ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για να αφήσουμε πίσω την κρίση»

Σκληρή απάντηση Γ. Παπανδρέου στον Σόιμπλε

Από το 2010 είχε ανοίξει τη συζήτηση για Grexit, o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως θυμίζει με δήλωσή του εις απάντησιν των νέων αιτιάσεων του Γερμανού αξιωματούχου, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «εγκληματική για την χώρα»αμφισβήτηση της συμμετοχής μας στο ευρώ, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να κατανοήσει η γερμανική κυβέρνηση την ανάγκη στήριξης κάθε προσπάθειας του ελληνικού λαού να ξεπεράσει με τον πιο ομαλό τρόπο τη συνεχιζόμενη κρίση.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στέλνει σαφέςμήνυμα προς το εσωτερικό της χώρας. «Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων των πολιτικώνδυνάμεων του τόπου, να συζητήσουν, να αποφασίσουν και να προωθήσουν προδευτικέςμεταρυθμίσεις με ωριμότητα για το κοινό μας μέλλον, με σχέδιο, όραμα, ρεαλισμόκαι αξιοπιστία», λέει.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, έχει ως εξής:

Η εγκληματική για τη χώρα αμφισβήτηση της συμμετοχής μας στο ΕΥΡΩ, επανήλθεστην επικαιρότητα με κάποιες αναφορές του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τη φημολογία και τη συζήτηση αυτή, είχε ο ίδιος ανοίξει το 2010, όταν τότε,πρότεινε δημοσίως την αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για να μπορούν να αποβάλονταιχώρες που παραβαίνουν τους κανόνες του Μάαστριχτ. Με εκείνες τις αναφορές,φωτογράφιζε την Ελλάδα.

Και αυτό, παρότι την ίδια ώρα η πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου είχεψηφίσει το πιο ισχυρό και δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής - στις 5 Μαρτίου 2010.

Αντί να στηριχθεί η προσπάθεια της τότε κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού, ηΓερμανική κυβέρνηση με τις δηλώσεις Σόιμπλε εξέθρεψε φόβους και αμφιβολίες στιςαγορές ομολόγων για την πορεία της ελληνικής οικονομικής προσπάθειας. Αυτέςοδήγησαν νομοτελειακά την Ελλάδα να αναζητήσει αναγκαστικό δανεισμό από το νέομηχανισμό στήριξης.

Η συνεχής και δημόσια αμφισβήτηση της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ΕΥΡΩαπό τον κ. Σόιμπλε αλλά και από αρκετούς παράγοντες στην ΕΕ, έκανε τεράστιαζημιά στην προσπάθεια της χώρας και του Ελληνικού λαού να ξεπεράσουν την κρίση.

Είναι αυτονόητο ότι, η δημόσια αμφιβολία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στηνΕυρωζώνη, συνέβαλε καθοριστικά στην παύση του δανεισμού από τις τράπεζες, στηδραματική μείωση και απόσυρση καταθέσεων, την έλλειψη ελληνικών και ξένωνεπενδύσεων και τη φυγή κεφαλαίων σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Πολύ απλά, αυτή η αμφιβολία "κανιβάλισε" τις προσπάθειες τηςΕλληνικής κυβέρνησης και τις θυσίες του Ελληνικού λαού.

Ακόμα και το 2011, όταν κατατέθηκε η πρόταση για δημοψήφισμα, για το νέοπρόγραμμα προσαρμογής του 2011, στόχος ήταν παράλληλα να δοθεί τέλος στην αέναηφημολογία για Grexit.

Aυτονόητη είναι η ευθύνη του κ. Σόιμπλε, όπως και ενός μέρους των ηγετών τηςΕΕ, οι οποίοι δεν έπραξαν το 2010, πριν η Ελλάδα χρειαστεί να καταφύγει σεαναγκαστικό δανεισμό και να μπει σε πρόγραμμα προσαρμογής, ό,τι είχαν πράξει,ένα χρόνο νωρίτερα, ο τότε Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέερ Στάινμπρουκ,ο οποίος στήριξε πολιτικά, δημοσίως με παρέμβασή του, τη χώρα μας και άλλεςχώρες της περιφέρειας της ΕΕ καθώς ανέβαιναν τα επιτόκια δανεισμού εκείνη τηνπερίοδο, αλλά και δύο χρόνια αργότερα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, οοποίος στήριξε εμπράκτως χώρες του ευρωπαϊκού νότου, σε μια δύσκολη για αυτέςπερίοδο.

