ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή η διάταξη μέχρι τις 15 Μαρτίου

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις αποδείξεις του 2016

Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα καθορίζει το νέο σύστημα αποδείξεων και τη σύνδεση τους με το πλαστικό χρήμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το εισόδημα του κάθε φορολογούμενου θα καθορίζει και το ποσοστό των δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιεί με πλαστικό χρήμα. Μάλιστα προβλέπει τη θέσπιση κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν από 15% και θα φθάνουν έως 40% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Όσο πιο υψηλό είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό που θα πρέπει να καλυφθεί με δαπάνες που πραγματοποιούνται με κάρτες ή συναλλαγή μέσω τραπεζών.

Πάντως για συναλλαγές που πραγματοποιούνται ως την ψήφιση της διάταξης οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις που γίνονται με μετρητά οι οποίες θα ληφθούν υπόψη για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου.
Ωστόσο, για άτομα που έχουν γεννηθεί ως 31 Δεκεμβρίου 1950, δηλαδή για όσους είναι πάνω από 65 ετών, δεν θα ισχύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υποχρεωτικότητα χρήσης πλαστικού χρήματος για τη συγκέντρωση αποδείξεων.

Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών θα μπορούν να χρησιμοποιούν μετρητά προκειμένου να καλύψουν με αποδείξεις το ποσοστό του εισοδήματός τους που θα καθοριστεί για να τύχουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί αυτόματα σε αφορολόγητο 9.550 ευρώ.

Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομα τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.