ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος του Μαξίμου να κλείσει η διαπραγμάτευση

Αξιολόγηση και φορο-σενάρια βουλιάζουν την κυβέρνηση

Τα σχεδόν… «μονοθεματικά» ρεπορτάζ των ΜΜΕ για την θύελλα φόρων που έρχονται προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, δημιουργούν βαρύ κλίμα στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και φόβους ότι θα εξαντληθεί η όποια κοινωνική ανοχή προς το Μέγαρο Μαξίμου.
tsiprasdiparagmateusi

Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ούτως ώστε να σηκώσει και η κυβέρνηση όσο πολιτικό βάρος είναι να σηκώσει, αλλά να μην υφίσταται το μαρτύριο της σταγόνας.

Τα πρωτοσέλιδα, αλλά και οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, βαρύ κλίμα στο Μαξίμου, αλλά και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αφού η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να… φορολογήσει ό,τι κινείται και αναπνέει.

«Υπερβολές»

Σε σχέση με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πάντως, πηγές από το οικονομικό επιτελείο αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για «υπερβολές», με την έννοια ότι δε θα… επιβληθούν όλοι οι φόροι που προβάλλονται από τα ΜΜΕ. «Πράγματι, επιβαρύνσεις θα υπάρχουν. Αλλά δε θα επιβληθούν όλοι οι φόβοι που έχουν πέσει στο τραπέζι. Απλώς, εξετάζουμε
εναλλακτικά σενάρια και ψάχνουμε τους αποδοτικότερους φόρους», υποστηρίζει στο matrix24.gr κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, παραδεχόμενο, πάντως, πως τα συνεχή δημοσιεύματα για νέους φόρους δημιουργούν πανικό και προβληματισμό στην κοινωνία.

Προς συμφωνία για την αξιολόγηση

Πάντως, κατά πληροφορίες, παρά το σκηνικό εμπλοκής που είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη Κυριακή, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών έφυγαν για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα των καθολικών με ανοιχτά θέματα, όλα δείχνουν πως οι δύο πλευρές έχουν φτάσει αρκετά κοντά. «Έρχεται η συμφωνία», λένε κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και σε θέματα που υπάρχει απόσταση, όπως τα «κόκκινα δάνεια», θα υπάρξει τελικώς συμφωνία με εφαρμογή… «μεταβατικών σταδίων» και καταστάσεων.

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η διαδικασία για να κλείσει η αξιολόγηση θα είναι «αυτόματη». Αντιθέτως, «αγκάθια» υπάρχουν, ενώ ακόμη ουδείς γνωρίζει αν στο τέλος η συμφωνία θα περιλαμβάνει και την συνυπογραφή του ΔΝΤ ή αν το Ταμείο θα καταγράψει διαφωνίες ως προς τη δημοσιονομικό κενό και θα παραμείνει στις συζητήσεις ως «τεχνικός σύμβουλος».

Το χρονοδιάγραμμα

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται και όλα δείχνουν ότι σιγά σιγά, το κενό που χωρίζει τις δύο πλευρές μειώνεται. Τούτων δοθέντων, στο Μαξίμου αναμένουν στις 2 Απριλίου την επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου, προκειμένου δύο ημέρες αργότερα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις-διαπραγματεύσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα το πολύ δέκα ημέρες, αφού στις 7 Απριλίου θα αξιολογήσει την πορεία της διαπραγμάτευσης το Euroworking Group και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων θα αναχωρήσουν από την Αθήνα μερικές ημέρες αργότερα, στις 12 ή στις 13 Απριλίου. Αμέσως μετά, από τις 15 ως τις 17 του μηνός θα διεξαχθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και εκεί η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα επιχειρήσει να αποσπάσει την θετική απάντηση του Ταμείου για την αξιολόγηση και την συμφωνία. Εφόσον όλα τα παραπάνω τηρηθούν, στις 22 Απριλίου θα συγκληθεί συνεδρίαση του Eurogroup και σ’ αυτή, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία και να εκκινήσουν την διαδικασία και την συζήτηση για την απομείωση του χρέους –κάτι που θα αποτελέσει και το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης προς τους βουλευτές και την κοινωνία, στην προσπάθειά της να πείσει ότι «αξίζει» να υπερψηφιστεί και να υποστηριχθεί η συμφωνία για την αξιολόγηση, έστω κι αν αυτή θα περιέχει σκληρά μέτρα…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΑΙ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ.
  ( αρκεί να μην ψηφίζουμε τα ‘’ Σαμάρια’’ μας…..

