ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Κουτσούμπας: «Τιμούμε τους κομμουνιστές που έπεσαν στον αγώνα»

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 64 χρόνια από την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη

«Τιμούμε σήμερα τους κομμουνιστές που έπεσαν στον αγώνα, δολοφονήθηκαν, εκτελέστηκαν, είτε πέθαναν στις φυλακές και τις εξορίες» δήλωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε αποψινή εκδήλωση στον Περισσό με αφορμή τη σημερινή επέτειο της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ που έχασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενα για τα ιδεώδη του κόμματος από το 1918 (έτος ίδρυσης του ΚΚΕ) μέχρι σήμερα, ενώ έγιναν και τα αποκαλυπτήρια μνημείου του Νίκου Μπελογιάννη που είχε φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Μέμος Μακρής και που κατά το παρελθόν, κοσμούσε δρόμο της Βουδαπέστης.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, υπήρξε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι οι πεσόντες ήταν «όλοι τους αφοσιωμένοι και διαλεχτοί μαχητές για το δίκιο και τη λευτεριά του λαού από κάθε καταπίεση και σκλαβιά, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Έγραψαν ιστορία, αναδείχθηκαν επάξια ως λαϊκοί ηγέτες στην ΚΕ του ΚΚΕ, τίμησαν και υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους τον τίτλο του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής» σημείωσε. Ο κ. Γόντικας, αναφέρθηκε ονομαστικά στην ζωή και την δράση του καθενός από τους πεσόντες και υπογράμμισε το σθένος και την αγωνιστικότητα με την οποία υπερασπίστηκαν τις αρχές του ΚΚΕ, τον επαναστατικό του χαρακτήρα και το κύρος του κόμματος, το οποίο «κράτησαν ψηλά με την προσωπική τους θυσία». Ειδικά για τον Νίκο Μπελογιάννη, σημείωσε πως «μπροστά στα δικαστήρια και στο εκτελεστικό απόσπασμα, συνέτριψε τους διώκτες και δήμιούς του, τους «έστησε στον πάσαλο της ατίμωσης» και εξύψωσε ως τα ουράνια τις αξίες, τις αρχές, τις αρετές και τη δύναμη των ιδεών του ΚΚΕ».

«Η εργατική τάξη, απελευθερωμένη από τα δεσμά της καπιταλιστικής σκλαβιάς κι εκμετάλλευσης, θα οικοδομήσει τη νέα κοινωνία με τους δικούς της νόμους και θεσμούς και σε αντιδιαστολή με τη δικτατορία του κεφαλαίου θα καταργήσει οριστικά τις τάξεις και με τη δικτατορία του προλεταριάτου θα δώσει στον εργαζόμενο λαό τη δύναμη και την εξουσία να διαφεντεύει το μέλλον και τη ζωή του για την ολόπλευρη ανάπτυξη κάθε εργαζομένου» πρόσθεσε ο κ. Γόντικας. Στην σημερινή εκδήλωση έγιναν επίσης τα αποκαλυπτήρια μνημείου του Νίκου Μπελογιάννη που είχε φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Μέμος Μακρής. Το μνημείο είχε τοποθετηθεί στην Βουδαπέστη στην οδό Μπελογιάννη 17. Μετά την ανατροπή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, η νέα κυβέρνηση το αποκαθήλωσε και άλλαξε το όνομα της οδού όπου ήταν τοποθετημένο. «Με την φροντίδα συντρόφων της Ουγγαρίας, περιφρουρήθηκε, μεταφέρθηκε και παραδόθηκε στην ΚΕ του ΚΚΕ» αναφέρεται σε πλάκα που συνοδεύει το μνημείο.

