ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο hot spot του Σχιστού ο ΓΓ του ΚΚΕ

Δ. Κουτσούμπας: Απαράδεκτες οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Με επίσκεψη στο hot spot του Σχιστού ολοκληρώθηκε η περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σήμερα στον Πειραιά, όπου, προηγουμένως, βρέθηκε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και χώρους του λιμένος.
koutsoubas

Ο κ. Κουτσούμπας ενημερώθηκε για την λειτουργία του hot spot στον Σχιστό από αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι πρώτιστο μέλημά τους είναι η επίδειξη ιδιαίτερου σεβασμού στην ιδιαιτερότητα των προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί.

Στο συγκεκριμένο hot spot, η άψογη λειτουργία του οποίου, όπως είπαν τα στελέχη των ΕΔ, έχει τονιστεί από όλους όσους το έχουν επισκεφθεί, συμπεριλαμβανομένωn διεθνών ΜΜΕ, μη εξαιρουμένων και εκείνων που επιδίδονται σε «συστηματικές» επιθέσεις κατά της χώρας, φιλοξενούνται 1970 άτομα, εκ των οποίων «επισήμως» -βάσει όρων της ΕΕ- πρόσφυγες θεωρούνται οι 35. Σε κάθε περίπτωση το hot spot στον Σχιστό έχει φθάσει στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων φιλοξενίας που μπορεί να παράσχει.

Στον 38,5 στρεμμάτων χώρο λειτουργούν πλήρεις υποδομές σίτισης, στέγασης και υγιειονομικής περίθαλψης, ενώ έχει διαμορφωθεί και ένας μικρός χώρος, αποτελούμενος από 6 «ατομικά» χωρίσματα για την εκπλήρωση των θρησκευτικών αναγκών των φιλοξενουμένων. Επιπλέον οι φιλοξενούμενοι εκεί είναι εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούν ότι όντως φιλοξενούνται στο hot spot του Σχιστού.

Η διαρρύθμιση του χώρου είναι τέτοια, ώστε οι οικογένειες να μένουν μαζί, ενώ υπάρχει ξεχωριστός χώρος για τους μεμονωμένους άρρενες πρόσφυγες. Στον χώρο, φιλοξενούνται και 3 ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας 13, 15 και 16 ετών για τα οποία έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες προκειμένου να φιλοξενηθούν σε άλλο κατάλληλο προς τούτο χώρο.

Σημειώνεται επίσης, ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες επίλυσης του αποχετευτικού προβλήματος του συγκεκριμένου hot spot. Νωρίτερα στην πύλη Ε2 του λιμανιού, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι «και με την εικόνα που βλέπουμε σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά επιβεβαιώνεται όλη η ανησυχία και η αντίθεση που είχαμε εκφράσει για τις απαράδεκτες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα που οδηγούν σε μαζικό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας».

«Είναι αξιοθαύμαστη η αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός και πρέπει να το επισημάνουμε αυτό, σήμερα που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού» πρόσθεσε.

«Η αλληλεγγύη για τροφή, νερό και στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τεράστια κρατική ευθύνη, την κατάσταση που βρίσκεται το ελληνικό κράτος και σε σχέση με τον συντονισμό και με τις δομές που διαθέτει και με τις ελλείψεις ανθρώπινου προσωπικού, αλλά κυρίως με το πρόβλημα του απεγκλωβισμού αυτών των ανθρώπων» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Υπογράμμισε ότι πρέπει «άμεσα να μεταφερθούν σε στοιχειωδώς αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, όπου υπάρχουν, και από εκεί και πέρα να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για τις χώρες προορισμού τους», επισημαίνοντας ότι «είναι άνθρωποι, πρόσφυγες που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, θέλουν να πάνε σε χώρες προορισμού, να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους, να βρουν μια δουλειά, να πάνε τα παιδιά τους σχολείο, να μπορέσουν να ζήσουν ανθρώπινα αυτοί και οι οικογένειές τους».

«Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να δυναμώσει η πάλη της εργατικής τάξης, των σωματείων, όλου του ελληνικού λαού και βεβαίως σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να πιεστεί να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση και οι υπόλοιπες χώρες, οι λαοί των κρατών-μελών της ΕΕ» κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.