ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το «μπάλωμα» του ανασχηματισμού

Ζόρια στο Μαξίμου. Στη κοινωνική ένταση για το ασφαλιστικό, στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στο ασφυκτικό θέμα του προσφυγικού προστίθενται τώρα και οι ενοχλητικές δημοσκοπήσεις που καταγράφουν πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα οι τελευταίες αποτυπώνουν μια πρωτοφανή αρνητική εικόνα της κοινωνία για μια κυβέρνηση μόλις πέντε μηνών.

Δεν είναι μόνον ότι στη συγκυρία οι μετρήσεις δίνουν προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μερικών ποσοστιαίων μονάδων, αλλά η πεποίθηση της κοινής γνώμης πως η Ν.Δ θα κερδίσει θεαματικά το ΣΥΡΙΖΑ οπόταν γίνουν εκλογές, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της παράστασης νίκης. Επί του συγκεκριμένου, πάντως, δεν υπάρχει τίποτα το παράδοξο.

Οι πολίτες διαπιστώνουν, έστω καθυστερημένα , ότι έχει φτάσει η ώρα να πληρώσουν τους εγκληματικούς για την οικονομία ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης. Και της πρώτης φορά αριστερά και της δεύτερης φορά μνημονιακά. Η απώλεια τουλάχιστον επτά μονάδων του ΑΕΠ μέσα στο 2015, η παράταση της ύφεσης, η νέα μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους, καθώς και τα ακρωτηριαστικά για το εμπόριο capital controls, οδηγούν τους φορολογούμενους σε απόγνωση μπροστά στο επερχόμενο λογαριασμό. Και αυτή η μαύρη απελπισία καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Ταυτόχρονα, θεμελιώνεται μέρα με την ημέρα στη κοινωνία η εντύπωση ότι οι ολοένα και μεγαλύτερες θυσίες που της επιβάλει η κυβέρνηση κινδυνεύουν να πάνε, για μια ακόμη φορά, χαμένες. Εξ΄ αιτίας , κυρίως, της ανευθυνότητας των υπουργών της οι οποίοι εκτός από προδήλως ανεπαρκείς στα καθήκοντα τους είναι και βαθιά νυχτωμένοι σε ότι αφορά τον στοιχειώδη οικονομικό σχεδιασμό για τα μέτρα που λαμβάνουν.

Παράλληλα, η μεγάλη κομματική επίθεση που εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληψη του κράτους, το χτίσιμο νέου φαβοριτισμού με τη πελατειακή διαχείριση σογιών και φίλων, καθώς και η εμφάνιση στοιχείων καθεστωτικής αλαζονείας ενισχύουν στο γονατισμένο κοινωνικό σώμα την άποψη ότι και αυτή η κυβέρνηση δεν διαφέρει πολύ από τους νοσογόνους για τη χώρα προκάτοχους της. Αυτών που επιχειρούσαν να διασπάσουν τις κοινωνικές ομάδες , ώστε να τις εξουσιάζουν ευκολότερα.

Ακόμη περισσότερο, όμως, η κοινή γνώμη απομυθοποιεί τον ριζοσπαστικό λαϊκισμό της κυβέρνησης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, το οποίο φθείρεται ταχύτατα λόγω της αδυναμίας του να συνθέσει και να ηγηθεί εξασφαλίζοντας τη βαθύτερη συνοχή της κοινωνίας. Αποσπασματικός, αμήχανος και αμφίθυμος τείνει να καθιερώσει ένα ιδιόρρυθμο τρόπο διακυβέρνησης σε ράθυμο στυλ “άσε και βλέπουμε”. Πρακτική που στα μάτια του κόσμου εξισούται με το ότι αφήνει τις επείγουσες καταστάσεις να καταλήξουν στο όριο του «αμήν» για να κάνει την αναγκαία θεαματική κωλοτούμπα λίγο πριν το καταστροφικό φινάλε.

Αναπόφευκτα, αυτό το συνολικό κυβερνητικό κρεσέντο ρηχότητας ενισχυμένο από διχαστική ρητορική και ασκήσεις στρεψοδικίας, μεγεθύνει την αίσθηση εξαπάτησης του αγνού ψηφοφόρου του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα. Διότι αμφότεροι, πελαγωμένοι και ξέπνοοι, μπαλώνουν ευκαιριακά τις τρύπες στη κουρελού του παρόντος υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο το διάδρομο διεξόδου της χώρας προς το αύριο .

¨Όπως και να έχει οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που πραγματοποιούνται τόσο τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος όσο και τη δυναμική των κομμάτων. Ωστόσο κανείς δεν αμφιβάλει ότι τα πράγματα χειροτερεύουν καθημερινά για τη κυβέρνηση. Γι αυτό και η πρεμούρα του Μαξίμου είναι μα μην παγιωθεί ώστε να καταστεί πιθανά αναστρέψιμη η δημοσκοπική, έστω, πρωτιά της ΝΔ .

'Σε αυτά τα πλαίσια απεργάζονται σχέδια ριζικού κυβερνητικού ανασχηματισμού ώστε με την συνακόλουθη επικοινωνιακής διαχείριση του να κερδίσουν πρόσκαιρα πολιτικό χρόνο. Ωστόσο δίχως πλήρη επανασχεδιασμό στρατηγικής ένας ανασχηματισμός θα έχει το χαρακτήρα ενός ακόμα μπαλώματος στην παραφουσκωμένη σαμπρέλα της κυβερνητικής αναξιοπιστίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.