ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το taxis δεν μπορεί να σηκώσει τον όγκο των δεδομένων

Το 2017 θα τεθεί σε λειτουργία το περιουσιολόγιο

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης να ξεκινήσει η εφαρμογή του περιουσιολογίου το 2016 φαίνεται να διαψεύδονται και όπως όλα δείχνουν αυτό θα συμβεί εάν δεν αλλάξει η πολιτική του οικονομικού επιτελείου το 2017.

Το ηλεκτρονικό σύστημα taxis δεν μπορεί να σηκώσει τον όγκο των δεδομένων ενώ την ίδια στιγμή -και πριν από όλα -δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Βέβαια, μέχρι την εφαρμογή του μένουν να ξεκαθαριστούν πολλά όπως για παράδειγμα η βασική ανησυχία των πολιτών που σχετίζεται με το αν τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την επιβολή νέων φόρων, με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, και την αξιοπιστία του συστήματος taxis. Στελέχη της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω ενώ υπογραμμίζουν ότι ενδεχομένως να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα προβλήματα στις υπάρχουσες εφαρμογές.

Σημειώνεται ότι ο φόβος των φορολογούμενων είναι εύλογος δεδομένου ότι σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται το περιουσιολόγιο αυτό συνδέεται με την επιβολή φόρου επί της καθαρής αξίας της περιουσίας των φυσικών προσώπων. Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης έχει διαβεβαιώσει πως δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν τα στοιχεία αυτά για την επιβολή φόρου περιουσίας.

Αρκετές χώρες ωστόσο που εφάρμοσαν φόρο περιουσίας, τον κατάργησαν διότι δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα και τα έσοδα κινήθηκαν πτωτικά. Συγκεκριμένα, η η Αυστρία τον κατήργησε το 1994, η Δανία και η Γερμανία το 1997, η Ολλανδία το 2001, η Φινλανδία, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο το 2006 και η Σουηδία το 2007.

Το σχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών προβλέπει την καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ των πολλών στοιχείων και πληροφοριών που θα πρέπει να δηλωθούν στο περιουσιολόγιο περιλαμβάνεται η πλήρης ανάλυση των τραπεζικών καταθέσεων με αναφορά σε ποσό και πηγή προέλευσης, καθώς και όλων των συνδικαιούχων. Θα πρέπει επίσης να δηλώνεται η αξία αποτίμησης όλων των κινητών αξιών. Σε πρώτη φάση το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τις τραπεζικές καταθέσεις τα ακίνητα και δαπάνες πολυτελείας που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, και σε δεύτερη φάση πιθανόν από το 2017 θα ενταχθούν έργα τέχνης και κοσμήματα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.