ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία

Σταϊνμάγερ: Μικρή βοήθεια το ΝΑΤΟ στην προσφυγική κρίση

Με ιδιαίτερα κριτική διάθεση βλέπει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικότερα η προσφυγικές ροές.

Σε σημερινή του συνέντευξη προς το γερμανικό δίκτυο συντακτών ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ λέει χαρακτηριστικά ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών». Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δεν αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο να αναλάβει η βορειοατλαντική συμμαχία αναγνωριστικό ρόλο, προκειμένου να μπορεί να καταπολεμηθεί πιο αποτελεσματικά η εγκληματική δράση των διακινητών.

H σχετική κοινή γερμανοτουρκική πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των διακινητών στο Αιγαίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου. Το θέμα θα απασχολήσει τους υπουργούς Άμυνας της βορειοατλαντικής συμμαχίας που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος για τη μετανάστευση κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος εξαίρει τον ρόλο της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας ότι ήταν σωστή η απόφαση να ανοίξει η χώρα τα σύνορά της το περασμένο καλοκαίρι για τους πρόσφυγες. «Η απόφαση της γερμανίδα καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές θεμελιώδεις αξίες ανθρωπιάς και ανθρώπινης αξιοπρέπειας», λέει προς τη σημερινή Handelsblatt, προσθέτοντας ότι η Γερμανία ανέλαβε περισσότερες ευθύνες από άλλους και επωμίστηκε ιδιαίτερα μεγάλα βάρη. Παράλληλα ο επίτροπος επέκρινε τους ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η κατανομή των 160.000 προσφύγων από Ιταλία και Ελλάδα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες θα αρχίσουν να αποστέλλουν προειδοποιητικές επιστολές.

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.