ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προτείνει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Αναγκαία η ανάκαμψη της απασχόλησης και της οικονομίας

Μικρές λύσεις για την ανάκαμψη της απασχόλησης και κατ’ επέκταση της οικονομίας δίνουν στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με αφορμή την εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Με τα αποτελέσματα να χαρακτηρίζονται ως ‘αποκαρδιωτικά’, αφού καταδεικνύουναφενός την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις,αφετέρου το έλλειμμα προοπτικής για το μέλλον, στο Κίνημα εστιάζουν στο ότι ένααπό τα μεγαλύτερα προβλήματα των επιχειρήσεων αυτών είναι η αδυναμία πρόσβασηςσε χρηματοδότηση. «Με τις τράπεζες, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλες μορφέςχρηματοδότησης απούσες και τη ζήτηση να παραμένει αναιμική, οι μικρέςεπιχειρήσεις βρίσκονται σε ένα σπιράλ συρρίκνωσης που φαντάζει χωρίς τέλος»,λένε, παρατηρώντας το έλλειμμα προοπτικής για το μέλλον τους, και ας αποτέλεσανεπί δεκαετίες τον ‘πνεύμονα’ της ανάπτυξης για την χώρα.

Για να μπει τέλος στο «σπιράλ» αυτό, μάλιστα, ζητούν την ενεργοποίηση άμεσα όλωντων εργαλείων και των πηγών χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων. «Η ανάκαμψητης απασχόλησης και της οικονομίας δεν θα έρθει αν δεν στηριχτούν οι μικρέςεπιχειρήσεις και οι άνθρωποι που, κόντρα στο κλίμα των καιρών, έχουν τη διάθεσηκαι το κουράγιο να κάνουν την ιδέα τους πράξη», προειδοποιούν με νόημα στοΚίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Την ίδια στιγμή πάντως, χαιρετίζουν την απόφαση του υπουργείουΠεριβάλλοντος για χορήγηση στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. άδειας εγκατάστασης νέουεξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των μικρών θειούχων μεταλλευμάτων στηνΟλυμπιάδα, Χαλκιδικής. «Η βιώσιμη αξιοποίηση των Εθνικών Πόρων, σε αυστηρόταταπλαίσια περιβαλλοντικής προστασίας, είναι θεμελιώδους σημασίας για τηνδημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των προοπτικών της χώρας»,υποστηρίζουν μονότονα στο Κίνημα, κατηγορώντας το υπουργείο ότι οι ‘παλινωδίες’του στο πρόσφατο παρελθόν στο θέμα, προξένησαν βλάβη στην διεθνή εικόνα τηςΕλλάδας και οδήγησαν σε απολύσεις προσωπικού, την ώρα που σύσσωμη η χώρα χειμάζεταιαπό την ανεργία. Εξού και ζητούν το θετικό αυτό βήμα να συνοδευθεί από τηνενίσχυση του προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου και ΕπιθεωρήσεωνΜεταλλείων, όπως και του ΙΓΜΕ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή τωνδιατάξεων της περιβαλλοντικής προστασίας.

Πρωτίστως, όμως ζητούν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ τοπικώνκοινωνιών, επενδυτών και κράτους, κάτι που υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνειμόνο όταν οι πολίτες αισθανθούν ότι υπάρχει σχέδιο και κατάλληλες υπηρεσίες γιατην εφαρμογή του.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΤΟΥΣ ΠΟΝΑΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ. ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗ »ΦΙΕΣΤΑ»»?

    Γκουρία: Δεν φταίει η τρόικα για τα προβλήματα της Ελλάδας

    Την άποψη πως δεν φταίει η τρόικα για τα προβλήματα της Ελλάδας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), Aνχελ Γκουρία.
    Σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole, ο Gurria τόνισε ότι δεν είναι παραγωγικό να ενοχοποιείται η τρόικα για τα προβλήματα της Ελλάδας.
    «Αυτά δεν γεννήθηκαν πριν πέντε χρόνια, αλλά πολύ νωρίτερα.
    Όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις έλεγαν ότι το έλλειμμα τους ανέρχεται στο 5%, αλλά ήταν 15%» υποστήριξε ο Gurria.

