ΕΛΛΑΔΑ

Θα ξεκινήσει τέλη Φεβρουαρίου

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 15.000 μακροχρόνια άνεργους άνω των 50 ετών

Πρόγραμμα για 15.000 μακροχρόνια ανέργους (εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ περισσότερο από 12 μήνες), ηλικίας άνω των 50 ετών, ξεκινάει ο ΟΑΕΔ.  

Το πρόγραμμα είναι πλήρους απασχόλησης και οι 15.000 νέες θέσεις επιχορηγούμενης εργασίας απευθύνεται σε μία ηλικιακή κατηγορία μακροχρόνια ανέργων που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα επανένταξης στην αγορά εργασίας και εκπλήρωσης των προϋποθέσεων θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Η έγκριση του προγράμματος δόθηκε χθες από το ΔΣ του ΟΑΕΔ, μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Διαχείρισης του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και γενικά εργοδότες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και δικαιούνται να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που κατά το δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους δεν είχαν προβεί σε μειώσεις προσωπικού.

Οι ωφελούμενοι άνεργοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης, να διαθέτουν συμπληρωμένο Ατομικό Σχέδιο Δράσης και να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ομογενείς με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στην Ελλάδα ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία, τουλάχιστον, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα. Οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα από την αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με όσα αναμένεται να ορίσει η δημόσια πρόσκληση. Οι άνεργοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα απασχόλησης προσλαμβάνονται με σχέση πλήρους απασχόλησης και ασφαλιστική κάλυψη.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από τον Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών και ειδικότερα από τον προϋπολογισμό του κλάδου ΛΑΕΚ.

Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ, και η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης είναι εννέα μήνες, ενώ μπορεί να επεκταθεί για επιπλέον εννέα μήνες, εφόσον ο εργοδότης υποβάλει σχετική αίτηση εντός 30 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της αρχικής επιχορήγησης.

Οι εργοδότες δεσμεύονται να διατηρήσουν τις επιχορηγούμενες θέσεις εργασίας, καθώς και το προϋπάρχον προσωπικό τους, για το οποίο έχουν δεσμευθεί (μέσω της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής) τουλάχιστον για τρεις μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.