ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟ...

Το πρώτο τσιγάρο που κάπνισα ήταν το Σαντέ. Το σκέτο. Το κόκκινο πακέτο με την όμορφη γκόμενα. Ήταν, το θυμάμαι πολύ καλά, Σεπτέμβριος το 1977. Στο Αντίριο. Είχα τελειώσει το σχολείο και πήγαινα για την Αθήνα, για το Πανεπιστήμιο. Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αγρινίου είχε σταματήσει στην αποβάθρα, ο κόσμος κατέβηκε και οι περισσότεροι πριν επιβιβασθούν στο φέρυ μποτ έτρεξαν στους υπαίθριους ψήστες για να αγοράσουν μερικά σουβλάκια καλαμάκια. Εγώ δεν πήρα σουβλάκια. Πήγα στο περίπτερο και ζήτησα ένα Σαντέ σκέτο. Δεν κάπνιζα. Είχα φτάσει 18 χρονώ και δεν είχα βάλει τσιγάρο στο στόμα μου. Οι περισσότεροι από τους συμμαθητές μου κάπνιζαν. Στην εποχή μου ήταν και μόδα το κάπνισμα. Τα παιδιά φούμαραν από μικρά. Ο αδελφός μου νομίζω πρωτοκάπνισε στα 11 του.

Τέλος πάντων, εγώ 18 και άκαπνος. Εκείνη τη μέρα δεν ξέρω τι με έπιασε. Μάλλον επειδή έφευγα για πρώτη φορά από τους δικούς μας. Για πρώτη φορά θα ζούσα μόνος μου, εκτός Αγρινίου. Στην Αθήνα. Μάλλον ήταν η μοναξιά που με έσπρωξε να αγοράσω τσιγάρα. Το αίσθημα ότι πλέον στη ζωή μου γίνεται μια τομή. Έφευγα κι άφηνα πίσω μου οριστικά την πόλη μου. Το ήξερα, το ένοιωθα ότι από εκείνη τη μέρα, του Σεπτεμβρίου του '77, το Αγρίνιο μετατρέπεται πλέον σε γενέθλιο πόλη. Σταματά να είναι ο χώρος της ζωής μου. Από καθημερινό βίωμα γίνεται άσκηση μνήμης. Με διαλείμματα φυσικά. Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Συγγνώμη. Ξεστράτισα. Για το Σαντέ ήθελα να γράψω, άλλα λέω. Λοιπόν επανέρχομαι. Κατέβηκα από το λεωφορείο. Πήγα στο περίπτερο. Αγόρασα ένα Σαντέ σκέτο. Δεν ήξερα από τσιγάρα, δεν το είχα βάλει ποτέ στο στόμα μου. Αγόρασα Σαντέ επειδή αυτά κάπνιζε ο φίλος μου ο Μπούρος, τον οποίον η αλήθεια είναι ότι θαύμαζα και ήθελα να του μοιάσω. Ανέβηκα στο φέρυ μποτ και στη μισή και πλέον ώρα που ήταν η διαδρομή κάπνισα τρία τσιγάρα. Ούτε έβηξα, ούτε ζαλίστηκα ούτε τίποτε. Θαρρείς και κάπνιζα χρόνια. Δεν με πείραξε καθόλου. Και από τότε και για 39 χρόνια καπνίζω.

Μέχρι πριν ένα μήνα που αποφάσισα να το κόψω το ρημάδι. Και το 'κοψα. Από τα 39 χρόνια τα 25 κάπνιζα Σαντέ σκέτο. Από το Σεπτέμβρη του '77 στο φέρυ μποτ στο Αντίριο και μέχρι ν' αλλάξει αιώνας και χιλιετηρίδα έμεινα πιστός στην όμορφη γκόμενα του κόκκινου πακέτου. Μετά την απάτησα με μια αμερικάνα με φίλτρο. Την κάπνισα κι αυτή για μια 15ετία και είπα από τις 11 Ιανουαρίου ενεστώτος έτους να το κόψω εντελώς το σπορ. Και να το κόψω χωρίς καμμία βοήθεια. Μόνος. Μαχαίρι. Μπορεί να απάτησα την όμορφη γκόμενα του Σαντέ (για την οποίαν άλλες φήμες έλεγαν πως ήταν η περίφημη Ζωζώ Νταλμάς, άλλες ότι ήταν η σύζυγος Κωνσταντίνου, του καπνοβιομήχανου δηλαδή που έβγαζε το Σαντέ και άλλες άλλη) για μια Αμερικάνα, όμως κάθε φορά που κάποιος, και κυρίως ο φίλος μου ο Μιχάλης, κάπνιζε Σαντέ σκέτο του έκανα οπωσδήποτε τράκα, ενώ μερικές φορές αγόραζα κι ο ίδιος ένα πακέτο ώστε στη χάση και τη φέξη να φουμάρω κι ένα κόκκινο.

