ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναι» σε επιτροπή, αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχο

Δεν θέλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά

Τη στάση τους στο εξής όσον αφορά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, αναπροσαρμόζουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μετά τις απαντήσεις του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργου Παπανδρέου στις επιστολές της Φώφης Γεννηματά.
kedroaristera

Στην Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν αποφασισμένοι να μη μπουν σεδιαδικασία διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να επιμείνουν στηνοριοθέτηση του όποιου νέου φορέα από τη «δήθεν μεταρρυθμιστική» -όπως τηναποκαλούν- Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και από τον «λαϊκισμό» τουΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέντευξή της στο Starχθες, μάλιστα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι θέλουν την κοινωνική τους βάσηπου πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που «δενέχουν καμία σχέση με την Κεντροαριστερά.

Όταν ρωτήθηκε με νόημα μάλιστα αν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως ‘παρατηρητή’,λίγες ημέρες μετά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Προσύνοδο τωνΕυρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες με αυτή την ιδιότητα, αλλά και τις αντιδράσειςστο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για αυτή την εξέλιξη, απάντησε πως δεν έχουν ανάγκη απότέτοιους παρατηρητές, σημειώνοντας μάλιστα πως «από εμάς δεν έχουν να πάρουντίποτα. Από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές μπορεί να πήραν και μία βοήθεια για τουςπρόσφυγες που εγκλώβισαν στην Ελλάδα»... Την ίδια στιγμή, το ένα μετά το άλλο,κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ θύμιζαν με νόημα ότι στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουνότι δεν ανήκουν στην Κεντροαριστερά.

Απαντώντας πάντως, σε όσους ασκούν κριτική στην κίνησή της νααπευθυνθεί στον Γιώργο Παπανδρέου, η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι «δεν μιλάμεγια επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ». Αντίθετα, περιέγραψε μία προσπάθεια διαλόγου με τις άλλεςδυνάμεις του χώρου, σε αναζήτηση ενός κοινού παρονομαστή μεταξύ τους. Μίλησε γιαχτίσιμο γεφυρών και για πολλαπλασιασμό δυνάμεων, κλείνοντας το θέμα και στοεσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά στην πρόταση για μία διακομματική επιτροπήδιαλόγου, στην οποία θα μετέχουν κυρίως άτομα τόσο από τους υπάρχοντες χώρουςπου αυτοπροσδιορίζονται στην Κεντροαριστερά, όσο και αυτόνομες προσωπικότητεςτου χώρου, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι απορριπτικοί. Αυτό στο οποίοπρόκειται όμως να επιμείνουν το επόμενο διάστημα, είναι ότι μία τέτοιαπροσπάθεια θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένοστόχο. Ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για χρονικό ορίζοντα τριώνεβδομάδων ή ενός μήνα, προτού να υποχρεούται η επιτροπή να καταθέσεισυγκεκριμένη πρόταση-εισήγηση για την περαιτέρω πορεία, και τη συνέχεια της συζήτησηςεπί προγραμματικών πλέον θεμάτων. Η ίδια η Φώφη Γεννηματά, μάλιστα, μίλησε γιαένα χρονικό διάστημα ακόμα και δύο μηνών, στο τέλος του οποίου όμως θα πρέπεινα υπάρχει σαφής συμφωνία στο βασικό πλαίσιο συνεννόησης.

«Για εμάς το deadline, είναιμέχρι τον Μάιο που έχουμε την Προγραμματική Συνδιάσκεψη. Ή θα γίνει η μεγάλη Κεντροαριστεράκαι ο μεγάλος προοδευτικός χώρος ή “όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρεςκοσκινίζει” και θα προχωρήσουμε όσοι είμαστε αποφασισμένοι», είπε χθες μιλώνταςστο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικόςεκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.