Αν τότε, το 2010, αυτά είχαν πράξει και ο κ. Σόιμπλε και κάποιοι εκ τωνΕυρωπαίων ηγετών, η Ελλάδα θα είχε αποφύγει πολλά από τα δεινά που ακολούθησανκαι η Ευρώπη θα βρισκόταν σε καλύτερη θέση.

Σήμερα, δεν μπορεί να ταλαιπωρηθεί ξανά η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός μεφημολογίες. Αυτές θα εκμηδενίσουν κάθε προσπάθεια προσαρμογής μας και η ευθύνηθα ανήκει ακέραιη στον ίδιο τον κ. Σόιμπλε.

Η Ελληνική κυβέρνηση, της οποίας είχα την τιμή να ηγούμαι, καθόλη τη διάρκειατης πρώτης περιόδου της κρίσης, μέχρι και τα τέλη του 2011, έπραξε το εθνικότης καθήκον.

Αναλαμβάνοντας ευθύνες που δεν της αναλογούσαν και διαχειριζόμενη μια πρωτόγνωρηκρίση σε αχαρτογράφητα ύδατα, πέτυχε να κρατήσει την Ελλάδα στο Ευρώ, παρά τιςεπιδιώξεις κάποιων να εκδιωχθεί προς παραδειγματισμό των υπολοίπων χωρών,εκφράζοντας και κάνοντας πράξη τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας τουΕλληνικού λαού και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Προσθέτως, με τις επιλογές της και την πολιτική που ακολούθησε, πέτυχε σε μικρόχρονικό διάστημα να φέρει σε πέρας το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικήςπροσαρμογής, περίπου το 90%, με κόστος για τους πολίτες, απείρως μικρότεροεκείνου που καλούνται ακόμη και σήμερα να πληρώσουν για το υπόλοιπο 10% καιχωρίς αυτό να έχει ακόμη επιτευχθεί, ενώ κατάφερε να διαγράψει ένα μεγάλο μέροςτου χρέους, το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ για χώρα και να απαλλάξει τους Έλληνεςαπό ένα τεράστιο βάρος.

Παράλληλα δε, προώθησε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και σημαντικές αλλαγές, πέραν τωνπροβλέψεων του μνημονίου, τα ευεργετικά αποτελέσματα των οποίων συνέβαλανκαθοριστικά στον περιορισμό των οικονομικών βαρών που θα είχαν κληθεί νακαταβάλουν οι πολίτες, πέραν του ότι, αυτές επέδρασαν θετικά στην αντιμετώπισητων παθογενειών του πελατειακού συστήματος, που συνεχίζει να ταλανίζει τη χώρακαι τους Έλληνες.

Ευθύνη έχουν βέβαια οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που πολέμησαν κάθε αλλαγήκαι έταξαν ψεύτικους παραδείσους αντί να συμβάλουν ουσιαστικά στην εθνικήπροσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.

Τελικά, οι επιλογές μας επιβεβαιώθηκαν με καθυστέρηση και κόστος για τονΕλληνικό λαό από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν.

Είναι απαραίτητο να κατανοήσει η Γερμανική κυβέρνηση την ανάγκη στήριξης κάθεπροσπάθειας του Ελληνικού λαού να ξεπεράσει με τον πιο ομαλό τρόπο τησυνεχιζόμενη κρίση.

Και είναι μεγάλη η ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, να συζητήσουν,να αποφασίσουν και να προωθήσουν προδευτικές μεταρυθμίσεις με ωριμότητα για τοκοινό μας μέλλον, με σχέδιο, όραμα, ρεαλισμό και αξιοπιστία.

Αυτή είναι η δική μας ευθύνη.

Σήμερα, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για να αφήσουμε πίσω την κρίση και τααδιέξοδα στα οποία αυτή μας οδηγεί.

Είναι όμως και μεγάλη η ευθύνη των εταίρων μας να σταματήσουν τις φημολογίεςκαι την υπονόμευση της προσπάθειας των Ελλήνων, ώστε να δημιουργήσουν τιςκαλύτερες δυνατές συνθήκες προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να ξαναβγεί στιςαγορές, να κάνει τις προσαρμογές και να συνεχίσει τις μεγάλες και απαραίτητεςμεταρρυθμίσεις για ένα κράτος διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, δικαιοσύνης, πουθα στηρίζει την ανάπτυξη, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και τηνπρωτοβουλία της Ελληνικής κοινωνίας.

