ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκπληξη από το ΔΝΤ για το προσφυγικό

«Χοντραίνει» το «παζάρι» Αθήνας, δανειστών - Ημερομηνία «ορόσημο» η 7η Απριλίου

Και το «παζάρι»… καλά κρατεί: Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά βλέπει το «σκληρό» ΔΝΤ να βάζει στο «παιχνίδι» της διαπραγμάτευσης και την παράμετρο του προσφυγικού. Σε ημερομηνία «ορόσημο» αναδεικνύεται η 7η Απριλίου.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Κυβέρνηση «ποντάρει» πολλά στις εκτιμήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015 και ελπίζει να μπει σε αυτές και η «σφραγίδα» της Eurostat: Θεωρούν μάλιστα πως πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση –ει δυνατόν έως τις 15 Απριλίου- ώστε η ελληνική οικονομία να «τρέξει» προς την ανάπτυξη, καθώς όπως είπε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης «αποτελεί γενική εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και ανεξάρτητων θεσμών όπως είναι ο ΟΑΣΑ, ότι από το καλοκαίρι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς που θα παραμείνουν υψηλοί και τα επόμενα χρόνια».

Και ενώ ο χρόνος «μετρά αντίστροφα» για την προγραμματισμένη στις 2 Απριλίου επιστροφή των Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Ράσμους Ρέφερ και Νικολά Τζιαμαρόλι, η Ελλάδα είδε ξαφνικά στέλεχος του «σκληρού» Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συνδέει τους στόχους του προϋπολογισμού με το … «προσφυγικό»!

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μορίς Ομπστφελντ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επανέφερε το ζήτημα της προσωρινής δημοσιονομικής «χαλάρωσης» λόγω της προσφυγικής κρίσης. «Βραχυπρόθεσμα, ασφαλώς μπορεί να υπάρξει κάποια ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού» τόνισε ο αξιωματούχος του Ταμείου, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα λιτότητας, οι μεταρρυθμίσεις και η αναδιάρθρωση του χρέους παραμένουν απαραίτητα.

Μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες κατά πόσο η συγκεκριμένη «γραμμή» θα επηρεάσει και τις διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επί του παρόντος η Αθήνα δίνει «μάχη» για να πείσει ότι η ελληνική οικονομία έχει τέτοιες επιδόσεις που από μόνες τους επιτρέπουν μια σχετική «χαλάρωση»: Όπως τόνισε και ο Γιώργος Χουλιαράκης στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη, θα περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 θα είναι στο 0,2% του ΑΕΠ ή 880 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 0,25% που έθετε ο προϋπολογισμός. Μάλιστα, αναφερόμενος στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά» στοιχεία, καθώς τον Ιανουάριο του 2016 υπάρχει σημαντική υπέρβαση του μηνιαίου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα. Και επισήμανε: «Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στην αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο, και αν συνεχιστεί θα μας επιτρέψει μεσοπρόθεσμα να λάβουμε ενδεχομένως λιγότερα μέτρα για το 2017 και το 2018».

Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε πως ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυβέρνηση συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το 2019, θα κινηθεί στο 3% του ΑΕΠ.

Όπως σημείωσε το 1% θα εξοικονομηθεί από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, και το 2% από την αύξηση των εσόδων που θα προέλθουν από την επίτευξη συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ, τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Τόνισε μάλιστα ότι σημαντική μεταρρύθμιση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού θα αποτελέσει η φορολογική μεταρρύθμιση η οποία, όπως είπε, θα ελαφρύνει σημαντικά από τα βάρη τη μεσαία τάξη.

Με «φόντο» την «έκπληξη» από το ΔΝΤ για το προσφυγικό, αλλά και την προσδοκία της Αθήνας για αποδοχή από την Eurostat των στοιχείων του προϋπολογισμού το «παζάρι» καλά κρατεί, όπως και τα σενάρια για τα επερχόμενα μέτρα: Η Κυβέρνηση επιχειρεί έως την επιστροφή των δανειστών (στις 2 Απριλίου για επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων από τις 4 του μήνα) να βρει τα μέτρα που… λείπουν. Και καθώς η «σάρωση» των δαπανών για να βρεθούν οι πηγές της σπατάλης δεν έχει γίνει (σ.σ. παραμένει αστερίσκος από το 2015 ακόμη και η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προμηθειών) στο «σφαγείο» εισέρχονται όπως όλα δείχνουν -για μία ακόμη φορά- τα εισοδήματα, μέσω εναλλακτικών προτάσεων για νέους φόρους.

Ημερομηνία - ορόσημο ίσως αποδειχτεί η 7η Απριλίου, οπότε και λαμβάνει χώρα η διακυβερνητική διάσκεψη Γερμανίας-Γαλλίας. Την ίδια ημέρα συνεδριάζουν οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EWG) με στόχο την οριστικοποίηση της θέσης που θα κρατήσουν σε τρία πολύ σημαντικά γεγονότα: στην κρίσιμη σύνοδο Eurogroup της 22ας Απριλίου, στη σύνοδο των G20 (13-14/4) και στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 15-17 του ίδιου μήνα.

Το ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο γνωρίζει καλά ότι η «πρόοδος» που θα αποτυπωθεί στο διπλό αυτό «ραντεβού» των θεσμών, μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για να γίνει εφικτή η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέσα στον Απρίλιο. Δηλαδή για να πετύχει η κυβέρνηση πρώτη συμφωνία έως τις 13-15 Απριλίου και πολιτική επικύρωση στο Eurogroup της 22ας Απριλίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος και επανέλαβε εξερχόμενος από την συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Μόνο που για να αποτυπωθεί «πρόοδος» στις 10 ημέρες που μεσολαβούν, η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό οριστικοποιώντας προηγουμένως τις προτάσεις της για τα νέα μέτρα.

Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ (5 δισ. ευρώ περίπου) χωρίζονται σε δύο περιόδους:

- Αναζητείται πακέτο 1% του ΑΕΠ για το 2017-2018. Και από το ποσό αυτό το ήμισυ περίπου ακόμη, είτε δεν έχει βρεθεί, είτε δεν αποδεικνύεται από αποδίδει. Πέρα από την βροχή νέων φόρων και τις περικοπές στο ασφαλιστικό, αναζητούνται και μικρές περικοπές δαπανών ή επιχειρείται "μετακίνηση" μέτρων του 2016.

- Τα υπόλοιπα μέτρα συνδέονται με το 2016. Και εδώ η κατάσταση περιπλέκεται. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδείξει με την αποστολή νέων δημοσιονομικών στοιχείων έως την Πέμπτη 31/3 ότι θα κλείσει μέρος των μέτρων με υψηλότερα πλεονάσματα και ΑΕΠ.

Ωστόσο, πέρα από τα μέτρα του δημοσιονομικού πεδίου, εκκρεμούν και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τις παρεμβάσεις στην ενέργεια, στις αγορές, στα επαγγέλματα που θα κρίνουν επίσης την αξιολόγηση. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικές πηγές έχουν δηλώσει από τον προηγούμενο κύκλο διαβουλεύσεων στους επικεφαλής των θεσμών έτοιμες για νομοσχέδια ακόμη και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου αν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.
·

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.