ο Τζάμπαρ Γιάουαρ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου που είναι αρμόδιο για τους πεσμεργκά, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η ουσία αυτή ήταν πιθανότατα χλώριο. Η χρήση του χλωρίου απαγορεύεται με βάση τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1997 που απαγορεύει την ανάπτυξη, παραγωγή, αποθήκευση και χρήση χημικών όπλων.

Οι Κούρδοι του Ιράκ ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι διαθέτουν αποδείξεις ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν χλώριο αλλά και αέρια μουστάρδας εναντίον των πεσμεργκά σε πολλές περιπτώσεις. "Εφόσον επιβεβαιωθεί, αυτή θα είναι η όγδοη επίθεση με χημικά όπλα εναντίον των πεσμεργκά", ανέφερε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.