ΕΛΛΑΔΑ

Xάρτης με το αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο σπίτι του Αμπαούντ στο Παγκράτι

Έκθεση: Κενά στο δίκτυο ασφάλειας της ΕΕ – Παραλείψεις και στην Ελλάδα

Τα κενά στο δίκτυο ασφάλειας της ΕΕ επισημαίνει έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ισλαμική τρομοκρατία που ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου, μόλις τρεις εβδομάδες πριν το χτύπημα στις Βρυξέλλες.
belgio-astunomia-tromokratia

Όπως αποκαλύπτουν μάλιστα ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην Καθημερινή, οι βελγικές και οι τούρκικες αρχές είχαν ειδοποιηθεί από μυστικές υπηρεσίες τρίτων χωρών για τις επικείμενες επιθέσεις αυτοκτονίας στο έδαφος τους, χωρίς να μπορέσουν τελικά να τις αποτρέψουν.

Στην έκθεσή τους οι ευρωπαίοι αναλυτές εντοπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση πληροφοριών και απροθυμία συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών.

Χάρτης του αεροδρομίου των Βρυξελλών είχε εντοπισθεί στο διαμέρισμα του Αμπαούντ στο Παγκράτι

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι παραλείψεις που συνεχίζουν να εντοπίζονται στον έλεγχο και στην δακτυλοσκόπηση αλλοδαπών στα σημεία εισόδου στη χώρα μας αξιολογούνται από το Συμβούλιο ως «κενά στην αντιτρομοκρατική ομπρέλα της ΕΕ.»

Πάντως, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ υλοποιεί πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών σε θέματα αντιμετώπισης φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού.

Παράλληλα, οι ευρωπαίοι αναλυτές κάνουν εκτενή αναφορά στην ανάγκη διασύνδεσης των ξεχωριστών βάσεων δεδομένων που διατηρούν Frontex, Europol, Ιnterpol και με τα στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία.

Για παράδειγμα αποκαλύπτεται ότι ενώ στις τάξεις του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους έχουν ενταχθεί πάνω από 5.000 πολίτες, στη βάση δεδομένων της Europol υπάρχουν 2.786 ύποπτοι και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών μόλις 1.473.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.