Δεν θυμάμαι πόσο έκανε το Σαντέ το '77, αλλά θυμάμαι πολύ καλά το 1985, όταν πήγα για μεταπτυχιακά στο Βελιγράδι, έκανε 34 δραχμές. Και το θυμάμαι επειδή κάθε φορά που ερχόμουν στην πατρίδα και ήταν να επιστρέψω στο Beograd αγόραζα κούτες τα Σαντέ τα σκέτα. Φοβόμουν μην ξεμείνω, αφού στη Σερβία δεν κυκλοφορούσαν τα Σαντέ. Και δεν αγόραζα μόνον εγώ, αλλά έδινα και παραγγελία σε φίλους να μου φέρουν. Μάλιστα κάποια στιγμή είχα φθάσει να έχω στο δωμάτιο, στα ράφια της βιβλιοθήκης 60 κούτες. Ναι, ναι αντί για βιβλία είχα 60 κούτες, δηλαδή 600 πακέτα ήτοι 12.000 τσιγάρα!!! Για τέτοια αρρώστια μιλάμε. Βεβαίως τώρα μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά δεν ήταν. Με τις 60 κούτες, τα 600 πακέτα δηλαδή, έπρεπε να περάσω 5-6 μήνες. Και μην κάνετε υπολογισμούς. Ναι, ναι τότε κάπνιζα τέσσερα πακέτα την ημέρα. Δυστυχώς, αλλά,αυτή είναι η αλήθεια. Και ευτυχώς μέχρι τώρα που το κόψαμε δεν μας άφησε κάνα κουσούρι. Ευτυχώς.

Όλα αυτά σας τα λέω επειδή διάβασα μια είδηση που ειλικρινά με στεναχώρησε πολύ. Το Σαντέ σκέτο, το τσιγάρο που με μεγάλωσε σταμάτησε πια να κυκλοφορεί. Διαβάστε τι έλεγε η είδηση: "Oι λiγoι αλλά πιστoi εραστές τoυ Sante, της πιo cult μάρκας τσιγάρων στην Eλλάδα… με τo πιo vintage πακέτo, εδώ και ημέρες ψάχνoυν μανιωδώς σε περiπτερα ή καπναπoθήκες, κάπoιo «ξεχασμένo» πακέτo. Μάταια, αφoύ τo θρυλικo πλακέ, χαρακτηριστικo κoκκινo πακέτo έχει απoσυρθεi απo την αγoρά. H εταιρεiα Philip Moris απoφάσισε να τo καταργήσει παρά τo γεγoνoς oτι τo χαρμάνι τoυ ήταν εξαιρετικά πoιoτικo, αν και βαρύ (0,7 mg νικoτiνη, 18mg πiσσα). Παράλληλα απoσύρθηκαν απo την αγoρά και τo Aσσoς άφιλτρo και τo Aσσoς φiλτρo κασετiνα. Oι περιπτεράδες δεν έχoυν ενημέρωση για τoυς λoγoυς πoυ συνέβη αυτo, εικάζoυν ωστoσo λoγω των χαμηλών πωλήσεων".

