ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

«Πολεμικές» προετοιμασίες από την Αθήνα

Ανατροπές στο σχεδιασμό για ασφαλιστικό - Πιέσεις των δανειστών και για τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόγιαρνς

Με την Αθήνα να προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις … διαρκείας «θωρακίζοντας» τα διαθέσιμά της και τους δανειστές να θέτουν «βέτο» και να πιέζουν για «γενναίες» αποφάσεις, ο χρόνος αρχίζει και μετρά αντίστροφα  για την επανέναρξη της αξιολόγησης.
asfalistik;o

του Βαγγέλη Δουράκη

Για να «προλάβουν» τις εξελίξεις, ήδη μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας δεσμεύθηκαν για τη βούληση αλλά και για τη δυνατότητά τους να καταθέσουν ακόμη και στις αρχές του Απριλίου στη Βουλή νομοσχέδια για το ασφαλιστικό, καθώς και για τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα (φορολογικό, «κόκκινα» δάνεια, αγορές κά.): Μια τέτοια εξέλιξη όμως προϋποθέτει και την συναίνεση των θεσμών.

Και για να ανάψουν οι δανειστές το «πράσινο φως» για διαδικασίες εξπρες θα πρέπει πρώτα να έχει βρεθεί η χρυσή τομή σε μια μακρά λίστα θεμάτων που τις δύο πλευρές, αυτή την στιγμή της …χωρίζει άβυσσος.

Η Αθήνα ζητά «ελαστικότητα» στην τελική συμφωνία για το δημοσιονομικό πακέτο (1% του ΑΕΠ λέει η Ελλάδα και 3% του ΑΕΠ μέτρα ζητούν οι θεσμοί), μια «ελαστικότητα» που επιχειρεί να συνδέσει με δύο πεδία:

·  Με το προσφυγικό, χωρίς ωστόσο ακόμη αυτό να έχει γίνει αποδεκτό, με τις δεσμεύσεις από πλευράς δανειστών είναι ασαφείς, ενώ η Αθήνα δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για το μέγεθος του κόστους, αλλά ούτε και να απορροφήσει τα υπάρχοντα κονδύλια για να αιτηθεί πρόσθετα.

.  Με τις πολιτικές «αντοχές» της κυβέρνησης (που όπως λένε εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς στους δανειστές χρειάζεται χρόνο για να αφομοιώσει τα διαδοχικά πακέτα μέτρων).

Και μαζί με τη συμφωνία για την αξιολόγηση η Αθήνα ζητά παράλληλες αποφάσεις για το χρέος.

Η Αθήνα ελπίζει ως το Eurogroup της 22ας Απριλίου να «κλείσει» η αξιολόγηση με πρώτο βήμα να ολοκληρωθούν έως τις 13 Απριλίου οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών.

Μόνο που -από πλευράς εταίρων- η συμφωνία μέσα στον Απρίλιο δεν θεωρείται καθόλου βέβαιη όχι μόνο στο σκέλος του χρέους αλλά ούτε στο σκέλος της διαπραγμάτευσης (σ.σ. παρά την επιθυμία και των δανειστών να κλείσει προς το παρόν το θέμα της Ελλάδας). Και έτσι, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να κάνει το «κουμάντο» της.

Με τα διαθέσιμα να οδεύουν προς αρνητικό πρόσημο, το σενάριο της παράτασης των διαβουλεύσεων τον Μάιο «φωτίζει» μια «δεξαμενή» διαθεσίμων 5,7 δισ. ευρώ από δήμους και άλλους φορείς του ευρύτερου δημοσίου που δεν έχουν γίνει repos, και εξ αυτών 2-3 δισ. ευρώ θεωρούνται αξιοποιήσιμα.

Η ελληνική πλευρά έχει βάσιμες «υποψίες» ότι η διαπραγμάτευση ίσως τραβήξει για αυτό και προετοιμάζεται: Ήδη οι αρχικοί σχεδιασμοί για το ασφαλιστικό μοιάζει να έχουν ανατραπεί πλήρως, καθώς παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανάλωσε πάνω από δύο μήνες για να πείσει τους επαγγελματίες να δεχτούν, έστω και με έκπτωση, την εισφορά 20% στο εισόδημά τους για τον κλάδο της κύριας ασφάλισης τους, οι θεσμοί... δεν δέχονται ακόμη τις ελαφρύνσεις αυτές. Έτσι, με βάση την έως τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης, η εν λόγω εισφορά παραμένει ως έχει.

Έτσι, σύμφωνα με όσα διαρρέουν κύκλοι του υπ. Εργασίας, οι θεσμοί δεν αποκλείουν ακόμα και την αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1%. Το 0,5% αυτής της μοναδιαίας ποσοστιαίας αύξησης θα το επωμιστούν, μάλιστα, οι εργοδότες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που είναι ταυτόχρονα ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ.

Την ίδια στιγμή, όχι μόνο οι οικονομικά ενεργοί επαγγελματίες, αλλά και οι συνταξιούχοι, θα δουν τις αποδοχές τους να «κουρεύονται» με το νέο ασφαλιστικό, μιας και αυτό θα περιλαμβάνει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Η περικοπή εκτιμάται ότι θα φτάσει ακόμα και το 23%.

Όμως, ούτε καν οι χαμηλές κύριες συντάξεις θα μείνουν «αλώβητες». Και αυτό, γιατί η κυβέρνηση συζητά χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους βγουν στη σύνταξη με 15 έως 25 χρόνια ασφάλισης σε σχέση με εκείνα που έχει προτείνει κυβέρνηση αρχικά (π.χ., από 0,6%-0,7% για 15 χρόνια ασφάλισης, έναντι 0,8%).

Τα ποσοστά αναπλήρωσης αυτά οδηγούν σε μειωμένες έως και κατά 25% κύριες συντάξεις οι οποίες θα εκδοθούν μετά τη δημοσίευση του επικείμενου νέου ασφαλιστικού νόμου, σε σχέση με τις αντίστοιχες ήδη καταβαλλόμενες.

Αν, μάλιστα, η κυβέρνηση δεχτεί τον άμεσο «επαναϋπολογισμό» και των ήδη καταβαλλόμενων –όπως ζητούν οι «θεσμοί»–, τότε οι παραπάνω μειώσεις θα μπορούσαν να περάσουν και στους νυν συνταξιούχους.

Μέσα σε όλα αυτά, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να κόψει το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) στο 20% των δικαιούχων του, με βάση νέα αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως φάνηκε πάντως και στο τελευταίο Eurogroup της 7ης Μαρτίου, η πλευρά των δανειστών ασκεί και ασφυκτικές πιέσεις για αποτελέσματα στο πεδίο της φοροδιαφυγής, ζητώντας στοιχεία από την Αθήνα για το που βρίσκεται ο έλεγχος στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.