ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραμένει ο Μουζάλας

Ανασχηματισμό «αλλαγής σελίδας» σκέφτεται ο Τσίπρας

Διεύρυνση της κυβέρνησης προς το Κέντρο...
anasximatismos

Την ολοκλήρωση των συζητήσεων για την αξιολόγηση περιμένει ο πρωθυπουργός προκειμένου να ξετυλίξει τον πολιτικό σχεδιασμό του, ήτοι να προχωρήσει στην δρομολόγηση ενός ευρέος ανασχηματισμού, που θα σηματοδοτήσει αφενός την αλλαγή σελίδας, αφετέρου την διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος.

Βεβαίως, η ολοκλήρωση των συζητήσεων για την αξιολόγηση δεν είναι μία… αυτόματη διαδικασία, καθώς ακόμη εκκρεμεί το κατά πόσον η αξιολόγηση θα κλείσει ως ενιαία διαδικασία στις 22 Απριλίου ή εάν θα «σαλαμοποιηθεί» και θα παραπεμφθούν γι’ αργότερα κάποια «αγκάθια» στα οποία οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν μακριά.

Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση οδηγηθεί στην δεύτερη περίπτωση –κάτι που καθόλου δεν θέλει το Μέγαρο Μαξίμου- τότε εξ ανάγκης ο πρωθυπουργός θα αφήσει στην θέση τους όσους υπουργούς θα έχουν μνημονιακές «εκκρεμότητες» -αν και ούτως ή άλλως, οι εμπλεκόμενοι με τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης εμφανίζονται μάλλον αμετακίνητοι, αφού η βαθμολογία τους, όπως λένε πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, είναι πολύ «πάνω από τη βάση».

Παραμένει ο Μουζάλας

Ταυτόχρονα, ένα θέμα για τον ανασχηματισμό αποτελεί η τύχη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Όσο κι αν η υπόθεση φαίνεται λήξασα, είναι βέβαιο ότι εκκρεμεί μία συζήτηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, αφού ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επιμένει στο αίτημά του για παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού. Ωστόσο, όπως λένε συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία διάθεση να «αδειάσει» τον Γιάννη Μουζάλα, για δύο λόγους: πρώτον, επειδή τον αναπληρωτή υπουργό στηρίζει… όλη η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ και, ως εκ τούτου, τυχόν «αναδόμησή» του θα έφερνε τον Αλέξη Τσίπρα αντιμέτωπο με το κυβερνών κόμμα και τους «κορυφαίους» της κυβέρνησης. Δεύτερον, διότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρεί τον Γιάννη Μουζάλα έναν αποδοτικό υπουργό και,
όπως φέρεται να έχει πει σε στενούς του συνεργάτες, δεν θέλει να χάσει «έναν πολύτιμο συνεργάτη».

Αλλαγή σελίδας και διεύρυνση

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να σηματοδοτήσει με τον ανασχηματισμό ότι η χώρα και η κυβέρνηση αλλάζουν σελίδα, εξ ου και ο πρωθυπουργός αναμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Βεβαίως, μένει να φανεί πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, αφού ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει τους βασικούς υπουργούς υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. Αμετακίνητος στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το ίδιο φαίνεται πως ισχύει για τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Αβέβαιο παραμένει το μέλλον του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Εσωτερικών, του Παύλου Πολάκη στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, αλλά και του Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης, γκρίνιες και παράπονα έχουν ακουστεί για τη «αποδοτικότητα» του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, αν και εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα ο Αλέξης Τσίπρας θα τον «αδειάσει». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, ενεργό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων και στις συνομιλίες με ξένους επενδυτές παίζει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Τέλος, θεωρείται δεδομένο ότι ο ανασχηματισμός θα σηματοδοτεί την διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, αφού στο Μαξίμου αναζητούνται «ΠΑΣΟΚογενείς» -και όχι μόνο- για να επιστρατευθούν σε κυβερνητικές θέσεις.

Τέλος, θεωρείται δεδομένο ότι θα χτυπήσει το τηλέφωνο του ιδρυτή της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, πιθανότατα για το υπουργείο Εσωτερικών ή για το υπουργείο Δικαιοσύνης.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ?
  Δεν υπέγραψαν ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο ΚαΜένος ( την αίτηση για το πρώτο μνημόνιο της »αριστεράς») δηλαδή, το χαρτί που οδηγεί στο ειδικό δικαστήριο.
  Διαβάστε …φόβο και τρόμο !!!
  Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση για το νέο μνημόνιο
  ΕΣΤΑΛΗ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ
  09|07|2015

  Κατετέθη στη Βουλή λίγο μετά τις 23:30 σε αγγλική γλώσσα και σε ένα άρθρο, χωρίς την υπογραφή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέα συμφωνία-μνημόνιο.
  Από το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε εκτός από του Πρωθυπουργού, λείπουν και οι υπογραφές του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου.
  Η πρόταση του αιτήματος για σχέδιο νόμου με την μορφή του κατεπείγοντος έχει την μορφή «άρθρο μόνον» και ζητείται από την Βουλή να εξουσιοδοτηθεί ο Πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών, να διαπραγματεθούν με τους ομολόγους τους για τους όρους της συμφωνίας. Μια διαδικασία που όπως αναφέρουν έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές δεν έχει προηγούμενο.
  Το περίπου δέκα σελίδων πακέτο μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά, για το νέο δάνειο από τον ESM, εστάλη από το ΥΠΟΙΚ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον επικεφαλής του Eurogroup, περίπου στις 10 το βράδυ της Πέμπτης και παρελήφθη από τους θεσμούς, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ.

 2. ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΒΑΡΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ !…
  =================================
  Όσοι παρακολούθησαν τη «μονομαχία» Σαμαρά – Τσίπρα, πέρασαν ένα τρίωρο αηδίας και εκνευρισμού ! Οι υποτιθέμενοι ηγέτες των δύο πολιτικών πόλων, συναγωνίστηκαν σε μια σειρά φτηνών λογοπαιγνίων και εξυπνακίστικων ρετσετών, όλα χωρίς κανένα ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο !

  Τα κρίσιμα ερωτηματικά, που έχουν δημιουργηθεί και αναπτυχθεί στον ελληνικό λαό κι αφορούν τους δυο, ξεβράκωτους, μονομάχους, όχι, μόνο δεν απαντήθηκαν, αλλά ούτε, καν, προσεγγίστηκαν.

  Τσιμουδιά δεν έβγαλε ο Αντωνάκης, για την παροιμιώδη κωλοτούμπα του και την ξαφνική μεταμόρφωσή του, από σκληρό πολέμιο των μνημονίων, σε άτεγκτο εφαρμοστεί των πιο σφαγιαστικών εκδοχών τους.

  Λέξη δεν βρήκε να πει ο Τσίπρας, για το που οδηγεί ο δρόμος των εκπτώσεων από τις αρχικές ιδεολογικές και πολιτικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ και την καθημερινή, σχεδόν, προσαρμογή του στα δεδομένα, που μέχρι χθες κατακεραύνωνε !

  Είναι καθαρό, πλέον, πως έχουμε να κάνουμε με δυο επιφανείς καιροσκόπους πολιτικούς, λαϊκιστές του κερατά, από τη μια και αθεράπευτα, ερωτευμένους με την καρέκλα της εξουσίας, από την άλλη. Πρόκειται για τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, για δυο περιπτώσεις πολιτικών της σαχλαμάρας !…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.