Ναι, ναι λόγω των χαμηλών πωλήσεων. Το τσιγάρο που όταν το έβγαζε ο Κωνσταντίνου ήταν από τα πλέον ευπώλητα τώρα αποσύρεται. Και μαζί και το Άσσος άφιλτρο και πιο πριν το Καρέλια Αγρινίου, τα Σέρτικα και όλα όσα σημάδεψαν μια εποχή και γενιές Ελλήνων. Ξέρω κακό κάνει το τσιγάρο, και 'γω το 'κοψα, αλλά όταν έμαθα ότι σταμάτησε να κυκλοφορεί το Σαντέ κάπως μου ήρθε. Μια πίκρα, ένα παράπονο, μια νοσταλγία για μια εποχή που έζησα και τώρα χάνεται. Ίσως να είμαι επηρεασμένος και από το γεγονός ότι η είδηση συνέπεσε με την προσπάθεια που κάνω να κόψω το τσιγάρο. Το σίγουρο είναι ότι η καπνοβιομηχανία χάνει την ...υγεία της και μεις οι ...Νταλμάδες τις αναμνήσεις μας. Σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν δεν ξανακυκλοφορήσει, αφού μια φήμη πoυ κυκλoφoρεi τις τελευταiες ημέρες, λέει πως μπoρεi να ξαναβγεi τo Sante αλλά με άλλo χαρμάνι, θα έχω για πάντα στο συρτάρι, ως ανάμνηση, το ξεχασμένο εδώ και χρόνια κόκκινο πακέτο. Ενώ υπάρχει πάντα και η φωνή της Αλέκας Κανελλίδου που θα μας το θυμίζει: "σινεμά και καφέ και τσιγάρα Σαντέ κι η φωνή σoυ βραχνή απ’ τo βήχα"...

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. freeman 11:25 12/02/2016

    ΑΣΧΕΤΟ αλλα καιΣΧΕΤΙΚΟ …
    ΑΓΑΝΑΚΤΩ με την ΙΠΤΑΜΕΝΗ PORNI , που τυμβωρυχεί και σκυλεύει την Μνήμη του Ανδρέα ατιμώρητη , με τα εμετικά βιβλία της !

  2. Κύριε Φρόνιμο.Για μένα στη θέση του Σεντς βάλτε το special Hellas.

  3. ΝΒ 23:19 10/02/2016

    Ποιοι «έφαγαν» τον Παναγιώτη Νικολούδη
    ======================================
    ΓΙΑ ΣΚΕΨΟΥ! Ο ΤΕΡΕΝΣ ΠΗΡΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ ΜΕ …καΜένη απαίτησ?

    (…) Πέραν τούτου ωστόσο, το θέμα του Παναγιώτη Νικολούδη φαίνεται να αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ
    ——————————————————————————————————————————————
    του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, καθώς ο δεύτερος σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες
    ————————————————————————————————————————————–
    φέρεται να εξέφρασε αντιρρήσεις στη διατήρηση του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της
    ————————————————————————————————————————————-
    διαφθοράς, σε ένα αντικείμενο με το οποίο είχε ασχοληθεί τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης
    ———————————————————————————————————————————–
    διακυβέρνησης και ο Τέρενς Κουίκ.
    ————————————————

    Ιστότοπος φίλα προσκείμενος στον Πάνο Καμμένο
    άφηνε αιχμές κατά του Παναγιώτη Νικολούδη λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος και τον εγκαλούσε τόσο για εμπλοκή στην υπόθεση Μητρόπουλου όσο και για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποκάλυψη των «μεγαλοδημοσιογράφων που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό», ενώ την ίδια ώρα υπογράμμιζε την «ιδιαίτερη αγάπη που έχει η διαπλοκή» για τον υπουργό.

  4. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ευθυγραμμίζεται με το γιωργάκη στην ελεύθερη χρήση ναρκωτικών επιτυγχάνεται τόσο η ενίσχυση του προοδευτισμού όσο και η σύγκλιση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

  5. ΝΒ 16:27 10/02/2016

    Νάτα μας ο ..ΗΛΙΘΙΟΣ!!!

    »Μπάζει» μέσω ΝΑΤΟ τους Τούρκους στο Αιγαίο…

    Και ο αρχιηλίθιος συκοφάντης μπουρδολόγος υπουργός τι κάνει?

    Τρώει »δωρεάν» κιλά φιλετάκια στο ..υπουργείο ?

  6. Θ.Τ. 12:57 10/02/2016

    Σκασίλα μου η Σαντέ Κε Φελνίκο μας .
    Πείτε μαςτο πολιτικό ζουμί , που γιά ένα είναι :
    «φοβάμ΄όλ΄αυτά
    που ( γινόνταν, γίνονται και .. ) θα γίνουν γιά μένα
    χωρίς εμένα»
    και είμαστε μαζί .

    • S. Porky 17:54 10/02/2016

      Γιά νά υπάρχειχει κλύσμα με τσιγάρο καί καπνικό κάτι θά βγάλει. Κάνε υπομονή κι, ο ουρανός θά γίνει ποιό γαλανός, βλέπω τήν ομίχλη νά διαλύεται, δέν ελεγε η Βουγιουκλάνη;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.