ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενισχύεται η φύλαξη σε αεροδρόμια, μέσα μεταφοράς και πρεσβείες

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας και στην Ελλάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας και στην Ελλάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο.
police

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τις εξελίξεις και οι αρχές ασφαλείας κάνουν όλα όσα πρέπει για την ασφάλεια στη χώρα και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυξάνονται για προληπτικούς λόγους τα μέτρα προστασίας στο μετρό και σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο αεροδρόμιο και στις ξένες πρεσβείες, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι τα μέτρα προστασίας αποφασίστηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και δεν πρόκειται για ενίσχυση μέτρων κινδύνου, αλλά καθαρά για μέτρα προληπτικού χαρακτήρα.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση φοβάται στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντισταθεί στον φόβο που δημιουργούν αυτά τα τυφλά χτυπήματα και να στραφεί σε μία άλλη πολιτική. Περιμένουμε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία αυτό το νέο τρομοκρατικό χτύπημα, σημείωσε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι λαμβάνονται, ήδη, αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και πρεσβείες, όταν ρωτήθηκε εάν μετά το χτύπημα στο Βέλγιο θα αναβαθμιστούν τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα. Ερωτηθείσα σχετικώς, είπε ότι ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, έθιξε το ζήτημα της βοήθειας από τη Γερμανία και την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο και προσωπικό αλλά και το ζήτημα της μείωσης των προσφυγικών ροών, καθώς, προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, η γειτονική χώρα πρέπει να εμφανίσει μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.

Όταν ρωτήθηκε για την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους παράτυπους μετανάστες, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι υπάρχουν, ήδη, κλειστοί χώροι και προβλέπεται και από τη συμφωνία, ότι κάθε παράτυπος μετανάστης που μπαίνει από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας, θα επιστρέφεται στην Τουρκία. Για τους παράτυπους μετανάστες που είναι ήδη εδώ υπάρχουν τα κλειστά κέντρα και παραμένουν μέχρι να επαναπατρισθούν.

Στο ερώτημα πώς αποτιμά την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας τα πρώτα 24ωρα μετά την επίτευξη συμφωνίας και για πόσους, τελικά, πρόσφυγες προετοιμάζεται η χώρα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει πως η Τουρκία έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα τα συμφωνηθέντα και δεν έχει δει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα, γι'αυτό ένας κύκλος επαφών που θα κάνει ο πρωθυπουργός ξεκίνησε σήμερα με την κ. Μέρκελ και θα γίνει ό,τι χρειαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, υπογράμμισε ότι επειδή το πρώτο χρονικό διάστημα μπορεί να μην υπάρξει συμμόρφωση όλων των μερών, αρκετοί θα παραμένουν στην Ελλάδα. «Είμαστε υποχρεωμένοι για να μην βρεθούμε και πάλι προ εκπλήξεων, να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε και αριθμό, παραπάνω από αυτά που προβλέπουμε» είπε χαρακτηριστικά, σημείωσε, όμως, ότι στη συμφωνία προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων που θα μετεγκατασταθεί προς την ΕΕ.

Για τον ρόλο των Τούρκων παρατηρητών, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι είναι 25 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι έρχονται προκειμένου να διευκολύνουν, σε επίπεδο επικοινωνίας, τη διαδικασία της χορήγησης ασύλου. «Ξέρετε στη χώρα έχουν συμβεί και άλλα πράγματα. Σας θυμίζω ότι το 2009 με Τουρκοκύπριο στη Λάρισα, όχι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να είναι ο επιτελάρχης του ΝΑΤΟ και να είναι αποδεκτός. Επομένως, σήμερα μιλάμε για μία τελείως άλλη διαδικασία και δεν πρέπει να επικρατήσει μια τέτοια ρητορική» απάντησε η κ. Γεροβασίλη όταν ρωτήθηκε πώς θα γίνει ανεκτό από τον ελληνικό λαό ενόψει και της εθνικής επετείου, να βρίσκονται Τούρκοι παρατηρητές στα ελληνικά νησιά. Ακόμη, τόνισε ότι πέντε Έλληνες παρατηρητές έχουν πάει, ήδη, στην Τουρκία και θα πάνε και άλλοι τις επόμενες ημέρες.

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση δίνει ένα χρονικό περιθώριο για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι η κυβέρνηση ζητά την άμεση ανταπόκριση της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.