  2. Ιστορικό άδειασμα Στουρνάρα σε Σαμαρά: Το 2010 κανένας δεν ήταν έτοιμος, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κομισιόν
    ==================================================================================
    Μια ιδιαίτερα σημαντική δήλωση, ιστορικής αξίας, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα φιλοξενεί η εφημερίδα «Les Echos» ο οποίος και τονίζει ότι το 2010 ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό.

    Παραθέτω το απόσπασμα της δήλωσης του, όπως αναμεταδίδεται από την Καθημερινή:

    «Το 2010 κανένας δεν ήταν έτοιμος. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν υπήρχε…
    =================================================================
    …κανένας μηχανισμός διάσωσης. Τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα, αλλά η Ελλάδα υπέφερε πολύ, αφού έχασε από το 2008, το 25% του πλούτου της. Ήταν μια δοκιμασία εξαιρετικά επίπονη, την οποία κανένας δεν θα ήθελε να ξαναζήσει. Για την αποφυγή της, θα έπρεπε να υπήρχε ένας μηχανισμός χρηματοπιστωτικής διάσωσης, μια τραπεζική ένωση, δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».

    Θυμίζω ότι το 2010 ο Αντώνης Σαμαράς δήλωνε περήφανα στο Ζάππειο 1 ότι ο ίδιος διαθέτει μια λύση σημαντικά καλύτερη από αυτήν της τότε ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρώπης με την οποία θα μηδένιζε μέσα σε λίγους μήνες το έλλειμμα της χώρας.

    Όπως σωστά επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, το 2010 δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός διάσωσης. Ένας τέτοιος δημιουργήθηκε στη συνέχεια για την Ελλάδα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ο Αντώνης Σαμαράς καταψήφισε στο ελληνικό Κοινοβούλιο το πρώτο Μνημόνιο, αρνούμενος ουσιαστικά τη βοήθεια του μηχανισμού αυτού.

    Σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ ως ο άνθρωπος που σώζει τη χώρα από την καταστροφή και ο Γιώργος Παπανδρέου, του οποίου τις πολιτικές ακολουθεί κατά γράμμα, παρουσιάζεται ως περίπου ως άξιος δημόσιου λιθοβολισμού.

    Τα σχόλια δικά σας.

  3. Ο Στουρνάρας «αδειάζει» Σαμαρά και δικαιώνει Παπανδρέου
    ====================================================

    Ακόμα και σήμερα, που η ΝΔ επέλεξε το δρόμο του μνημονίου, βασική της στρατηγική είναι ότι τότε που ο κ. Παπανδρέου μας έβαλε σε αυτήν την περιπέτεια υπήρχε δυνατότητα διαφορετικής επιλογής.

    Ο κος Σαμαράς, ακόμα και σήμερα υπερασπίζεται τις αρχικές του πολιτικές του επιλογές και πολλές φόρες έχει πει : «Κάναμε το σωστό όταν καταψηφίσαμε το πρώτο Μνημόνιο» συμπληρώνοντας: «Όταν φθάσαμε στην άκρη του γκρεμού, τι έπρεπε να κάνω; Να την αφήσω την Ελλάδα να πέσει για να βγω εγώ δικαιωμένος;», διερωτάται, υποστηρίζοντας τη στάση του να υπερψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο και βέβαια και τη σημερινή του πολιτική.

    Προφανώς δεν ρώτησε τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει διαφορετική άποψη και μάλιστα δημόσια άδειασε όχι μόνο τον Πρωθυπουργό αλλά και ολόκληρη τη ΝΔ που χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα για να
    —————————————————————————————————————————————————
    δικαιολογήσει τη στροφή στην πολιτική της.

