ΚΟΣΜΟΣ

Θα χάσει η κυβέρνηση συμμαχίας;

Πρώτες εκλογές μετά το μνημόνιο στην Ιρλανδία

Η κυβέρνηση συμμαχίας της Ιρλανδίας μοιάζει να οδεύει προς ήττα στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως ίσως δεν αναδειχθεί καθαρός νικητής και να ενσκήψει πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, που προσπαθεί ακόμη να επουλώσει τις πληγές της από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Οι εκλογές, οι οποίες για ορισμένους πολιτικούς αναλυτές αποτελούν ένα άτυπο δημοψήφισμα για το πώς θα έπρεπε να κατανεμηθούν τα κέρδη της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης μετά την έξοδο της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα στήριξης, ίσως αναγκάσουν τα δύο μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα να εξετάσουν την πιθανότητα να σχηματίσουν μια, οπωσδήποτε ασταθή, κυβέρνηση συμμαχίας.

Το αποτέλεσμα θα δείξει αν η δέσμευση του πρωθυπουργού Έντα Κένι να «συνεχίσει την ανάκαμψη» της οικονομίας —μια υπόσχεση η οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν ενέπνευσε και πολύ— θα μπορέσει να μεταπείσει τους αναποφάσιστους.

«Ωραία θα ήταν αν κάποιος παρουσίαζε το όραμά του, ξέρετε τώρα, το παθιασμένο του όραμα», σχολίασε η Λόρνα Ουόλις, κάτοικος Δουβλίνου, προσθέτοντας πως θα ψηφίσει ανεξάρτητους.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως το ποσοστό των Εργατικών, του ήσσονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, έχει κατακρημνιστεί, ενώ το Φίνε Γκαέλ του Κένι έχει δει το μικρό προβάδισμά του να συρρικνώνεται. Το ποσοστό των δύο κομμάτων μαζί έχει μειωθεί στο 33 ως 37% των προθέσεων ψήφου. Αυτό συγκρίνεται με το 41 ως 42% που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νούναν είναι αναγκαίο για να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, επιδιώκοντας την υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών ή μικρών κομμάτων.

Οι δημοσκοπήσεις εξόδου που θα δημοσιοποιηθούν μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου θα δείξουν εάν το κόμμα του Κένι και οι Εργατικοί θα καταφέρουν να παραμείνουν στην εξουσία.

Εάν οι προθέσεις ψήφου δεν διαψευστούν στην κάλπη, ένας τρόπος για να αρθεί το διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο θα ήταν μια —δίχως προηγούμενο— συμμαχία ανάμεσα στο Φίνε Γκαέλ και στο κεντροδεξιό αντίπαλο κόμμα Φιόνα Φέιλ. Πάντως τα δύο κόμματα, διάδοχα σχήματα των αντιπάλων στον εμφύλιο πριν από σχεδόν έναν αιώνα, δεν μοιάζουν πολύ πρόθυμα να συνεργαστούν.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και οι πρώτες από τις 157 έδρες της Βουλής θα κριθούν νωρίς το απόγευμα. Τα οριστικά, επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τα τελικά αποτελέσματα όμως μπορεί να σημάνουν όχι το τέλος, αλλά την αρχή της αβεβαιότητας για τη μορφή που θα πάρει η επόμενη κυβέρνηση.

Αυτό το σενάριο παραπέμπει στην κατάληξη των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, όπου η οργή των ψηφοφόρων για τη λιτότητα, η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα και η δυσπιστία έναντι των κομμάτων εξουσίας και των ελίτ οδήγησαν σε μετεκλογικούς γρίφους.

«Νομίζω ότι τα παραδοσιακά κόμματα θα επιζήσουν, θα έχουν λίγο καλύτερη τύχη από ό,τι συνέβη σε αυτές τις χώρες, αλλά όπως και σε αυτές τις χώρες θα δούμε αβεβαιότητα κι εδώ», σχολίασε ο Μάικλ Μαρς, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Τρίνιτι Κόλετζ του Δουβλίνου, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.