ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ανησυχία για το μέλλον της χώρας

Αλγερία: Ο επόμενος στόχος του ISIS;

Υπό το φάσμα των προσφυγικών ροών από τη Συρία και των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων στην καρδιά της Ευρώπης, η προσοχή όλων έχει επικεντρωθεί στις υπάρχουσες εστίες πολέμου στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη, αγνοώντας τις εν υπνώσει βραδυφλεγείς βόμβες που είναι έτοιμες να "σκάσουν" παρασύροντας τον κόσμο βαθύτερα στην άβυσσο. Μία από αυτές είναι η Αλγερία.

Η Αλγερία, η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, είχε καταφέρει να ξεπεράσει τη «μαύρη δεκαετία» -μεταξύ 1995 και 2005- όπου μαίνονταν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών και στρατού τολμώντας να χορηγήσει αμνηστία σε ακραίους ισλαμιστές και να γίνει ένας σημαντικός πόλος σταθερότητας στη Β. Αφρική.
Το γεγονός αυτό οφείλεται επίσης στο ακλόνητο καθεστώς το έχει καταφέρει να επιβάλει ο 78χρονος πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα με τη στήριξη του στρατού.
Ο Μπουτεφλίκα κατάφερε να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές του 2014, παρά τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του λόγω της επιβαρυμένης υγείας του. Από τότε ο πρόεδρος της χώρας έχει ουσιαστικά αποσυρθεί καθώς δεν δέχεται καν επισκέψεις από το εξωτερικό. Τον περασμένο Νοέμβριο 19 προσωπικότητες από την Αλγερία με επιστολή τους ζήτησαν πληροφορίες αναφορικά με το κατά πόσο ο Μπουτεφλίκα είναι σε θέση να κυβερνά ενώ η αντιπολίτευση καλεί για εφαρμογή του άρθρου 88 του αλγερινού Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο όταν ο πρόεδρος της χώρας δεν μπορεί για λόγους υγείας να κυβερνήσει μπορεί να απαλλαχθεί από την άσκηση των καθηκόντων του.
Οσο καθυστερούν κάποια κίνηση αντικατάστασης του προέδρου μένει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία για μια σταδιακή πολιτική μετάβαση, κατά την οποία ο στρατός, οι μυστικές υπηρεσίες και η αντιπολίτευση θα έρθουν σε συμφωνία και αυξάνεται η ανησυχία για ανεξέλεγκτες καταστάσεις, τύπου Λιβύης, με τους ισλαμιστές να επιδιώκουν την κυριαρχία στη χώρα. Πολλοί μάλιστα κάνουν λόγο και για μια ενδεχόμενη "μετακόμιση" του ISIS στην περιοχή, ιδιαίτερα αν εκδιωχθεί ολοκληρωτικά ή εν μέρει από την περιοχή της Συρίας και του Ιράκ.
Ποια θα είναι άραγε η επόμενη μέρα σε περίπτωση θανάτου ή απομάκρυνσης του Μπουτεφλίκα;
Σύμφωνα με την Deutsche Welle όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. "Τα ονόματα κάποιων κοντινών συνεργατών του Μπουτεφλίκα ακούγονται ήδη, μεταξύ των οποίων και αυτό του Σαΐντ Μπουτεφλίκα, μικρότερου αδερφού και συμβούλου του αλγερινού συμβούλου. Ένας άλλος υποψήφιος θα μπορούσε να είναι και ο Αμπντελμαλέκ Σελάλ, ο νυν πρωθυπουργός που ηγήθηκε της προεκλογικής καμπάνιας του Μπουτεφλίκα την περασμένη άνοιξη. Στην αγώνα της διαδοχής ενδέχεται να μπει και ο Αλί Μπενφλίς από την αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση η Αλγερία μετά τη διαδοχή του Μπουτεφλίκα δεν αναμένεται να είναι η ίδια. Ήδη οι χαμηλές τιμές πετρελαίου πλήττουν την οικονομία της πετρελαιοπαραγωγού χώρας και προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια στον πληθυσμό. Το μόνο, πάντως, που όλοι απεύχονται είναι να επιστρέψει η Αλγερία στην κατάσταση που ήταν τη δεκαετία του 1990. Κάτι που θα ήταν μεγάλο πλήγμα και για την Ευρώπη, η οποία θα χάσει έτσι έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της στον αραβικό κόσμο".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.