ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

ΕΕ: Δεν σχεδιάζονται αυστηρότεροι έλεγχοι στα αεροδρόμια

Εμπειρογνώμονες από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας στα αεροδρόμια, μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες προχθές Τρίτη στις οποίες βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 31 άνθρωποι, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ, πάντως δεν αναμένεται ότι θα εισηγηθούν αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά τους ελέγχους ασφαλείας με πανευρωπαϊκή ισχύ.
airb

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δύο εκρήξεις βομβών στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ, το κυριότερο των Βρυξελλών. Οι δράστες μπήκαν στο αεροδρόμιο χωρίς να περάσουν από ελέγχους ασφαλείας, οι οποίοι στην Ευρώπη συνήθως γίνονται αφού οι επιβάτες περάσουν από τον έλεγχο εισιτηρίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φιλοξενήσει μια σύνοδο ειδικών στην ασφάλεια των αερομεταφορών και από τα 28 κράτη μέλη, όπως δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Μεταφορές Βιολέτα Μπουλτς. Αξιωματούχος της ΕΕ διευκρίνισε ότι η σύνοδος αυτή θα γίνει την 31η Μαρτίου. Εξάλλου, μια σύνοδος εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των χερσαίων μεταφορών προγραμματίζεται να γίνει την 11η Απριλίου.

Δεν είναι προκαθορισμένο το πρόγραμμα ή η θεματολογία των συνόδων αυτών μέχρι τώρα. Ο αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων ελέγχων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ασφάλεια είναι αρμοδιότητα των κρατών», υπενθύμισε ο αξιωματούχος. «Η Επιτροπή δεν πρόκειται να επιβάλει σε ένα μικρό αεροδρόμιο στη Φινλανδία τα ίδια μέτρα ασφαλείας που μπορεί να απαιτούνται για κόμβους μείζονος σημασίας, όπως αυτοί των Βρυξελλών ή του Παρισιού», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να ζητηθεί η εγκατάσταση συσκευών ασφαλείας όπως σαρωτές σώματος στις εισόδους των αεροδρομίων, ο αξιωματούχος είπε πως αυτή είναι μια απόφαση που επαφίεται στις εθνικές αρχές.

Το να προστεθούν κι άλλες διαδικασίες ελέγχων ασφαλείας μπορεί να μη βελτιώσει την ασφάλεια, επισήμανε ο μεγαλύτερος σύνδεσμος των εταιρειών που διαχειρίζονται αεροδρόμια στην ΕΕ, το Διεθνές Συμβούλιο Αερολιμένων Ευρώπης (ACI Europe).

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε αντιθέτως να προκαλέσει «προβλήματα» και να «δημιουργήσει νέα ευάλωτα σημεία από την άποψη της ασφάλειας», καθώς εάν οι έλεγχοι γίνονται νωρίτερα, απλώς θα μετακινηθούν οι στόχοι πιθανών επιθέσεων, εξήγησε ο φορέας αυτός.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.