Τα πεσόντα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ που τιμήθηκαν στην σημερινή εκδήλωση ήταν οι: Δημοσθένης Λιγδόπουλος, Θεόδωρος Μάγγος, Παναγιώτης Σαντής, Αριστοτέλης Τσουρτσούλης, Κώστας Λαζαρίδης, Βασίλης Βερβέρης, Κώστας Γαμβέττας, Στέλιος Σκλάβαινας, Κώστας Χατζήμαλης, Βαγγέλης Κτιστάκης, Νίκος Ζαγουρτζής, Γιάννης Ζέβγος, Σπύρος Καλοδίκης, Νίκος Αραμπατζής, Αδάμ Μουζενίδης, Ηλίας Κιαπές, Γιώργης Τσιτήλος, Αρίστος Βασιλειάδης, Κώστας Φαρμάκης, Μήτσος Παπαρήγας, Γιώργης Δημητρίου, Βασίλης Μαρκεζίνης, Στέφανος Γκιουζέλης, Στέργιος Αναστασιάδης, Βαγγέλης Καββαδίας, Νίκος Μπελογιάννης, Νικος Πλουμπίδης και Γιώργης Ερυθριάδης.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Mνήμων 9:53 31/03/2016

    Ο Νίκος Ζαχαριάδης για τη Μικρασιατική Καταστροφή:

    «Αν δεν νικιόμασταν στη Μικρασία, η Τουρκία θα ‘τανε σήμερα πεθαμένη και μεις Μεγάλη Ελλάδα. Γι’ αυτό, εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρασία, μα και την επιδιώξαμε» («Ριζοσπάστης», 12 Ιουλίου1935)

    Λίγες δεκαετίες αργότερα, το ΚΚΕ, πάντα συνεπές στην αντεθνική και αρνησιπάτριδα θέση του, θα επαναλάβει ότι: «Το κόμμα μας εκτέλεσε το διεθνιστικό χρέος του καταγγέλλοντας τον τυχοδιωκτικό χαρακτήρα αυτού του πολέμου. Γιατί ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1919-1922 ήταν από την πλευρά της Ελλάδος, ένας άδικος, επιθετικός και αρπαχτικός πόλεμος» («Νέος Κόσμος», τεύχος Σεπτεμβρίου 1951) και δεν διστάζει να καυχηθεί για την δράση του: «Το Κόμμα μας αψηφώντας την τρομοκρατία ανέπτυξε σοβαρή αντιπολεμική δράση στο μέτωπο και στα μετόπισθεν κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο…» («Νέος Κόσμος», τεύχος Σεπτεμβρίου 1957).

    Παρόμοιες είναι οι απόψεις της αριστεράς για όλα τα εθνικά μας θέματα. Αψευδείς μάρτυρες κατηγορίας ενάντια στην αντεθνική ψύχωση της παραμένουν τα γραπτά κείμενα. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και άλλες απόψεις. Για παράδειγμα ο «πατέρας» της Α΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξανδρος Παπαναστασίου δημοσίευσε το 1916 στην Επιθεώρηση Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών μιαν εκτεταμένη μελέτη για τον εθνικισμό. Στο τελευταίο τμήμα αυτής της μελέτης (σ. 58) αναφέρεται σε επιβολή του εθνικισμού «εντός των ορίων του». Πώς καθορίζονται αυτά τα όρια; Βάσει της αρχής των «ιστορικών δικαιωμάτων». «…Αυτή στηρίζεται εις την στοιχειώδη νομικήν αντίληψιν που δεν αναγνωρίζει απόσβεσιν δικαιωμάτων δια μόνης της βιαίας κατοχής ενός τόπου. Αλλ’ ενώ το ιδιωτικόν δίκαιον ορίζει στενά χρονικά όρια, πέραν των οποίων η βία λησμονείται και η άδικος κατάληψις μεταβάλλεται εις νόμιμον, η συνείδησις των εθνών δεν αναγνωρίζει όρια αυτού του είδους. Και άν περάσουν αιώνες, διατηρείται ακοίμητος η ανάμνησις της βίας και ζωηρός ο πόθος αποκαταστάσεως του δικαίου…».

    Τα συμπεράσματα δικά σας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.