  Σήμερα καταλαβαίνουμε όλοι την πραγματική βαρύτητα των λόγων Παπανδρέου ότι ‘’λεφτά υπάρχουν’’.
  Από το 2000 μέχρι το 2012 βγήκαν από την Ελλάδα περισσότερα από 300 δις. ευρώ με 675.000 χιλιάδες εμβάσματα.
  Καταλαβαίνει κανείς, από το πραγματικό μέγεθος των μαύρων χρημάτων που υπάρχουν ,γιατί τόσοι πολλοί ΜΙΣΟΥΝ θανάσιμα τον Γιώργο Παπανδρέου, που ψήφισε νόμους, άρσης τραπεζικού απορρήτου, τιμωρίας διακίνησης μαύρου χρήματος, φοροδοτικής ισότητας , ευνομίας, διαύγειας και ισονομίας ώστε να δημεύονται οι περιουσίες όσων τις απέκτησαν παράνομα και ειδικά, εις βάρος του δημοσίου χρήματος και της δημόσιας περιουσίας.
  Είναι τουλάχιστον ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ όλων όσων τον ανέτρεψαν, να έχουν την νομική δυνατότητα να εισπράξουν μέρος τουλάχιστον! αυτού του ποσού και δεσμευμένοι στους νταβατζήδες τους, να ζητούν επί πίνακι την κεφαλή των αδύναμων και των συνταξιούχων, ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να φορολογήσουν ‘’αναλόγως’’ όλους όσους παίρνουν περισσότερες των μιας συντάξεων.
  ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΑΛΕΚΑ ΚΑΙ ΛΙΑΝΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  ====================================
  Τι συντάξεις παίρνουν η Αλέκα και η Λιάνα πέραν των βουλευτικών…
  Το εντυπωσιακό βέβαια δεν είναι τόσο η συνταξάρα της Λιάνας Κανέλη που παίρνει 29.567 ευρώ δηλ. περίπου 2,500 το μήνα από το Ταμείο των δημοσιογράφων αλλά η τρελή σύνταξη της Αλέκας από το ΙΚΑ που ξεπερνά τα 26.000 ευρώ!! Σύνταξη ΙΚΑ 26.000 ευρώ! Το διανοείστε; Από το νηπιαγωγείο της κόλλαγε ένσημα το ΚΚΕ;
  Φυσικά η Αλέκα Παπαρήγα εισπράττει και 15.000 χιλιαρικάκια σύνταξη από το Ταμείο των δημοσιογράφων γιατί το ΚΚΕ προφανώς την είχε δηλώσει και της πλήρωνε ασφάλεια σαν δημοσιογράφο…
  Μ’ αυτά και μ’ αυτά το Αλεκάκι (ή το ΚΚΕ δεν έχει σημασία) καθαρίζει την τρελή σύνταξη των 42.305 ευρώ!!
  Είπατε τίποτα για τους οικοδόμους που πάνε και πλακώνονται με τα ΜΑΤ και όταν άλλοι φουκαράδες (ο λαουντζίκος) παίρνει 400 Ευρώ!!!

  Ο’’ΑΦΕΝΤΗΣ’’ ..λαός μας όμως , ούτε διαβάζει , ούτε ακούει και κυρίως ΟΥΤΕ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ
  Σήμερα καταλαβαίνουμε γιατί ντόπιοι και ξένοι τοκογλύφοι νταβατζήδες πληρώνουν όσα και κι όσα για να μην μπορέσει ο Γιώργος να συνεχίσει το έργο της φοροδοτικής ισότητας !
  Λίγες ημέρες, πριν την υπογραφή της συμφωνίας με την πρωθυπουργό της Ελβετίας, οι τραπεζίτες, οι καναλάρχες και έμποροι της νύχτας τον σκότωσαν με ‘’’δημοψήφισμα’’ !!!
  Και ο λαός μας?
  Ζητωκραύγασε για την τιμωρία του σωτήρα του…!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.