ΚΟΣΜΟΣ

Στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ

Ρίψη τροφίμων στη Συρία σχεδιάζει ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες του ρίψεις τροφίμων από αέρος στη Συρία, στην Ντέιρ αλ-Ζορ, μια πόλη 200.000 κατοίκων που πολιορκείται από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους όπως, δήλωσε  ο επικεφαλής μιας ανθρωπιστικής δύναμης κρούσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι υπηρεσίες βοήθειας του ΟΗΕ δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, περιλαμβανομένης της Ντέιρ αλ-Ζορ, όπου οι άμαχοι αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και ραγδαία επιδεινούμενες συνθήκες.

Ο Γιαν Έγκελαντ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μία ημέρα αφότου ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ έφθασαν σε πέντε περιοχές που πολιορκούνται, ορισμένες από τις κυβερνητικές δυνάμεις και άλλες από αντάρτες, δήλωσε πως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) έχει ένα «συγκεκριμένο σχέδιο» για τη διεξαγωγή της επιχείρησης στην Ντέιρ αλ-Ζορ τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το WFP ελπίζει να σημειώσει πρόοδο φθάνοντας στους «κακόμοιρους ανθρώπους μέσα στην Ντέιρ αλ-Ζορ, η οποία πολιορκείται από το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ρίψεις από αέρος», είπε ο Έγκελαντ.

«Είναι μια πολύπλοκη επιχείρηση και θα είναι κατά πολλούς τρόπους η πρώτη στο είδος της», δήλωσε ο Έγκελαντ, ο οποίος δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αεροπορική επιχείρηση που είναι πολύ πιο δαπανηρή από τις χερσαίες αυτοκινητοπομπές.

Η Ντέιρ αλ-Ζορ είναι η κύρια πόλη της ομώνυμης επαρχίας. Η επαρχία συνδέει την ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, τη συριακή πόλη Ράκα, με εδάφη που ελέγχονται από την οργάνωση στο γειτονικό Ιράκ.

Ο Έγκελαντ προήδρευσε μιας τρίωρης συνάντησης της ανθρωπιστικής δύναμης κρούσης των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, κατά την οποία είπε πως πολλά κράτη μέλη δεσμεύθηκαν να παράσχουν υποστήριξη στην προσπάθεια να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ντέιρ αλ-Ζορ, κάνοντας λόγο για «εξαιρετική συνεργασία» ανάμεσα στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία είναι ο κύριος σύμμαχος της Συρίας στον πενταετή πόλεμο, ενώ η δύση και αραβικά κράτη υποστηρίζουν τους αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ λένε πως δεν έχουν πρόσβαση σε περιοχές που έχουν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 114 φορτηγά του ΟΗΕ παρέδωσαν τρόφιμα πρώτης ανάγκης και ιατρικές προμήθειες σε 80.000 ανθρώπους σε πέντε πολιορκούμενες περιοχές, είπε ο Έγκελαντ, κάνοντας λόγο για πρόοδο αλλά ζητώντας παράλληλα να υπάρξει πρόσβαση σε περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία όπου είναι δύσκολο να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.