ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσπάθεια «ανάκτησης ελέγχου» από την κυβέρνηση

Μαξίμου: «Κομμένες» οι εκλογές, αγωνία για την αξιολόγηση

Να ανακτήσει τον έλεγχο που δείχνει να… έχει χάσει τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα μέτωπα επιχειρεί από χθες η κυβέρνηση.

του Γιώργου Μελιγγώνη

Συγκεκριμένα, χθες ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω συνεργατών του, έκλεισε από την Τεχεράνη τα σενάρια εκλογών, την ώρα που το Μαξίμου ψάχνει νέα πολιτική «γραμμή» για τις εν εξελίξει κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά και για τις εκκρεμότητες των διαπραγματεύσεων, που κρατούν ακόμη μακριά τα κλειδιά της συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν διαπιστώσει, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης», ενώ συνδέουν αυτή την προσπάθεια με τις επιθυμίες ορισμένων για οικουμενική κυβέρνηση, αλλά και με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Έτσι, το Μαξίμου επιχειρεί να κλείσει εδώ και ημέρες την «εκλογολογία», ωστόσο η συνέντευξη του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου στην εφημερίδα Real News τίναξε τη σχετική προσπάθεια στον… αέρα.

Μήνυμα Τσίπρα εν μέσω κατάρρευσης

Έτσι, χθες, ήταν η σειρά του Αλέξη Τσίπρα να ακυρώσει, μέσω συνεργάτη του που μετείχε στην αποστολή στη Τεχεράνη, την προειδοποίηση του Πάνου Καμμένου. Η εν λόγω κορυφαία κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε «αδιανόητο» το «να πηγαίνουμε κάθε τρεις μήνες σε εκλογές» και, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών από δημοσιογράφο, η απάντηση ήταν «θα αστειεύεστε». Και, όπως λένε στο Μαξίμου, η συγκεκριμένη απάντηση δεν ήταν «άδειασμα» του Πάνου Καμμένου, αλλά «επιβεβλημένη πολιτική κίνηση» εκ μέρους της κυβέρνησης, λόγω και της εικόνας κατάρρευσης που δείχνει το Χρηματιστήριο.

Άλλωστε, αυτή η εικόνα προβληματίζει γενικώς το Μέγαρο Μαξίμου: ήδη, η (ανυπόστατη και αστήρικτη) σπέκουλα για τις τράπεζες με φόντο την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών έχει αρχίσει να κυκλοφορεί σε δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία, ενώ η οικονομία στέλνει τα δικά της πιεστικά μηνύματα προς την κυβέρνηση πως θέλει «αξιολόγηση εδώ και τώρα». Κι όλα αυτά, την ώρα που παραμένει άδηλος ο χρόνος επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών, αλλά και η διάρκεια των τελικών διαπραγματεύσεων.

Το κοκτέιλ των κινητοποιήσεων

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, συνθήκες απώλειας στήριξης διαμορφώνουν για την κυβέρνηση και οι εν εξελίξει αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς αναδεικνύουν την εικόνα μίας κυβέρνησης που βρίσκεται απέναντι στην κοινωνία συλλήβδην. Εικόνα, βεβαίως, που όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι «πλαστή». Γι’ αυτό και χθες, η ως άνω ανώτατη κυβερνητική πηγή από το Ιράν αναφερόταν στους «ανέργους» και στους «χαμηλόμισθους» τους οποίους, όπως είπε, «αφορούν οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό». Οι αλλαγές αφορούν όλη την κοινωνία. Η στάση των αγροτών είναι εγωιστική και δεν έχουμε τίποτα άλλο να τους δώσουμε», τόνισε  η ίδια κυβερνητική πηγή.

Αναζητείται «γραμμή»

Άλλωστε, ειδικά σε ό,τι αφορά στους αγρότες, στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για το «κρυφτούλι», το οποίο τους καταλογίζουν. «Ζητούν διάλογο με τον πρωθυπουργό, λέμε ναι, μετά δεν έρχονται. Ζητούν διακομματικό διάλογο, λέμε ναι, μετά δεν έρχονται. Τι ακριβώς θέλουν δηλαδή; Να κάνουμε Σύνοδο Κορυφής στο μπλόκο της Νίκαιας;», διερωτάται σκωπτικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αγρότες δεν θέλουν διάλογο, αλλά… κάτι άλλο. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα είναι μια κρίσιμη ημέρα για την κυβέρνηση, αφού στο Μαξίμου θα γίνουν ειδικές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την διαχείριση των κοινωνικών μετώπων και την αντιμετώπιση του σεναρίου να έρθουν οι αγρότες στην πλατεία Συντάγματος με τα τρακτέρ τους. Τέλος, σήμερα αναμένεται να κλείσει η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους και το σενάριο των εκλογών, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών που θα παραχωρήσει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.