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Λ.Σ 20:41 06/02/2016

  Υπαρχει τεραστια ποιοτικη διαφορα μεταξυ Γιωργου και λοιπου πολιτικου προσωπικου!Κι οποιος διαφωνει ,ας μας δωσει ονοματα και διευθυνσεις.

 2. ΟΛΟΙ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ!!!

  ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  =========================================
  1.Ο Παπανδρέου μαγεύει με την αυτοπεποίθησή του
  Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εντυπωσιάζει τους Γερμανούς βιομηχάνους. Τι έγραψε η Suddeutsche Zeitung για την επίσκεψή του

  *Η εκτίμηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εντυπωσίασε στο Βερολίνο τους Γερμανούς βιομηχάνους με την άνετη και γεμάτη αυτοπεποίθηση εμφάνισή του, διατυπώνεται σε άρθρο του Claus Hulverscheidt, με τίτλο «Παπανδρέου: Θέλω να σώσω τη χώρα», που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
  «Εάν ο (σ.σ: Γερμανός υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων) Ρέσλερ είχε ήδη προλάβει να ακούσει την ομιλία Παπανδρέου θα έβλεπε έναν πρωθυπουργό σε μια εντελώς διαφορετική εμφάνιση από αυτή που κάποιοι ανέμεναν. Όχι δηλαδή σαν επαίτης ή σύνδικος πτώχευσης. Κάθε άλλο. Άνετος, με αυτοπεποίθηση και αντικειμενικός.
  2.Ο Παπανδρέου μαγεύει με την αυτοπεποίθησή του

  Το ακροατήριο, το οποίο λόγω προέλευσης δεν αρέσκεται σε υπερβολές, είναι εντυπωσιασμένο: Ήδη στη διάρκεια της ομιλίας οι 1.200 βιομήχανοι χαρίζουν άφθονο χειροκρότημα, το δε τελικό χειροκρότημα δεν είναι μόνο παρατεταμένο αλλά και εξαιρετικά θερμό.

  **Ως προς αυτό συνέτεινε το πολύ απλό μήνυμα που εκπέμπει ο Παπανδρέου στο ακροατήριο: Οι Έλληνες, λέει ο Παπανδρέου, έχουν κάνει πολλά λάθη στο παρελθόν, θέλουν όμως στο μέλλον να τα διορθώσουν. Για το λόγο αυτό αξίζουν οι επενδύσεις στη χώρα. Γι΄ αυτό είναι επίσης σωστό με τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων να κερδίσουν χρόνο για μεταρρυθμίσεις. Και γι’ αυτό η κρίση είναι και ευκαιρία. «Δεν είμαστε καθόλου φτωχή χώρα, ήμασταν μια χώρα με κακή διοίκηση».
  3.Ο Παπανδρέου μαγεύει με την αυτοπεποίθησή του

  Η αναφορά Παπανδρέου για τις περικοπές που έκανε η Ελλάδα με αναγωγή στα γερμανικά νούμερα εντυπωσιάζει τους επιχειρηματίες και τους κορυφαίους μάνατζερ, γράφει ο αρθρογράφος. «Το ίδιο ισχύει και όταν ο πρωθυπουργός μιλάει για πράγματα που άλλοι αρχηγοί κυβερνήσεων δεν θα τολμούσαν να εκστομίσουν, όπως οι παχυλές αγροτικές επιδοτήσεις που οδήγησαν τους Έλληνες αγρότες στο να επαναπαυτούν αντί να παράγουν προϊόντα για τις διεθνείς αγορές».
  *Η Αθήνα σχεδιάζει τώρα μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα, στον οποίο προτεραιότητα θα δοθεί στη βιολογική γεωργία. Επίσης μεταρρυθμίσεις προγραμματίζονται στον Τουρισμό, στην Ενέργεια και κυρίως στη δημόσια διοίκηση. «Θέλω να σώσω τη χώρα, θέλω να αλλάξω την Ελλάδα».
  4.Ο Παπανδρέου μαγεύει με την αυτοπεποίθησή του
  *Η αίθουσα σείεται από τα χειροκροτήματα όταν ο Παπανδρέου λέει ότι δεν τον απασχολεί εάν θα επανεκλεγεί. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν λέει το ίδιο αλλά δράττεται της ευκαιρίας λόγω της ατμόσφαιρας που δημιούργησε ο Παπανδρέου και ευχαριστεί τον «αγαπητό Γιώργο» για τον γεμάτο θυσίες αγώνα που δίνει στη χώρα του.
  Η Γερμανία λέει η Μέρκελ θα κάνει το παν για να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. «Ο Ρέσλερ δεν λέει το ίδιο όταν τελικά ύστερα από πολλές ώρες μετά τον Παπανδρέου ανεβαίνει στο βήμα. Εάν ρωτούσαν τον διοργανωτή για το πρόγραμμα της εκδήλωσης και πώς ήταν το χειροκρότημα για τον υπουργό Οικονομίας η απάντηση θα ήταν: «ευγενικό….», καταλήγει το άρθρο της Suddeutsche Zeitung.

