ΚΟΣΜΟΣ

Αλγερία: Τρεις ισλαμιστές νεκροί σε εκκαθαριστική επιχείρηση του στρατού

Τρεις ένοπλοι ισλαμιστές σκοτώθηκαν χθες στην κοινότητα Ταντμάιτ, 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Αλγερίου, κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ένα απόσπασμα του στρατού σκότωσε χθες το πρωί «τρεις τρομοκράτες σε ενέδρα που ακολούθησε μια εκκαθαριστική επιχείρηση στο δάσος Σιντ Αλί Μπουνάμπ κοντά στην κοινότητα Ταντμάιτ», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Οι αρχές της Αλγερίας αναφέρονται συνήθως με τον όρο «τρομοκράτες» στους ισλαμιστές που δρουν στη χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως ο στρατός κατέσχεσε τουφέκια εφόδου Καλάσνικοφ, πυρομαχικά και εξοπλισμό κατασκευής βομβών στην περιοχή Τίζι Ούζου, ορμητήριο ισλαμιστών ανταρτών τη δεκαετία του 1990.

Νοτιότερα, η αστυνομία είχε σκοτώσει την Τετάρτη στο Μαατκάς έναν «τρομοκράτη» που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά. Ο άνδρας σκόπευε «πιθανόν» να διαπράξει επίθεση καμικάζι σε αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με τις πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων APS.

Στις αρχές της εβδομάδας εξάλλου ο στρατός είχε ανακοινώσει πως σκότωσε έξι ισλαμιστές στην περιοχή Ελ Ουέντ, στη νότια Αλγερία, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.

Το 2015, ο στρατός της Αλγερίας σκότωσε ή συνέλαβε «157 τρομοκράτες», σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Άμυνας.

Παρά την υιοθέτηση το 2005 μιας συμφωνίας ειρήνης και συμφιλίωσης, που επέτρεψε η Αλγερία να γυρίσει σελίδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1990 (200.000 νεκροί), ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις συνεχίζουν να δρουν στη χώρα, στοχοθετώντας κυρίως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Σε απομακρυσμένες περιοχές της Αλγερίας δρουν επίσης η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ) αλλά και μικρές ομάδες τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η αλγερινή κυβέρνηση έδωσε εντολή την Παρασκευή σε όλους τους ιμάμηδες στη χώρα να υποστηρίξουν τις δυνάμεις ασφαλείας που πολεμούν εναντίον των «τρομοκρατών» στα κηρύγματά τους στα τεμένη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.