    Ο Υπουργός Οικονομικών σε ομιλία του, στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη «Ο Ψυχρός Εμφύλιος», ουσιαστικά άδειασε τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και δικαίωσε την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου για την απόφαση του να «βάλει» τη χώρα στο μνημόνιο. Τι είπε;

    Στουρνάρας:
    ============
    «Θα μπορούσε η Ελλάδα να κάνει κάτι διαφορετικό π.χ. να μην μπει στο Μνημόνιο; Όχι, δυστυχώς. Όταν οι αγορές είναι κλειστές και δεν μπορείς να δανειστείς, όταν δεν υπάρχει άλλη χώρα να σε δανείσει, διαπραγματεύεσαι τους όρους της διάσωσής σου. Για όσους πιστεύουν το αντίθετο, η Κύπρος είναι το τρανότερο και το εγγύτερο παράδειγμα».

    Για όσους δεν κατάλαβαν ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το σωστό και το λάθος ο Αντώνης Σαμαράς…με την
    =========================================================================
    υπογραφή Στουρνάρα!

  4. Στουρνάρας σε Καμμένο: «Ο Καραμανλής φταίει για το έλλειμμα»
    ===================================================
    Ευθεία απάντηση του υπουργού στον Καμμένο…

    Ευθεία απάντηση έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στον Πάνο Καμμένο, όταν ερωτηθείς για το έλλειμμα του 2009 και για το ποιος λέει τελικά την αλήθεια – ο Γεωργίου ή ο Προκόπης Παυλόπουλος, απάντησε:

    «Ο Γεωργίου» επαναλαμβάνοντας την άποψη, που είχε διατυπώσει εμμέσως στο παρελθόν, ότι οι Κυβερνήσεις Καραμανλή έχουν ευθύνες για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος.

    Ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ απευθυνόμενος στα στελέχη της Ν.Δ είπε:
    ———————————————————————————————–
    «Αυτόν θα ψηφίσετε εσείς Υπουργοί του Καραμανλή; Ψηφίστε τον»
    ———————————————————————————————–

    Την ένταση μεταξύ των δύο εκτόνωσε ο Μάκης Βορίδης λέγοντας: «Αυτή η συζήτηση δεν προσφέρει τίποτα»

  5. freeman 12:50 23/03/2016

    O μονοδιάστατος γονιδιακός αντιΠαπανδρεισμός , είναι το Μιντιογκεμπελικό αποπροσανατολιστικό project, πίσω από τo οποίo κρύφτηκε το υπόλοιπο Οικονομικό, Πολιτικό, Συντεχνιακό κατεστημένο (& το πασοκικο), καθώς το 2010 φοβήθηκε πραγματικά για βίαιη ανατροπή του από τις μάζες ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΑΝ υστερικά ένα ΓΙΑΤΙ και ένα ΠΟΙΟΣ (φταίει) .Μάζες που κατάφεραν τελικά να τις ελέγξουν με την Μονοδιάστατη Αναδρομική -Μεταφυσική Ενοχοποίηση-Στοχοποίηση των Γεωργίου, Ανδρέα, Γιώργου. Μόλις ΕΧΘΕΣ ο Στουρνάρας τόλμησε και ψέλλισε για τα αίτια της Κρίσης , δειλιάζοντας να αναφέρει το όνομα Καραμανλής . Στουρνάρας Εχθές : « Μεγάλος κίνδυνος χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους στο τέλος της δεκαετίας του 2000, λόγω, κυρίως, μίας αδικαιολόγητα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, που εκτίναξε το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε δυσθεώρητα ύψη, μέσω της μεγάλης αύξησης κρατικών δαπανών, χωρίς συνακόλουθη αύξηση κρατικών εσόδων. Όσα επακολούθησαν και τα μνημόνια, ήταν προσπάθειες να αποτραπεί η χρεοκοπία. Οι προσπάθειες αυτές είχαν ασφαλώς δυσάρεστες επιπτώσεις, οι επιπτώσεις, όμως της χρεοκοπίας, θα ήταν ανυπολόγιστες» . ΠΟΙΟΣ Ψηφοφόρος θα ΒΡΕΙ τα κ@κ@λ@ να ζητήσει ΣΥΓΝΏΜΗ από τον . . . «ηλίθιο προδότη» που μας-σας έσωσε από τις «ανυπολόγιστες» και ΠΟΙΟΣ Δικαστικός να ΒΑΛΕΙ ΦΥΛΑΚΗ τον Συνταγματικά υπεύθυνο «Κυβερνήτη» του « τέλους της δεκαετίας του 2000» ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.