 3. N Bράχος 15:58 05/02/2016

  Μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου μας είπε την αλήθεια.

  Μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου θυσιάστηκε, βρίστηκε, προπηλακίστηκε, συκοφαντήθηκε και ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ για τη σωτηρία της πατρίδας μας.

  Σήμερα ο λαός μας σιγά-σιγά ξαναγυρίζει και κοιτά με ευγνωμοσύνη ,αυτόν που στάθηκε δίπλα του και αγωνίστηκε με όλα τα θεριά.

  Αυτόν που δεν έβρισε, αυτόν που δεν συκοφάντησε, αυτόν που δεν κατέβηκε στο λάκκο της πολιτικής λάσπης. Ήξερε, όπως ξέρουμε όλοι μας, ότι η πατρίδα μας έχει ανάγκη όλους. Μόνο όλοι μαζί αδελφωμένοι μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας.
  Μόνο με ευνομία και ισονομία μπορούμε να στήσουμε ‘’εκ βάθρων’’ το νέο κράτος δικαίου, το κράτος ασπίδα και προστάτη του αδύναμου ΕΝΤΙΜΟΥ Έλληνα.

 4. Τ.Π. 15:08 05/02/2016

  Ο απόλυτος πολιτισμικός ηγέτης . Πρόεδρε ως πολίτης της χώρας τούτης ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

 5. freeman 13:37 05/02/2016

  Αβραμόπουλος: Χρειάζονται και κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα
  Ο φιλοΚαραμανλικός Ιδεοληπτικός Τσίπρας ( Θέλω Ανοιχτά Σύνορα ) και ο Καρα-Καραμανλικός Παυλόπουλος («Ευχαριστούμε πολύ τους μετανάστες που επιλέγουν την χώρα μας για να ζήσουν μαζί μας» 13 Μαι 2007) ΚΑΡΓΑΡΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ την Ελλάδα με ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ Πρόσφυγες-Μετανάστες .
  ΚΑΙ οι ΔΥΟ (με την συνενοχή του ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ) ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ που ήθελε 1-2 εκατ. ηλικιακά νέους & σχετικά ειδικευμένους & φτηνούς εργαζόμενους για μια Γερμανία που γερνάει . Τους υπόλοιπους θα τους παρκάρουν-συντηρούν στην Ελλάδα σε ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΟΜΕΣ , καβάτζα για μελλοντικές ανάγκες του Βιομηχανικού Βορρά σε ένα είδος διε-Ευρωπαϊκού ΟΑΕΔ .
  Και να φανταστείς ότι ο κατηγορημένος (και !) για οπαδός της Πολυπολιτισμικότητας Γ.Παπανδρέου , μέσα στο χαοτικό 2010-2011 , κατάφερε και αποφάσισε-νομοθέτησε-κατασκεύασε τον ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ . . . Πολιτικά, Μπουνταλάδες-πρόβατα είσαστε ΝεοΕλληναράδες (και γαλότζες και γραβάτες) . . . όχι γατόνια που αυτο-βαυκαλίζεστε !!! Τα ΜΜΕ και οι πολιτικάντηδες , σας παίζουν-σαλαγάνε για πλάκα !!!

 6. Μπραβο !!!!προεδρε ..,…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.