ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαλάφας: Υπάρχει αίτημα του κόσμου για την απόδοση δικαιοσύνης

Ο υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 31 Μαρτίου, συνέντευξη στον Παύλο Τσίμα στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3.
balafas

Ο υφυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε:

Για τη συζήτηση στη Βουλή για θέματα Δικαιοσύνης και Διαφάνειας

Η συζήτηση που έγινε στην Βουλή είναι πολύ πιο χρήσιμη από αυτό που νομίζουμε. Υπάρχει αίτημα του κόσμου για την απόδοση δικαιοσύνης. Γιατί ο κόσμος βλέπει ότι πολλοί που έχουν ευθύνες ή μπορεί να έχουν ή έχει αποδειχθεί ότι έχουν κυκλοφορούν άνετοι και ωραίοι.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να παραβιάσουμε την διάκριση των εξουσιών αλλά θέλουμε όποιες υποθέσεις μας γίνονται γνωστές και έχουν κατατεθεί ως υποθέσεις τέτοιας κατηγορίας να πηγαίνουν στη δικαιοσύνη. Και η δικαιοσύνη απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της και να αποδίδεται. Εάν υπάρχει νόμος που να λέει ότι ο κ. Παπασταύρου παρόλο που αποδεδειγμένα, με την μία ή άλλη μορφή έχει παρανομήσει αλλά ο νόμος του δίνει την δυνατότητα καταθέτοντας 3,5 εκατομμύρια να μην διωχθεί ποινικά, τότε αυτό θα κάνουμε. Με τη νομιμότητα θα προχωρήσουμε και όχι με έκτακτα μέτρα.

Τη διάκριση των εξουσιών την σέβεσαι όταν δεν επεμβαίνεις στο έργο τους όχι όταν τις κρίνεις. Δεν θυμάστε, πρόσφατα, το γνωστό καταδικασμένο πλέον, παραδικαστικό κύκλωμα; Δικαστές ήταν και αυτοί και είχαν παρανομήσει. Άρα έχεις το δικαίωμα να συζητήσεις τα ζητήματα αυτά, ουδείς είναι στο απυρόβλητο.

Εάν είναι να μας κατηγορήσει κάποιος για κάτι στο θέμα της δικαιοσύνης και στο θέμα της Δημόσιας Διοίκησης γενικότερα, δεν είναι η παρέμβαση αλλά η μη παρέμβαση. Στον κρατικό μηχανισμό δεν βάλαμε τα «δικά μας παιδιά», ακόμα και για κεντρικές θέσεις όπως οι Συντονιστές των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Εκεί, δεν βάλαμε, όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά γίνεται μια απόλυτα αντικειμενική διαδικασία μέσω του ΑΣΕΠ, για να οριστούν οι καλύτεροι. Αποδεικνύουμε, με το όποιο τίμημα, ότι δεν είμαστε ίδιοι με τους προηγούμενους. Δεν πάμε να φτιάξουμε ένα κρατικό μηχανισμό όπως έκαναν παλαιότερα.

Σε μια υπηρεσία που ασκεί και υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική, θα τοποθετηθεί κάποιος με συγκεκριμένες μεν διαδικασίες αλλά θα είναι επιλογή της κυβερνήσεως, διότι η κυβερνητική πολιτική έχει συγκεκριμένο πρόσημο και οι άνθρωποι στις θέσεις αυτές θα πρέπει να την πιστεύουν. Μπορούν να κριθούν φυσικά, στο αν το κάνουν έντιμα και ικανοποιητικά.

Εκεί όμως που είναι ζητήματα γενικότερης διοίκησης ακολουθείται η απόλυτα αντικειμενική διαδικασία της μοριοδότησης. Αυτήν την αποκοματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης πραγματοποιήσαμε με το πρόσφατο νομοσχέδιο Βερναρδάκη, μητρώο στελεχών, βαθμολόγιο, μισθολόγιο κλπ.

Για την αξιολόγηση

Μια καλή είδηση της ημέρας είναι ότι η Κομισιόν μέσω του κ. Κοστέλο, διαμήνυσε ότι το ΔΝΤ πλέον θέλει να υλοποιηθεί η συμφωνία, σύμφωνα με τα δεδομένα του Αυγούστου, και να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. Και μπορούμε πλέον να είμαστε, ας μου επιτραπεί η έκφραση, αισιόδοξοι για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.